Az alumínium szerkezetes pergolák az árnyékolástechnika egy egészen új dimenzióját képviselik. Az árnyékolás mellett ugyanis alkalmasak például teraszfedésre, miközben megjelenésükkel képesek megnövelni otthonunk vagy vállalkozásunk esztétikai értékét.

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Pergola termékek

Forgatható lamellás bioklimatikus pergola

A forgatható lamellás bioklimatikus pergolák kiválóan megállják a helyüket abban az esetben, ha szeretnénk egy hatékony, jól szabályozható, az árnyékolásra és a légáramlás keltésére egyaránt ideális megoldást a teraszra vagy a kertbe. Részletek

Elhúzható lamellás bioklimatikus pergola

Az elhúzható lamellás bioklimatikus pergolák a termékcsalád speciális típusai, amelyek nem helyben forgó alumínium árnyékolókra épülnek fel, hanem a teljes felület mozgatásával együtt nyílnak, így szabályozva hatásukat. Részletek

Pergola bemutatása

A legtöbbször azért van szükség rájuk, mert a napellenzők méretei nem tudják kielégíteni az igényeket, vagy a megrendelőnek egy olyan prémium megjelenésű és tudású árnyékolóra van szüksége, ami akár egész évben jó szolgálatot tehet.

A pergolák ugyanis rendkívül sokoldalúak, akár egy téli kert is kialakítható a segítségükkel, de egy vendéglátó egységnek egyaránt óriási segítséget nyújthat abban, hogy a vendégek kellemesen hűvös és fedett közegben élvezhessék a friss levegőt.

Pergola típusok

A pergoláknak többféle típusát különböztethetjük meg egymástól. A két főcsoport a ponyvás- és a bioklimatikus pergola, amelyek közül utóbbit további három alkategóriára oszthatjuk az árnyékolás típusának tekintetében.

Tudni kell, hogy a masszív vázszerkezet tekintetében a pergolák között nincs nagy különbség, azonban árnyékolástechnikai oldalról már jól meg kell gondolni a választást. Lássuk a lehetőségeket:

Ponyvás pergolák

A ponyvás pergolák nagyon népszerű modellek, hiszen olyan hatást keltenek, mint egy hatalmas napellenző, amely rendkívül tartós, egybefüggő, szabadon mozgatható ponyvával biztosítja a fedést, ezáltal az árnyékolást. A ponyvás pergolákat azoknak javasoljuk, akik az árnyékolás mellett fontosnak tartják azt is, hogy a teraszfedésük alatt védve legyenek a csapadéktól. A szerkezet lelke a speciális PVC ponyva, ami UV állósága mellett vízzáró kialakítást kapott, mindemellett a szerkezet beépített rejtett vízelvezetéssel garantálja azt, hogy az esővíz megfelelő ütemben távozhasson.

Bioklimatikus pergolák

A bioklimatikus pergolák masszív alumíniumlamellás kialakítással rendelkeznek, nevüket pedig arról kapták, hogy nemcsak kellemes árnyékot képesek biztosítani, hanem megfelelő beállítással egyfajta passzív hűtést is nyújtanak.

Forgatható lamellás bioklimatikus pergola

A bioklimatikus pergolák forgatható lamellás típusainál az árnyékoló elemei nem mozdíthatók el a helyükről, ellenben hossztengelyük mentén forgatva lehet szabályozni velük a napfény beesési szögét és a légrés nagyságát.

Elhúzható lamellás bioklimatikus pergola

Az elhúzható lamellás bioklimatikus pergolák úgy működnek, hogy az árnyékolóelemek a mozgatás során nyílódnak, illetve záródnak, tehát ebben a formában lehet szabályozni velük az árnyékot, illetve a légáramlást.

Forgatható és elhúzható lamellás bioklimatikus pergola

A legtöbb beállítási lehetőséget kínáló bioklimatikus pergola, amely az elhúzható és forgatható lamellák előnyeit ötvözi. A leginkább testre szabható árnyékolás mellett a lamellák igény szerint itt akár teljesen kinyithatók.

A pergola bemutatása

A pergola használata

A pergolák a legmodernebb árnyékolástechnikai megoldásokként kizárólag motorizált formában érhetők el, így működtetésük rendkívül egyszerű, néhány gombnyomással bármikor a saját igényeinkhez igazítható.

Irányításuk történhet fali kapcsolóval vagy távirányítóval, de megfelelő kialakítás mellett akár okostelefonos applikációval is. Mivel intelligens házvezérléshez is csatlakoztathatók, ezért működésük a megfelelő szenzorok telepítésével bizonyos keretek között automatizálható.

A bioklimatikus pergola esetében altípustól függően a lamellák mozgatásával és forgatásával tudjuk biztosítani a megfelelő árnyékolást, míg a ponyvás pergolánál a napellenzőhöz hasonló módon, az árnyékolófelület megfelelő pozicionálásával érhetjük el mindezt.

A pergola felépítése

Általánosságban mindegyik pergoláról elmondható, hogy nagyon masszív szerkezet. Léteznek lábon álló, azaz önállóan – például szaletliként – telepíthető típusok, de vannak részben homlokzathoz rögzíthető modellek, sőt akár saját láb nélküli változatok is.

A masszív váz felső részén található az árnyékolást végző ponyva vagy lamellarendszer. A méret tekintetében a pergolák hatalmas területeket képesek lefedni, moduláris telepítésük esetén pedig kis túlzással korlátlan lehetőségek közül is válogathatunk.

A bioklimatikus pergoláknál egy szerkezeti egység 5 méter szélességű és 7 méter kinyúlású, míg a ponyvás változatoknál már 13 méteres szélességről beszélhetünk.

A pergola színválasztéka

A színek tekintetében a pergola váza a RAL színskála bármelyik árnyalatában választható. Az alapszínek benne vannak az árban, de felár esetén bármilyen másik árnyalat kérhető. Ez igaz valamennyi lamellás pergolára, de a ponyvás típusok esetében csak meghatározott színek közül válogathatunk.

A pergola időjárásállósága

Mindegyik pergolatípus 100 százalékban ellenáll a víznek, ezáltal nem kell óvni az esőtől, sőt még a nagyobb széltől sem, így a nagy nyári viharokban is megállják a helyüket, sőt saját vízelvezető rendszerrel rendelkeznek.

Természetesen a ponyvás pergolákat ajánlott óvni a viharos széllökésektől, miközben a lamellás megoldások számos okos érzékelővel vértezhetők fel annak érdekében, hogy még magasabb hatásfokot és biztonságot érhessünk el.

Az esőérzékelő használatával például a pergola automatikusan visszazár, hogy szárazon tartsa az alatta elhelyezett bútorokat, de szél- és fényérzékelő egyaránt választható bizonyos típusokhoz.

A pergolák fixen telepített árnyékolók, ami azt jelenti, hogy télen sem kell őket szétszerelni, azonban a lamellákra és a ponyvákra ügyelni kell. Bár a bioklimatikus pergolák jobban bírják a havat, mint a ponyvás megoldások, azonban mindkét esetben gondoskodni kell az árnyékolórészek behúzásáról vagy nyitásáról.

A pergola okosfunkciói

Természetesen ma már a pergolákhoz is elérhetők különféle okosfunkciók, amelyek többféle módon szolgálhatják kényelmünket. A különféle érzékelőknek köszönhetően ráadásul még a termékek biztonsága is magasabb szintre léphet.

A bioklimatikus pergoláknál például van eső-, fény- és szélérzékelő, amelyek segítenek jobban illeszkedni az időjárás viszontagságaihoz, illetve hozzájárulnak az árnyékolók állapotmegőrzéséhez.

Bizonyos típusokhoz elérhető időzítő funkció, okostelefonos alkalmazás, sőt okosházas integráció is, amivel a lehetőségek száma alaposan megnövekszik, hiszen a terasz árnyékolását például a nyílászárók árnyékolóihoz vagy a ház többi rendszeréhez, illetve rutinjához igazíthatjuk.

A pergola felhasználása gyakorlatban

A pergolák nagyon sokoldalú árnyékolók, így lakossági és üzleti célú felhasználásra egyaránt ideálisak. Otthonunkban nagyon jó szolgálatot tehetnek teraszok, nyári konyhák vagy téli kertek fedésekor, illetve kialakításakor, de önálló szaletliként vagy medence melletti árnyékolóként is jól megállják a helyüket.

Mivel modern megjelenésűek, jól testre szabhatók és nagy területek fedésére is alkalmasak, ezért éttermek, kávézók vagy kültéri részleggel rendelkező intézmények kiegészítőjeként egyaránt megfelelőek.

Segítségükkel garantáltan javíthatjuk, illetve egy magasabb szintre emelhetjük vállalkozásunk renoméját, valamint az ügyfelek és a látogatók elégedettségét is – nem csak a nyári szezonban. Mindez különösen igaz abban az esetben, ha a pergolát különböző kiegészítőkkel is ellátjuk!

A pergola kiegészítői

A pergola összhatását és felhasználhatóságát egyaránt javíthatjuk különféle kiegészítőkkel. Lehetőség van segítségükkel komplett téli kertek vagy az év minden részében használható kültéri helyiségek kialakítására is.

Ilyen kiegészítő például az eltolható üvegrendszer – ami egy speciális sínnel kerül kialakításra –, de felvértezhetjük ZIP oldalárnyékolókkal is, amelyek nemcsak a napsugárzástól, hanem a szúnyogoktól egyaránt megóvhatják a pergola alatt pihenőket.

Természetesen a leendő tulajdonoson múlik, hogy ezen felül milyen extrákkal, így világítással, hangszórókkal, infrafűtéssel és egyéb kiegészítőkkel bővíti a pergolát, amelyek szintén új utakat nyithatnak meg a felhasználás tekintetében.

Rendelési folyamat
Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák