Mit nevezünk redőnyszekrénynek?

Redőny

A redőnyszekrény a redőnyszerkezet egyik legfontosabb kelléke, amely szerepet vállal az árnyékoló palástjának mozgatásában, tárolásában, de még a szigetelésben is. Mivel sokan nem rendelkeznek elegendő mennyiségű információval róla, ezért az alábbiakban összegyűjtöttünk minden fontos részletet, amit a redőnyszekrényről tudni kell.

  • A redőnyszekrény szerepe
  • A redőnyszekrény elemei

A redőnyszekrény szerepe

A redőnyszekrény szerepe többfunkciós. Rendszerint a nyílászárók felső részén helyezkedik el, és bár a falszerkezet tartásához nem járul hozzá, ellenben az árnyékolók kellékeként elengedhetetlen azok mozgatásához, illetve a szigeteléshez is. A redőnyszekrényben található ugyanis a redőnytengely, amelyre a szerkezet megfelelő irányú mozgatásakor feltekercselődik, vagy éppen ellenkezőleg, letekeredik a redőnylécekből álló palást.

A redőnyszekrénybe csatlakozik a mozgatáshoz elengedhetetlen gurtni, és miközben ez az alkatrész gondoskodik felhúzott állapotban a redőnylécek tárolásáról, ideális kialakítás esetén a szigetelést is elősegíti. Utóbbira kiemelten nagy figyelmet kell szentelni, hiszen a redőnyszekrények mentén nagyon gyakran kialakulhat úgynevezett hőhíd, ami akár utólagos szigeteléssel is orvosolható, de sokkal egyszerűbb és olcsóbb megoldás, ha már a tervezéskor figyelembe vesszük.

A redőnyszekrényeknek kétféle típusát különíthetjük el

  • az épített;
  • és a kész redőnyszekrényeket.

Az épített redőnyszekrény ma már nagyon ritkán látható, hiszen körülményes, egyáltalán nem kínál rugalmasságot, másrészt minden esetben már a ház építése során, a kőművesekkel nagy együttműködésben kell kialakítani. A kész redőnyszekrények azonban méretre gyártathatók, nem igényelnek külön szerelgetést és jelentősebb beállítást, sok esetben csak el kell helyezni a kialakított helyükön, és egy kis finomhangolást követően már használható is velük az árnyékoló.

A redőnyszekrény elemei

A redőnyszekrény belső és fontosabb elemei:

  • a szerelőnyílás;
  • a tengely;
  • és a redőnypalást.

A szerelőnyílás rendszerint a redőnyszekrény belső, az adott helyiség felé nyíló oldalán helyezkedik el. Általában a szerkezet teljes hosszában lebontható oldalát nevezik így, amely arra alkalmas, hogy hozzáférhessünk a szekrény belsejéhez, ahol a tengelyt és a redőnypalástot találhatjuk – a legtöbb esetben a szigetelés társaságában.

A tengely egy több alkotóelemből álló szerkezet, amely a redőnypalást mozgatását segíti elő. Felhúzáskor vagy leengedéskor ennek a gurtnival vagy motorral való forgatása teszi lehetővé az árnyékolást, illetve annak megszüntetését.

A redőnypalást a szerkezet leglátványosabb eleme, amely azon túl, hogy csak közvetetten kapcsolódik a szekrényhez, az árnyékolási teendők oroszlánrészét végzi. A redőnylécek és a záróléc együtteséből áll össze, színe és alapanyaga, valamint mérete pedig minden esetben a megrendelő kívánságától függ.

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák