5 alapvető kérdés és válasz napellenző vásárlása előtt

2019-10-24
Csancsa árnyékolástechnika

Biztosan sokan vannak, akik megcsodálják messziről a napellenzőket, esetleg egy kávézó vagy vendéglő teraszán élvezik az általuk kínált biztonságos és kellemes árnyékot, ezáltal eljátszanak a vásárlás gondolatával, de leginkább azért nem mernek lépni az ügyben, mert nem rendelkeznek megfelelő alapismeretekkel a kérdéses ponyvás árnyékolók kapcsán. Hozzájuk szólunk most ezzel a bejegyzéssel, mégpedig azzal a célzattal, hogy felteszünk, hovatovább meg is válaszolunk öt olyan alapvető kérdést, melyek egy laikus számára rendkívül lényegesek lehetnek egy napellenző vásárlása előtt. Lássuk ezeket!

1. Hogyan működnek a napellenzők?

Ezt a kérdést alapvetően két oldalról közelíthetjük, illetve válaszolhatjuk meg, és nem kell megijedni: mindkettőre sort kerítünk az alábbiakban, ezáltal előbb mechanikai, majd az árnyékolástechnikai oldalról is körüljárjuk a témát.

Lássuk először a napellenzők működését mechanikai oldalról! Akár csuklókaros, akár függőleges kialakítású megoldásokról beszélünk, ezek az árnyékolók általában mindig egy kisebb-nagyobb ponyvából, illetve egy erősebb fémszerkezetből állnak. A központi elem általában egy forgó tengely, mely azt a célt szolgálja, hogy a ponyvát mindig gyűrődésmentesen tudjuk kiengedni és feltekerni, sőt a megfelelő tárolás mellett a szövet feszességéről is ez az elem gondoskodik, amit függőleges napellenzőknél egy súlycső, csuklókaros kialakításnál pedig egy hajlítható keretrendszer támogat meg. Minden napellenző esetében tehát ezt a tengelyt kell forgásra bírnunk ahhoz, hogy működésbe hozzuk az árnyékolót. Ehhez használhatunk egyszerű hajtókart, vagyis mozgathatjuk kézi erővel a szerkezetet, de manapság már lehetőség van motorizálásra, amikor egy kapcsolódó elektromotor végzi el helyettünk gombnyomásra a munka nehezét, melyet ráadásul a legmodernebb technológiák jóvoltából néhány kapcsolódó szenzorral már automatizálhatunk is.

A mechanikai megközelítés mellett sokan kíváncsiak arra, hogy árnyékolástechnikai oldalról miként működik egy napellenző! Mint ismeretes, ennek a terméknek a legfontosabb alkatrésze ebből a szempontból a ponyva, mely megszűri a káros napsugárzást, ezáltal kellemes árnyékot kínál az alatta pihenőknek úgy, hogy nemcsak a leégéstől, hanem még az UV-sugárzás okozta problémáktól sem kell félniük az embereknek. Ezen túlmenően nemcsak a napsugarakat, hanem a kisebb esőket is képes felfogni egy ilyen szerkezet, sőt mi több, a vízhatlan impregnált anyag jóvoltából a kisebb esők sem tesznek kárt a ponyvában vagy a szerkezetben, noha azért a nagy viharokban, pláne erős kifutószelek esetében érdemes vigyázni a napellenzők állapotára.

2. Mennyire tartós a napellenzők ponyvája?

Bár egy napellenző tartósságát rengeteg tényező meghatározza – a magas minőségű termékek esetében leginkább a rendeltetésszerű és körültekintő használat –, azonban nagyon sokan szkeptikusak a ponyva tartóssága kapcsán. Ez nem meglepő, hiszen a kültéri árnyékolók többsége masszív fémből vagy műanyagból készül, a szövet azonban ezekhez mérten kifejezetten sérülékenynek tűnhet. Fontos azonban kiemelni itt, hogy a napellenzők nem hétköznap anyagokból állnak, hanem hasonlóan tartós, sűrűn szőtt megoldásból, így szálankénti impregnálást alkalmaznak, mint például a vitorláknál, melyeket még a legnagyobb szelek sem képesek elszakítani több évnyi használat után.

5 alapvető kérdés és válasz napellenző vásárlása előtt

Ez a megállapítás teljesen megállja a helyét a napellenzők kapcsán is, melyekkel nem egy-két évre, hanem 10+ esztendőre tervezhetünk, pláne a ponyva esetében, hiszen abban sem a nagy szél, sem az eső nem tud kárt tenni, hiszen előbb hajlik meg a kapcsolódó szerkezet vagy maga a homlokzat, minthogy a szövet elszakadjon. Ennek az oka, hogy a felszerelésre kerülő anyagok a legmodernebb technológiákra épülnek, melyek nemcsak rendkívül szépek – hiszen a szivárvány szinte minden árnyalatában pompázhatnak –, de ellenállnak a káros UV- sugaraknak, teljesen vízállóak, ezáltal nem penészednek, nem gombásodnak és nem is koszolódnak, így tartós használatuk garantált.

3. Miből készül és mennyire tartós a napellenzők szerkezete?

A ponyva anyagát és szavatosságát már tisztáztuk az imént, azonban sokakat érdekel, hogy miből áll a napellenzők szerkezete, melyek szintén igénylik a tartósságot és a masszív kialakítást. Sőt mi több, ezek a tulajdonságok esetükben még majdnem fontosabbak is, mint a ponyvánál, hiszen ezek tartják a legnagyobb súlyt, és ezek kénytelenek elviselni a legnagyobb erőhatásokat, legyen szó akár a szélről, akár az esőről.

A modern napellenzők masszív fémszerkezetre épülnek, melyek többnyire szinterezett alumíniumprofilok és öntvények összessége, megtámogatva némi műanyaggal, illetve horganyzott acéllal, ami főként a ponyvatartó elemek esetében lényeges, hiszen ezekre nehezedik a legjelentősebb teher. Mint látható, az alapanyagok tekintetében a szerkezet rendkívüli masszívsággal büszkélkedhet, de mindemellett esztétikailag egyaránt megnövelik az árnyékoló látványát, illetve összhatását, hiszen színezhetők, ezáltal minden elemükben hozzáigazíthatók a ponyvához vagy otthonunkhoz. Az esztétikai értéket ráadásul maguk a gyártók is növelik az egyre divatosabb és letisztult tokszerkezetekkel, formatervekkel és egyéb innovatív megoldásokkal.

4. Hová és hogyan szerelhetők a napellenzők?

A működési és felépítési sajátosságok tisztázása mellett sokak számára kimagaslóan fontos, hogy tisztában legyenek a napellenzők szerelhetőségével. Rengetegen ugyanis azért nem jutnak el még az ismerkedésig sem az árnyékolóval, mert elkönyvelik magukban, hogy úgysem lehet az ő otthonukon megfelelően felszerelni egy ekkora szerkezetet. Ezzel kapcsolatban azonban hadd oszlassunk el minden kételyt: a csuklókaros napellenzők az esetek 99 százalékában mindig biztonsággal rögzíthetők.

Ennek az oka az, hogy nemcsak masszív tégla- és betonhomlokzaton lehet fixálni őket, hanem erkélyek esetében például a mennyezet, míg teraszoknál vagy kiülőknél a tető alól kinyúló szarufák is kiváló alternatívát nyújthatnak a biztonságos szereléshez. Hogy mi a helyzet a vastag hőszigeteléssel? Aggodalomra ilyenkor sincs semmi ok, hiszen ma már léteznek olyan távtartóval ellátott dübelek, melyek lehetővé teszik, hogy hőhíd kialakítása nélkül lehessen megfelelően rögzíteni a napellenzőket akár a legvastagabb homlokzati burkolás esetén is.

5 alapvető kérdés és válasz napellenző vásárlása előtt

5. Elektromos napellenzőt szeretnék, mi a teendő?

Sokakat elriaszt, ha valami modernebb vagy másabb a megszokottól. Ide sorolhatók a napellenzők motorizált típusai is. Ezektől a megoldásoktól nem kell félni, sőt! Ugyanúgy tekintsünk az árnyékolóra ezen a téren, mint bármelyik berendezési tárgyunkra, így például a tévére vagy a kenyérpirítóra, melyeket használat előtt be kell dugni a konnektorba. Hasonló a helyzet az elektromos napellenzővel is, nem kell tőle megijedni – magunk között szólva még az árától sem –, csak teljesíteni beszereléséhez néhány alapvető feltételt.

Merthogy az ilyen napellenzők – melyek nem nagyobbak, nem ormótlanabbak a hajtókaros kialakításhoz viszonyítva, hiszen az elektromotor a tengelyben kerül elrejtésre – elektromos áramot igényelnek a működéshez, vagyis egy villanyszerelővel akár külső kábelcsatornán, akár a falba vésve, de el kell juttatni a hálózatot az árnyékolóhoz. Gyakorlatilag ez minden teendő, ami ilyenkor ránk vár, a szerelést és a beüzemelést ugyanis a szakemberek elvégzik helyettünk, a betanulás pedig garantáltan nem vesz igénybe több időt egyetlen percnél, ellenben a magasabb szintű komfort és kényelem éveken át tart.

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák