Redőny készítés & szerelés

Csancsa árnyékolástechnika

A redőny korunk legnépszerűbb kültéri árnyékolója, melynek népszerűségét nemcsak általános ismertsége adja, hanem olyan tulajdonságok is, mint a tartósság, a megbízhatóság vagy a sokszínűség.

A Csancsa Árnyékolástechnika Bt-nél már közel 20 éve foglalkozunk redőnyök gyártásával és szerelésével, így tisztában vagyunk vele, hogy a magyar lakosság körében milyen kiemelt szerepet tölt be ez a termék.

Tartalomjegyzék:

 1. Redőny típusaink alapanyaguk szerint
 2. Műanyag redőny
 3. Alumínium redőny
 4. Redőny termékeink tokszerkezetük szerint
 5. Külső tokos redőny
 6. Vakolható tokos redőny
 7. Redőnyök mozgathatóságuk szerint
 8. Gurtnis redőny
 9. Motoros, elektromos redőny
 10. Okos, automatizált redőny
 11. Kombinált redőny
 12. Szúnyoghálós redőny
 13. Redőny színek
 14. Miért a redőny?
 15. Árnyékolási alternatívák a redőny helyett
 16. A redőny vásárlásának és beszerelésének menete
 17. Miért a Csancsa redőny?
 18. Redőny referenciák
 19. Gyakran Ismételt Kérdések

Redőny típusaink alapanyaguk szerint

Műanyag redőny

Hazánkban a legnépszerűbb redőnytípus az alapanyag tekintetében még mindig a műanyag redőny. Ennek az oka leginkább az árazásban keresendő, hiszen a könnyűfém típusokhoz viszonyítva olcsóbb megoldásoknak tekinthetők, noha fontos megjegyezni, hogy amennyiben egy jobb minőségű műanyag árnyékolót szeretnénk, akkor ez a különbözet már elég elhanyagolható ahhoz, hogy alaposan elgondolkodjunk a döntésen, felsorakoztatva egymás mellé a pro és kontra érveket.

Műanyag redőny

Funkcionalitás
A műanyag redőnyök a tulajdonságok tekintetében a nagy elődöket követik, ezáltal tökéletesen megállják a helyüket, ha a napsugarak távoltartásáról, a fényzárásról, valamint a magánélet védelméről van szó, de képességük megcsorbulhat a hang- és hőszigetelés, a kényelmi funkciók vagy a vagyonvédelem tekintetében. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy egyik tekintetben sem alapozhatunk rájuk, de léteznek ma már hatékonyabb megoldások.

Ezeket az árnyékolókat kiemelkedően erős és tartós műanyagból készítik – legalábbis a jobb minőségűeket –, ezáltal jól ellenállnak a hevesebb időjárási jelenségeknek, a nagy szélnek, az esőnek, a hónak, a hidegnek, a melegnek, de még az UV-sugárzásnak is. A műanyag redőnyök ma már nagyon sokféle színben pompázhatnak, kérhetők külső- és vakolható tokos szerkezettel, mindemellett pedig a redőnylécek elcsúszását meggátoló technológiával ellátott típusaik a motorizálásra szintén fel lettek készítve.

Alumínium redőny

Amennyiben a tartósság, az esztétika és a hatás tekintetében egyaránt magasabbra tennénk a mércét, akkor a műanyag típusok helyett érdemes lehet inkább egy alumínium redőnyt választani otthonunkra. Bár ránézésre ezek a megoldások szinte egyáltalán nem különböznek egymástól, a gyakorlatban azonban jelentős eltérésekkel találkozhatunk a teljesítmény tekintetében.

Alumínium redőny

Alu vagy műanyag redőny?
Nem elhanyagolható, hogy az alumínium redőnyök drágábbak, mint műanyag társaik. Ezért cserébe azonban garantáltan nagyobb élettartam, az élénkebb színeknek hála látványosabb megjelenés, a redőnylécekben megtalálható töltőanyag miatt jobb hang- és hőszigetelés, a fémszerkezetből kifolyólag pedig extra vagyonvédelem is tartozik az árnyékolókhoz. A fényzárás tekintetében azonban ugyanolyan hatékonyak, mint műanyag társaik, de magánéletünk megóvásában sem vallanak kudarcot.

Fókuszban a minőség
Az alumínium redőnyök kapcsán nagyon fontos kiemelni, hogy sokkal ellenállóbbak – az erősebb ütéseket, akár a kisebb jégverést is gond nélkül kibírják, miközben sem a szél, sem az eső, sem az UV-sugárzás nem tud kárt tenni bennük –, miközben könnyebben motorizálhatók, mint műanyag társaik. Masszívabb szerkezetük ugyanis jobban elviseli a redőnymotor mozgatását, és mindegyik fémpalástos megoldás rendelkezik oldalsó záró elemekkel, melyek meggátolják a lécek elcsúszását, ami az elektromos kialakítás alapvető követelménye.

Redőny termékeink tokszerkezetük szerint

Külső tokos redőny

A tokszerkezet tekintetében a külső tokos megoldások messze a legnépszerűbb alternatívának tekinthetők a redőnyök között. Ennek az oka részben az elérhetőbb árkategóriában, részben abban keresendő, hogy szinte bármikor és bárhol alkalmazhatók, a legtöbb nyílászáró, ablaknyílás vagy homlokzat ugyanis tökéletesen alkalmas a fogadásukra, de speciális megoldások egyaránt kivitelezhetők vele, ha például valaki egy erkélyt vagy egy szaletlit szeretne lezárni a segítségükkel.

Külső tokos redőny

Pro és kontra
Nagy előnye a külső tokos redőnyöknek, hogy szabadon méretezhetők, ezáltal mindig az adott nyílászáróhoz igazítható a méretük, miközben sem bontási-, sem helyreállítási munkálatokra nincs szükségünk a telepítésükkor. Természetesen mindennek megvan a maga árnyoldala is. A külső tokos redőnyöknek ugyanis sem a lefutóik, sem a szekrényük nem takarható el semmivel, vagyis a sokszor vaskos szerkezet látható marad, az esztétikát pedig legfeljebb azzal növelhetjük, ha színezzük ezeket az elemeket, amivel beolvaszthatjuk őket a homlokzatba, esetleg éppen ellenkezőleg, kiemeljük a segítségükkel a nyílászárót.

A vakolható tokos kialakítás alkalmazásával a redőnyszekrény és a palást záró eleme sokszor belelóg a nyílászáró üvegfelületébe, ezzel kis mértékben ugyan, de akadályozva a kilátást, illetve a fényáramlást. Az árnyékoló teljesítményét a tokszerkezet természetesen nem befolyásolja, legfeljebb a hang- és hőszigetelés tekintetében számíthatunk különbségekre a vakolható megoldáshoz mérten, de a fényzárás és a magánélet védelme terén kiváló alternatíva. Ezen felül a vakolható tokszerkezetbe kérhető műanyag- és alumínium palást, továbbá a gurtnis kialakítás mellett a motorizálást sem korlátozza.

Vakolható tokos redőny

Ha a külső tokos kialakítás túl robosztus számunkra, és szeretnénk egy sokkal letisztultabb, esztétikusabb megjelenést kültéri árnyékolónk számára, akkor a vakolható tokos redőny lesz a tökéletes választás. Noha az árnyékolási teljesítmény terén a két megoldás között nincs sok különbség, azonban a megjelenés tekintetében össze sem hasonlítható a kettő, hiszen mint neve is mutatja, a vakolható tokszerkezet elemei elrejthetők a homlokzatban, mégpedig a hőszigetelés mögött.

Vakolható tokos redőny

Hasznos tudnivalók

Ez a kialakítás nemcsak költségesebb, mint a külső tokszerkezet, de mindemellett kizárólag új ingatlan építésekor, vagy meglévő utólagos homlokzati hőszigetelésekor lehet beépíteni. Ellenkező esetben a bontás és a helyreállítás költségei olyan magasak lennének, hogy azt a legtöbb megrendelő nem vállalná. A vakolható tok ezen felül a hang- és hőszigetelés terén egyaránt jobb tulajdonságokat biztosít a háznak, hiszen az ablak- és ajtónyílások sokkal robosztusabb burkolást kapnak úgy, hogy közben sem a tokszerkezet, sem a palást vége nem lóg bele a hasznos üvegfelületbe, azaz a fényáramlás és a panoráma nem szenvednek csorbát.

Vakolható tokos redőny ábra

Testreszabási lehetőségek

Természetesen egy vakolható tokszerkezetbe is kerülhet műanyag és alumínium palást egyaránt, miközben nem kell lemondanunk a színezhetőségről. A mozgathatóság terén sem kell korlátozásokkal számolnunk, vagyis szereltethető gurtnival, noha érdemes a modernebb hatás erősítése miatt inkább a motorizálás mellett dönteni, amivel a látványos megjelenéshez még extra kényelem társulhat ezzel.

Redőnyök mozgathatóságuk szerint

Gurtnis redőny

Egy redőny mozgatásának legismertebb és egyben legolcsóbb alternatívája még manapság is a gurtnis kialakítás. Lényege, hogy a redőnypalástot egy kapcsolódó, kötélszerű szerkezettel tudjuk mozgatni, melynek egyik vége a redőnyszekrényben található tengelyhez, a másik pedig a nyílászáró belső tokszerkezetére szerelt automatához csatlakozik.

Ennek a szerkezetnek köszönhetően – mely a gurtni feszítéséről, valamint a palást megfékezéséről is gondoskodik – lehetőségünk van kézi erővel finomítani és szabadon állítani az árnyékoló állását, méghozzá a speciális szerkezet jóvoltából különösebb erőkifejtés nélkül. Bár nem korszerű, a könnyed mozgathatóság és szabályozhatóság miatt a gurtnis redőny még mindig nagy népszerűségnek örvend. Mindez annak ellenére is igaz, hogy ennek a típusnak ez egyben a gyengepontja is, hiszen a gurtni a tartós igénybevétel mellett folyamatosan sérül, használódik, és bizonyos időközönként cserélni kell.

A gurtnis redőny népszerűségét adja még továbbá, hogy a legtöbb helyen könnyedén telepíthető. Bevezetésének feltétele, hogy a külső- vagy vakolható tokos redőny szerkezete közvetlenül a nyílászáró tokjához csatlakozzon, lévén a zsinór valamelyik felső sarokban jut be a házba. Ennek helyes kialakítása alapvető fontosságú ahhoz, hogy a gurtni kevésbé sérüljön, ezáltal sokáig képes legyen ellátni alapvető feladatát.

Motoros, elektromos redőny

A kézi mozgathatóság mellett egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a leendő- és meglévő redőnytulajdonosok között a motoros-, illetve elektromos kialakítással büszkélkedő árnyékolók. Ez nem meglepő, hiszen egyre többen élnek modern házakban, ahol minden elektromossággal vagy automatizálva működik, így az árnyékolók kapcsán is folyamatosan növekszik az igény a kapcsolódó lehetőségekre.

Különösen érvényes mindez annak fényében, hogy manapság egyre több az okosotthon, ahol egy elektromos redőny számos tekintetben meg tudja támogatni bizonyos rendszerek működését. Ezen felül a technológia terjedését segíti még, hogy a redőnymotorok ára a korábbi drága árkategóriából a teljesen elfogadható és megfizethető szintre csökkent, vagyis manapság már nem a pénztárcánk, sokkal inkább az igényeink azok, melyek meghatározzák, hogy melyik alternatívát választjuk magunkat.

Motoros redőny

Bár tény és való, hogy egy motorizált redőny telepítése körülményesebb – hiszen a redőnyszekrénybe épített motorhoz el kell juttatni az elektromos hálózatot egy leállással –, azonban sem az árnyékoló mérete, sem teljesítménye nem szenved csorbát ezzel. Éppen ellenkezőleg, a gurtnis kiiktatásnál esztétikusabb és letisztultabb lesz a megjelenés, miközben a változatosabb beállítási lehetőségek mellett kimagasló kényelmet is kapnak vele a tulajdonosok, hiszen a kapcsolódó távirányítóval egyetlen gombnyomásra mozgásra bírható külön-külön vagy egyszerre a lakás összes redőnye.

Kiemelendő, hogy a jövőben él, és előre gondolkodik, aki a motorizált redőny mellett dönt, hiszen bár önmagában is egy kifejezetten modern megoldásról van szó, de nem árt tudni, hogy segítségével bármikor tovább bővíthetjük a rendszert, ezzel utat nyitva az automatizált megoldások felé.

Okos, automatizált redőny

Az utóbbi néhány évben Magyarországon is egyre több okosház épült, ami jól mutatja, hogy megnövekedett az igény a kényelmes, modern és automatizált megoldásokra a közvetlen életterünkben. Ezeket az igényeket kívánják kielégíteni az árnyékolástechnika világában az automatizált redőnyök, melyek szenzorokkal ellátott elektromos árnyékolóként képesek a teljes kontroll nélküli önműködésre, méghozzá beállításaink mellett saját komfortszintünk maximalizálásával.

Okos, automatizált redőny

Az okos redőnyök az árnyékolástechnika piacán jelenleg a legmodernebb megoldások, emiatt pedig rengeteg lehetőség, óriási jövő lakozik bennük. A legoptimistább becslések szerint egy-két évtizeden belül átveszik az uralmat a piacon, ami nem meglepő, hiszen megfelelő kalibrálás mellett rengeteg lehetőséggel kecsegtetnek. Legyen szó otthonunk védelméről, hőszigetelésének megtámogatásáról vagy éppen saját kényelmünk növeléséről, a megfelelő szenzorokkal ezek a redőnytípusokban rengeteg továbblépési és kiegészítő opció lakozik.

Egy fényérzékelővel például nyáron a légkondicionáló, télen a fűtés munkáját képes megtámogatni a napfény szűrésével vagy áteresztésével, és míg egy szélérzékelővel a viharban biztosíthatunk védelmet nyílászáróinknak, egy közönséges időzítővel az egész ház protekcióját magasabb szintre növelhetjük. Amennyiben például hetekre elutazunk, a maguktól mozgó redőnyök képesek elriasztani az illetéktelen behatolókat, de egy okosház rendszerén belül tucatnyi más folyamatból is kivehetik a részüket, ezáltal együttműködhetnek a világítással, a riasztórendszerrel vagy éppen az ébresztőóránkkal.

Lényeges szempont továbbá, hogy az automatizált redőnyök a folyamatos vezeték nélküli kapcsolatnak köszönhetően lehetőséget biztosítanak a távoli működtetésre is. Járjunk tehát akár az ország másik végében, netán a világ távoli pontján, ha van nálunk egy okostelefon, illetve tudunk kapcsolódni az internethez, akkor a megfelelő társalkalmazás segítségével akár több ezer kilométerről is szabályozhatjuk redőnyeink állását, illetve felülírhatjuk a korábbi beállításainkat.

Bővebben az okos otthon rendszerekről a Chameleon oldalán olvashat.

Kombinált redőny

Szúnyoghálós redőny

A szúnyoghálóval kombinált redőny egy olyan speciális típusa a népszerű árnyékolónak, mely minimális pluszköltségekkel biztosít otthonunknak egy nagyon hatékony extra funkciót, történetesen a rovarvédelmet. Ennek a terméknek a lényege ugyanis, hogy egy szerkezeten belül kapunk árnyékolót és szúnyoghálót is úgy, hogy ezzel sem az ár, sem a méret tekintetében nem számolhatunk drasztikus növekedéssel.

Szúnyoghálós redőny

A kombinált redőny legnagyobb előnye a fentieken túl az, hogy a redőnypalást és a szúnyogháló egymástól teljesen függetlenül is működtethető, tehát a háló állandó leeresztése mellett az árnyékoló szabadon mozgatható marad és fordítva. A szerkezet tekintetében a dupla lefutón felül külsőleg szinte semmiféle különbséget nem tapasztalhatunk a hagyományos megoldásokhoz viszonyítva, de a redőnyszekrény belsejében annál több lesz a különbség, hiszen ott két külön tengely biztosítja a palást és a háló akadálytalan működését.

Ennek a redőnytípusnak a sajátosságait a kiegészített rovarvédelem szinte semmilyen formában sem befolyásolja. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy kérhetjük az árnyékolót műanyag- vagy alumínium palásttal, de külső- vagy vakolható tokszerkezettel egyaránt. Ezen felül nem kell lemondanunk a motorizálásról sem, noha fontos megjegyezni, hogy ebben az esetben csak a redőnypalást lesz távirányítóval működtethető, a szúnyogháló megmarad manuális kialakítású.

Redőny színek

Beszéljünk műanyag- vagy alumínium redőnyökről, ezeknek a népszerű kültéri megoldásoknak nagy előnyük a színezhetőség. Nem véletlenül, hiszen mindenkinek nagyon fontos, hogy milyen megjelenéssel büszkélkedhet a saját otthona, és különösen egy külső tokszerkezettel ellátott árnyékoló esetében – ahol a szerkezet minden eleme látható marad –, igencsak látványos megoldások valósíthatók meg, akár a homlokzathoz passzoló, akár egy attól teljesen eltérő árnyalatot keresnénk. Egyedi elképzelések szintén kivitelezhetők ebben az esetben, így például eltérő színű tokkal és palásttal még különlegesebbé tehetjük a ház megjelenését.

A Csancsa Árnyékolástechnika Bt. kínálatából ráadásul a különféle alapszínek között felár nélkül válogathatunk magunknak, és mivel ezek az árnyalatok a legtöbb igényt kielégítik, ezáltal garantált, hogy nálunk mindenki megtalálhatja számításait. Még azok is, akik valami extrára vagy különlegesre vágynak, hiszen teljesen sajátos megoldások szintén tető alá hozhatók, hiszen a RAL színskálán belül szinte bármit meg tudunk valósítani.

Miért a redőny?

Fényzárás és fényszabályozás

Az elsődleges szempont a redőnyválasztás kapcsán a legtöbb embernek határozottan a termék kiemelkedő fényzárásában és fényszabályozásában keresendő. Nem véletlenül, hiszen ez eredendően a kérdéses árnyékoló legalapvetőbb feladata. A fényzárásban ráadásul nincsen párja, hiszen ez az árnyékoló képes akár 100 százalékos hatékonysággal kizárni otthonunkból a napsugarakat, amivel egyetemben magánéletünknek is megfelelő védelmet kínál. Ehhez ráadásul kiváló fényszabályozás is társul, hiszen könnyedén kialakítható vele félárnyék, de aki napközben szeretne éjszakai sötétséget – mert kisgyermek van, netán több műszakban dolgozik –, annak is ideális választás lesz.

Redőny fényzárás

Extra hőszigetelés

Nagyon fontos feladata a modern redőnyöknek a lakás hőszigetelésének megtámogatása, ami télen és nyáron egyaránt fontos. Különösen az alumínium redőnyök képesek például arra, hogy a nagy nyári melegben már odakint visszaverjék a káros napsugarakat, melyek így nem jutnak be a lakásba, és nem melegítik fel a benti levegőt, ezzel pedig akár több Celsius fokkal is csökkenthetik kánikula idején a belső terek hőmérsékletét. Hasonló a szituáció télen is, csak akkor az extra hőszigetelést az adja, hogy a kinti hideg levegő nehezebben találkozik a benti meleggel – ezzel akadályozva a hőcsere folyamatát –, hiszen a nyílászáró előtt egy extra légréteg keletkezik, ha a palástot teljes egészében leeresztjük.

Plusz hangszigetelés

Bár a műanyag redőnyök léceiben csak levegő található, a jobb minőségű alumíniumtípusokat azonban egy speciális anyaggal töltik fel, mely nemcsak a hő-, hanem a hangszigetelés terén egyaránt nagyon hatékony. Leeresztett redőnypalást mellett ugyanis a kinti zaj egy jelentős része már odakint visszaverődik, vagyis eleve tompítva jutnak el a nyílászárókig, melyek tovább csökkentik a lárma mértékét, tehát a lakásba már lényegesen kevesebb zaj jut el, mint korábban.

Kiegészített vagyonvédelem

Szintén a masszív alumínium redőnyök mellett szól az is, hogy felszerelésüket követően extra vagyonvédelmet adnak otthonunknak. Leeresztett állapotban például garantáltan megnehezítik majd a halk és gyors bejutást a nyílászárókon keresztül, miközben ezt a hatást még tovább növelhetjük például speciális feltolás elleni védelemmel, vagy egyszerű motorizálással. Utóbbi esetén olyan erős fékrendszerrel ellátott redőnymotort építenek az árnyékolóba, ami szó szerint megakadályozza, hogy valaki erővel megemelje azt. A motorizált és automatizált típusokkal ráadásul már korábban megakadályozhatjuk a betörési kísérletet, hiszen az önműködő árnyékolók alaposan megtéveszthetik az illetéktelen behatolókat, azt a látszatot keltve, hogy valaki folyamatosan otthon tartózkodik.

Színezhetőség

A modern redőnyök nagy előnye, hogy a közhiedelemmel ellentétben nem csak fehér vagy szürke színben kaphatók, hanem más árnyalatokban is pompázhatnak. Ez azért nagyon előnyös, mert az árnyékolók manapság olyan többfunkciós eszközök, melyek komfortunk mellett otthonunk megjelenéséhez egyaránt nagyban hozzájárulnak, ezáltal a szivárvány szinte minden árnyalatában kérhetjük őket. Legyen szó akár a homlokzathoz való igazításról, akár vele szemben egy kellemes kontraszt kialakításáról, netán egy természetes fahatás eléréséről, ma már a határ a csillagos ég.

Árnyékolási alternatívák a redőny helyett

Zsaluzia

A redőny egyik legkiválóbb alternatívája, hiszen a zsaluzia hasonlóan masszív kialakítással rendelkezik, azonban egészen más működési elv mentén kínál precíz árnyékolási tulajdonságokat. Ennek az oka, hogy a beltéri reluxák működési elvét sikerült átültetni egy tartós kültéri koncepcióba, ezáltal egy zömmel könnyűfémből készült szerkezetről beszélünk, melynek forgatható alumíniumlamellái biztosítják a precíz árnyékolást. Bár ránézésre bonyolultabb szerkezet, működése mégis ugyanolyan egyszerű, mint egy redőnynek, nagy előnye pedig, hogy sokkal változatosabb árnyékolási megoldásokkal kecsegtet.

Zsaluzia

A teljes fényzárástól kezdve, a félárnyékon át ugyanis képesek lehetünk vele például arra, hogy a lamellák megfelelő irányba állításával távol tartsuk otthonunktól a napsugárzást és a kíváncsi tekinteteket, miközben a természetes fény mégis beszűrődik a lakásba. A sokszínűség mellett a hang- és hőszigetelés terén bizonyos típusai egészen hasonló tulajdonságokkal bírnak, mint a redőny, de ugyanez elmondható az extra vagyonvédelemről, valamint a színezhetőségről is. A zsaluziák kérhetők külső- és vakolható tokszerkezettel egyaránt, a hajtókaros mozgathatóság mellett pedig nagyon könnyedén motorizálhatók, ebből kifolyólag pedig működésük automatizálható.

Függőleges textil árnyékolók

Ha kizárólag a napsugarakat és a kíváncsi tekinteteket szeretnénk távol tartani otthonunktól egy kültéri árnyékolóval, abban az esetben egy függőleges textil árnyékoló is jó választás lehet a redőny helyett. Fontos, hogy a két megoldás csak hellyel-közzel említhető egy lapon, ezáltal mind a teljesítmény, mint a tulajdonságok, mind az árcédula tekintetében ég és föld lehet köztük a különbség. A függőleges textil árnyékolók ugyanis valóban csak azt a célt szolgálják, hogy a forró napsugarakat felfogják még a nyílászáró előtt, de hang- és hőszigetelési tulajdonságuk elhanyagolható, vagyonvédelmet pedig egyáltalán nem garantálnak, cserébe viszont jól színezhetők, és pozitívan befolyásolják otthonunk megjelenését.

A függőleges textil árnyékolókból többféle típust különböztethetünk meg egymástól. A redőnyökhöz leginkább azok hasonlítanak, melyek saját tokszerkezettel rendelkeznek, noha ezek mérete az esztétika tekintetében alig nevezhető befolyásoló tényezőnek. A masszív tokozás miatt ezeket a megoldásokat is lehetőségünk nyílik a manuális működtetés mellett motorizálni, az automatizálás szintén elérhető hozzájuk, ami a biztonság tekintetében egyáltalán nem hátrány.

A redőny vásárlásának és beszerelésének menete

Kapcsolatfelvétel

Amennyiben redőnyvásárláson töri a fejét, az első és legfontosabb lépés, hogy felvegye velünk a kapcsolatot, hiszen kommunikáció nélkül nem tudja feltenni a kérdéseit, és mi sem válaszolhatjuk meg őket. Elérhet minket telefonon, e-mailen, de akár még a Facebookon keresztül is. Keressen minket bizalommal az ország bármelyik pontjáról! Fontos, hogy az árajánlathoz elegendő első körben, ha e-mailben felkeres minket, melyben megírja nekünk:

Ezeknek az adatoknak az ismeretében már tudunk árajánlatot küldeni, melynek véglegesítésére és pontosítására a későbbi helyszíni szemlén kerül sor.

Helyszíni szemle

Miután úgy döntött, hogy minket választ, a megrendelés előtt minden esetben fontos a helyszíni szemle ahhoz, hogy később pontos árajánlatot tudjunk adni, továbbá a legjobb minőségű és esztétikus redőnyt szállíthassuk, illetve szerelhessük be önnek. A felmérés komplett ingatlan redőnyözésekor sem tart tovább egy óránál, részeként pedig nemcsak pontos méretet veszünk a nyílászárókról, de megrendelőink elé tárjuk a lehetőségeket is. Alumínium vagy műanyag? Alapszín vagy speciális árnyalat? Vakolható vagy külső tokos? Legyen kombinált vagy sima? Esetleg az automatizálással kacérkodik? Minden kérdésre válaszolunk, és minden lehetőséget számításba veszünk!

Árajánlat

Csak és kizárólag alapos helyszíni szemle, ezáltal méretvétel és az igények felmérése után tudunk pontos árajánlatot adni leendő ügyfeleinknek. Az így kiszámolt összeg soha nem von maga után fizetési kötelezettséget, továbbá rugalmasan kezelendő, így amennyiben szeretnénk lefaragni a végösszegből, netán van még keret némi extrára, bármi módosítható. A végleges árajánlat kerül csak papírozásra, mely mindkét fél részéről maximálisan elfogadható!

Hogy milyen tényezők befolyásolják a redőny árát? Példának okáért a méret, hiszen nem mindegy, hogy egy normál ablakot vagy egy komplett terasz ajtóméretű nyílástáróit szeretnénk árnyékolni. Szintén árképző az alapanyag (alumínium vagy műanyag), a tokszerkezet (külső- vagy vakolható tokos), a mozgathatóság (gurtnis vagy motorizált), az automatizálás, valamint a színezhetőség is, noha a Csancsa Árnyékolástechnika Bt. esetében bizonyos árnyalatok felár nélkül kérhetők.

Megrendelés, előlegbeszedés

Miután az árajánlatot véglegesítettük, sor kerülhet a formális megrendelésre, ami részünkről mindig több példányos szerződéssel, cégszerű aláírással, a jogi kiskapuk kihagyásával történik a megrendelők legnagyobb biztonsága és megelégedése érdekében. Mint minden árnyékolástechnikai és építőipari vállalat, természetesen mi is előlegbeszedéses alapon dolgozunk, így a szerződés megkötésével egyetemben átvesszük a megrendelőtől a végösszeg előre megbeszélt százalékát, melynek többi részét a munka teljesítésével kell kiegyenlíteni.

Redőny gyártás

Az általunk forgalmazott redőnyök kivétel nélkül a prémium kategóriás árnyékolók táborát erősítik. Ez a gyakorlatban a kimagasló minőségű alapanyagok felhasználása mellett olyan dolgokban nyilvánul meg, mint az egyedi igények kiszolgálása, ezáltal nemcsak méretre gyártott megoldásokkal, hanem speciális kérésekkel is szívesen foglalkozunk, mert lehetőségünk van bármit legyártani. Óriási tapasztalatunknak köszönhetően nem ismerünk lehetetlent, és ezt minden munkánkkal igyekszünk bebizonyítani.

Redőny szerelés, beüzemelés

Rengetegen elhanyagolható szempontnak tartják a redőnyvásárlás során a szerelést, mert mi baj történhetne, ha korábban egyszer már pontosan felmérték nyílászáróinkat? Normális esetben semmi, azonban több évtizedes szakmai tapasztalatunknak köszönhetően tisztában vagyunk azzal, hogy a redőny élettartamában milyen fontos szerepet tölt be a megfelelő telepítés.

Redőny szerelés

A szerelők dolgát is megkönnyíti a korábbi pontos felmérés, valamint a precízen legyártott termékek, azonban ha a felszereléskor a szerelők nem tartanak be néhány alapvető kitételt, akkor még egy minőségi redőny is idő előtt tönkremehet. Éppen ezért mindig odafigyelünk arra, hogy az általunk beépített árnyékolók ne csak az esztétika tekintetében legyenek mutatósak, de a szerelés minősége is a legmagasabb színvonalat képviselje.

A helyszínre éppen ezért rendszerint már mindig részben összeszerelt árnyékolókkal érkezünk, melyeket többnyire már csak rögzíteni kell a nyílászáró tokszerkezetéhez. Mivel tisztában vagyunk vele, hogy a redőny minden elemének beállítása és illeszkedése alapvető fontosságú a precíz működéshez, ezért nagy gondot fordítunk a gondos kalibrálásra, illetve a masszív rögzítésre.

Hogy miként fest egy redőny felépítése? Alapvetően két részegységre oszthatjuk eszeket az árnyékolókat, melyek a következők:

 • 1. Tokszerkezet, mely magában foglalja a redőnyszekrényt, benne a palást mozgatását biztosító tengellyel, illetve a lefutókat, melyek a redőnylécek könnyed, szabályos mozgásáért felelnek.
 • 2. Redőnypalást, mely a redőnylécekből áll össze. Fontos eleme a záróléc, ami leengedéskor a precíz záródást segíti, felhúzva pedig meggátolja, hogy az árnyékolás oroszlánrészét végző mozgó szerkezet beszaladjon a redőnyszekrénybe.

Garancia

Még az általunk forgalmazott és felszerelt prémium kategóriás redőnyök esetében is nagyon fontos a garancia, hiszen előfordulhat a tulajdonostól és tőlünk is független – például anyaghibából fakadó – probléma egy árnyékolóval.

A Csancsa Árnyékolástechnika Bt. által forgalmazott redőnyökre 3 év teljes körű garanciát biztosítunk!

Javítás

Egy redőny meghibásodása rengeteg kellemetlenséggel járhat, azonban vállaljuk, hogy probléma esetén az általunk szerelt árnyékolókat garanciában és garancián túl egyaránt belátható időn belül megjavítjuk, szükség esetén cseréljük.

Miért a Csancsa redőny?

 • közel 25 éves szakmai tapasztalat
 • teljes körű, szakszerű felmérés (megrendelés esetén ingyen)
 • elérhető árak
 • országos lefedettség
 • 3 év garancia minden redőnyre
 • az alapszínek között felár nélküli válogatás
 • prémium kategóriás termékek
 • egyedi igények kielégítése
 • motorizálási és automatizálási lehetőségek
 • külső és vakolható tokos szerkezetek
 • műanyag és alumínium megoldások
 • teljes körű szolgáltatás a felméréstől a szerelésig

Redőny referenciák

A magyar árnyékolástechnikai piacon közel 20 éves szakmai tapasztalattal rendelkezünk. A múltban megszámlálhatatlan mennyiségű árnyékolót építettünk be a megrendelők legnagyobb megelégedésére, miközben minden egyes munkánkból rengeteget tanultunk. Amennyiben kíváncsi néhány általunk szerelt árnyékolóra, nézze meg referenciáinkat!

Redőny referencia, Fót
Redőny referencia, Üröm
Redőny referencia, Székesfehérvár

Gyakran Ismételt Kérdések

Mit kell tudni a külső tokos redőny szerelhetőségéről?

A szerelés tekintetében a külső tokos redőnyök rendelkeznek a legtöbb lehetőséggel. Nagy általánosságban a nyílászáró tokszerkezetéhez lehet csavarozni őket, azonban előfordulhatnak eltérő esetek, így például a homlokzatra szintén telepíthetők, noha ilyen esetekben indokolt lehet inkább eltérő típusú árnyékolót választani, ha fontos számunkra az esztétika.

Milyen nyílászáróra szerelhetők a külső tokos redőnyök?

Szinte bármilyen típusú ablak és ajtó ideális a külső tokos redőnyök fogadására, tehát a műanyag-, a fa-, de akár még az alumíniumkeretes megoldások is, ha megfelelő kialakítást kaptak a kivitelezők részéről. Fontos szempont továbbá, hogy a redőnyszekrénynek legyen elég helye, ne lógjon bele túlzottan a panorámában, gurtnis megoldásnál elegendő hely maradjon valamelyik felső sarokban a kötél bevezetéséhez, motorizált kialakításnál pedig legyen egy leállás a közelben az ingatlan közvetlen elektromos hálózatához.

Mekkora részt takar ki a nyílászáró üvegfelületéből egy külső tokos redőny?

Minden esetben kialakítás kérdése. Ha az ablaknyílás megfelelően tágas, és a nyílászáró tokszerkezete is a modernebb, vastagított, hőszigetelt kialakítású, akkor a legtöbb esetben szinte észre sem venni a lakásból a külső tokos redőnyöket teljesen felhúzott állapotukban. Probléma esetén is legfeljebb egy-két centimétert lóg bele a redőnyszekrény, illetve a palást záró léce az üvegfelületbe, de ez sem a kilátást, sem a fényáramlást nem befolyásolja drasztikusan.

Nagy kosszal jár egy külső tokos redőny telepítése?

Nem jellemző. Az általunk felmért és legyártott árnyékolók annyira precízek, hogy ha csak nem változtatott valamit a tulajdonos az ablaknyílásokon, akkor rendszerint soha nincs szükség vésésre, illetve egyéb kosszal járó műveletre. A fúrás és csavarozás során ugyanis különösebb piszok és törmelék nem keletkezik, legfeljebb egy nagyon minimális mennyiségű forgács, amit a csomagolással és egyebekkel együtt munkatársaink kivétel nélkül összetakarítanak.

Mekkora zajjal járnak a szerelési munkálatok?

Mivel szerelőbrigádunk kizárólag a legjobb minőségű akkumulátoros szerszámokat használja, a gépek üzemeltetése alapvetően nem jár nagy zajjal, pláne annak fényében, hogy a rögzítéshez is csak néhány csavart kell behajtani. Normál esetben egy redőny telepítése nem jár kellemetlen zajhatással.

Mennyi időt vesz igénybe egy külső tokos redőny rögzítése?

A szerelés időtartama nagyban függ a körülményektől, azonban ha minden rendben van, akkor a rögzítés a beüzemeléssel együtt általában csak nagyon ritkán tart tovább 30 percnél egy árnyékoló esetén.

Kizárólag új ház építésekor rendelhetünk vakolható tokos redőnyt?

Természetesen nem, hiszen bárkinek a saját döntése, hogy mikor szereltet vakolható tokos redőnyt otthonára, de érdemes figyelembe venni, hogy ehhez a típushoz akkora bontási és helyreállítási munkálatokra van szükség egy elkészült homlokzat esetén, hogy az igencsak magasra tornázhatja költségeinket. Ezért sokkal olcsóbb, ha egy új ház vagy egy utólagos hőszigetelés esetén választunk vakolható tokos redőnyt, hiszen ilyenkor még nem került kialakításra a végleges homlokzat.

Régi belső tokos redőny helyére lehet modern alumínium redőnyt szerelni?

A megfelelő feltételek teljesülése esetén minden további nélkül. Ami szükséges hozzá, hogy a mozgatószerkezetet minden elemében modernizáljuk, hiszen az alumínium redőny nagyobb súlyú, valamint speciális eszközöket kíván a mozgatáshoz, amit feltétlenül biztosítanunk kell a csere előtt.

Nem nyíló ablakra és ajtóra is szerelhetők redőnyök?

Amennyiben a nyílászáró kívülről megközelíthető a biztonságos rögzítés, a gurtni bevezetése vagy a redőnymotor bekötése miatt, akkor egy redőny szerelésének szempontjából teljesen lényegtelen, hogy az ablakok és az ajtók nyithatók-e vagy sem.

Szerelhető-e redőny teraszajtóra?

Természetesen! Bármilyen anyagtípussal és tokszerkezettel, sőt akár még szúnyoghálóval kombinálva is. A redőny könnyedén mozgatható, és ritkán szélesebb, mint az ajtó tokszerkezete, ezért az átjárhatóságot sem érinti negatívan.

Hová kerül az elektromotor egy motorizált redőnynél?

Minden esetben a redőnyszekrényben találhatjuk a motorizált redőny úgynevezett tengelymotorját, mely a közhiedelemmel ellentétben így nem növeli az árnyékoló méreteit, tehát nem rontja az esztétikát sem.

Mik a feltételei egy redőny motorizálásának?

A tulajdonos elhatározásán felül mindössze két feltételről beszélhetünk egy elektromos redőny kialakításához. Az egyik, hogy legyen alumínium, vagy olyan műanyag palásttal rendelkezzen, mely arriterezett kialakításának köszönhetően meggátolja a lécek elcsúszását. A másik feltétel pedig, hogy a redőnymotor hozzákapcsolható legyen az ingatlan elektromos hálózatához, aminek érdekében külső kábelcsatornán vagy a falba vésve el kell vezetni a rendszert az árnyékoló tengelyének közelébe.

Mennyire hangos működés közben egy elektromos redőny?

Elhanyagolható mértékben. Egy elektromos redőny semmivel sem zajosabb, mint a gurtnis működtetéssel ellátott típusok, az egyenletes működésből kifolyólag bizonyos tekintetben inkább halkabbnak tekinthető. Ami extra zajhatást jelent, az nem más, mint az elektromotor halk búgása, de ezt is gyakran elnyomja a redőnypalást siklása.

Redőny vagy zsaluzia?

Gyakori kérdés, hiszen a két legjobb kültéri árnyékolóról beszélünk, melyek ma már nemcsak a napsugarak távoltartására alkalmasak, hanem rengeteg egyéb funkcióval is rendelkeznek. Mivel árnyékolási teljesítményük megegyezik, motorizálhatók, automatizálhatók, színezhetők, mindemellett pedig a vagyonvédelem és a hőszigetelés terén sincs köztük jelentős különbség, ezért az esetek többségében csak a megrendelők stílusa szokott dönteni ebben a kérdésben. A választásban hangsúlyos szempont azonban a zsaluzia modernebb megjelenése és összhatása, valamint a forgatható lamellákból fakadó változatosabb és aprólékosabb árnyékolási lehetőségek.

Redőny vagy reluxa?

Szintén gyakori kérdés, azonban szerencsére a válasz sokkal egyszerűbb, mint az imént. Míg ugyanis a redőnyök kültéri árnyékolók, tehát magasabb árkategóriájuk mellé extra szigetelés, vagyonvédelem és plusz esztétikai érték jár, addig a reluxa egy beltéri megoldás, ami legfeljebb tényleg csak árnyékolásra alkalmas, esetleg a kíváncsi tekintetek távoltartására, de más extra funkciót nem várhatunk tőle.

Mennyivel növeli a szúnyogháló a kombinált redőnyök méretét?

A szabvány redőnyökhöz mérten a kombinált árnyékolók mérete elhanyagolható mértékben növekszik, tehát alig néhány milliméteres különbségekről beszélhetünk, egyedül a lefutó lesz vastagabb az extra sín miatt, ellenben ez nem befolyásolja majd az esztétikai értéket.

Mekkora segítség a magánélet védelmében egy redőny?

Mondhatni óriási. Legyen akár alumínium-, akár műanyag redőnyünk, a szilárd és masszív redőnylécek teljes leeresztés esetén garantáltan megakadályozzák majd, hogy napközben vagy sötétedés után bárki beláthasson a magánéletünkbe.

Mennyi karbantartást igényelnek a redőnyök?

Az általunk forgalmazott prémium kategóriás redőnyöknek normál esetben nincs szükségük semmilyen karbantartásra, míg meghibásodás esetén mindig bízzuk szakemberre a javítást.

Mennyi takarítást igényelnek a redőnyök?

Alapvetően a szél és az eső rendszeresen „letakarítják” a kültéri árnyékolókat, de ez nem azt jelenti, hogy bizonyos esetekben ezek a szerkezetek nem igényelnek emberi beavatkozást. Érdemes legalább a két átmeneti évszakban, tehát tavasszal és ősszel általánosságban portalanítani őket, illetve átjárhatón tartani a lefutókat. Ezzel megakadályozhatjuk, hogy a szennyeződések bejussanak a redőnyszekrényben található tengelyhez, és ott különösebb problémát okozzanak.

Meddig bírja csere nélkül a redőny gurtnija?

Ezt nehezen lehetne határozott számokkal jelölni, hiszen a megfelelő beépítés éppen úgy befolyásolja a gurtni használódását, mint például a mozgatás gyakorisága. Normál esetben 5-10 év egy kötél élettartama, de érdemes megelőzni a bajt, és már akkor cserélni, ha az oldalain megjelennek az első elrepedezett szálak.

Akadályozza-e otthonunk szellőzését egy redőny?

Amennyiben dinamikusan mozgatjuk a redőnypalástot, akkor ezen a téren nem tapasztalhatunk semmiféle negatívumot otthonunk szellőzésében, de a teljesen leeresztett redőnypalást értelemszerűen képes megakadályozni a természetes légáramlást, ezzel befolyásolva a lakás belső levegőjének minőségét.

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák