Redőny

Bár első ránézésre a nyílászárókon használt redőnyök egy homogén egésznek tűnnek, azonban az árnyékolók ezen típusa sok kisebb alkatrészből tevődik össze, így képezve egy rendkívül hatékony szerkezetet, amely nyáron segíti otthonunk hűtését, télen pedig szigetelését. Hogy mégis milyen fontosabb elemekből áll egy átlagos redőny? Lássuk a legfontosabbakat!

A redőny főbb részei

  • Redőnytok
  • Redőnylécek
  • Lefutó
  • Tengely
  • Gurtni

Redőnytok

A redőnytok egy rendszerint alumíniumból gyártott szerkezet, amely erős UV-védelmének köszönhetően az eső, a hó és a fagy mellett a napsugárzásnak is képes ellenállni. A tok biztosítja azt, hogy az árnyékoló tökéletesen és egyben esztétikusan illeszkedjen a homlokzathoz, illetve az ablaknyíláshoz. Különleges kialakításának köszönhetően pedig nemcsak tökéletes záródást garantál, hanem azt is meggátolja, hogy például a csapadék vagy a kosz tudjon bejutni a redőnytok belsejébe.

A redőnytok normál esetben két részből áll: a tokvégből, valamint a szerelőfedélből. Utóbbi a szerelhetőség mellett védelmet biztosít a redőny belső szerkezetének és a lamelláknak, míg előbbi egy vastag, rendszerint öntött alumíniumból készülő alkatrészként ezt a szerelőfedelet zárja le szinte hermetikusan.

Kombinált redőny esetében a redőnytok az a kiegészítő, amelynek egyik belső sarka képes fogadni a rolós szúnyoghálókat.

Redőnylécek

A redőnylécek konkrétan az árnyékolók leggyakrabban látott elemei, amelyek a leghasznosabb feladatot végzik el, hiszen leengedésüket követően ezzel szabályozhatjuk a lakásba beeső fény mértékét, teljes leeresztéssel pedig komplett fényzárást is biztosíthatunk általa. A redőnylécek készülhetnek műanyagból vagy alumíniumból is, előbbiek olcsóbbak, utóbbiak pedig bár nem sokkal drágábbak, ellenben jellemzően sokkal tartósabbak, jobban ellenállnak az időjárás viszontagságainak. Ma már a legkülönfélébb színben is kérhetők, ezzel jobban illeszkedve a homlokzat, illetve a nyílászárók színvilágához.

A redőnylécek közé sorolható a záróléc, ami konkrétan a redőnypalást utolsó eleme, és amely minden esetben speciális kialakítással rendelkezik a tökéletes záródás érdekében. Beszélhetünk klasszikus, illetve vízelvezető gumival ellátott, erősített változatról is. Rendszerint a záróléc tartalmazza azokat az ütközőket, amelyek meggátolják a teljes redőnypalást feltekercselését, ami használhatatlanná tenné az árnyékolót.

Lefutó

A lefutó egy a redőny két oldalán elhelyezkedő csuszka, amely minden esetben a tok stílusához illeszkedve elősegíti a redőnylécek, illetve a teljes redőnypalást könnyed, akadálymentes és szabályos mozgását. A lefutókban rendszerint speciális gumis-, vagy kefés felületet helyeznek el a gyártók annak érdekében, hogy a redőny működése lényegesen halkabb legyen.

Tengely

A tengely egy redőny normál esetben nem látható, ám annál fontosabb alkatrésze! Rendszerint galvanizált fémből készül – létezik olcsóbb, ámde kevésbé tartós műanyag változat is –, és a teljes redőnypalást erre tekercselődik fel, illetve ennek mozgatásával ereszthető le. A tengelyek többnyire fémszerkezetes csapággyal kerülnek beszerelésre a könnyed és csendes működés érdekében, speciális rögzítő féderekkel ellátva, amelyek elősegítik a redőnypalást rögzítését.

Gurtni

A gurtni egy a redőny mozgatásáért felelős zsinór, amely megerősített kivitelben, többféle színben, minden esetben az árnyékolóhoz igazított méretben kerül felszerelésre. Rendszerint egy külön gurtnitokkal, egy benne elhelyezkedő csévélő berendezéssel, valamint egy megállító szerkezettel rendelkezik, aminek köszönhetően teljesen diszkréten és egyszerűen tudjuk felhúzni és leereszteni általa a redőnypalástot úgy, hogy közben mi szabályozhatjuk mértékét és megállításának helyét is.

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák