Milyen ablakra szerelhető fel a redőny?

Redőny

Ma már annyiféle nyílászáró érhető el a magyar piacon is, hogy redőnyvásárlás előtt rendszeresen vissza-visszatérő kérdés, hogy egyáltalán milyen ablakra is szerelhető fel ez a népszerű árnyékoló-típus? Bár röviden és tömören kijelenthető, hogy szinte bármilyen ablak kombinálható majdnem mindenféle redőnyszerkezettel, de a kérdés megválaszolása ennél azért jóval összetettebb feladat!

  • Belső és külső tokos redőny esetén
  • Az ablak anyagának függvényében
  • Az ablak nyithatóságának függvényében

Belső és külső tokos redőny esetén

Általánosságban elmondható, hogy belső tokos redőny választása esetén élhetünk a legnagyobb szabadsággal, hiszen ez a változat szinte teljesen elkülönül a nyílászárótól, így bármilyen típus is található meg alatta, illetve mögötte, a kettő nagyon ritkán befolyásolja egymás működését és szerelhetőségét. A külső tokos redőnyök esetében bár kissé bonyolultabb a helyzet, ellenben rendszerint az efféle árnyékolók is felhelyezhetők majdnem bármilyen nyílászáróra. Természetesen ilyenkor már figyelembe kell venni bizonyos tényezőket, ezek többsége azonban ritkán akadályozza meg a telepítést, legfeljebb kompromisszumot követel a tulajdonosoktól.

Gyakran előfordul például, hogy a külső redőnytok felső része, avagy a palástot tároló doboz pár centit belelóg az ablakba, amivel korlátozza a kiláthatóságot, de ezen felül legfeljebb kisebb illesztési problémák merülhetnek fel, amelyeket maximum nagyon közelről, vagy oldalirányból vehetünk csak észre.

Az ablak anyagának függvényében

Az ablakok alapanyaga a lehető legritkább esetben határozza meg azt, hogy egy redőny felszerelhető-e vagy sem. Egyedül a hazánkban nem túl elterjedt fémtokos nyílászáróknál szokott problémát okozni, hogy a külső tokos redőnyök rögzítése nehézkes, de amennyiben a gurtni helyét megfelelően át lehet fúrni, és a zsinór vezetése biztosított, abban az esetben már nem adódhat különösebb problémánk.

Az ablak nyithatóságának függvényében

Az ablak nyithatósága viszont már jelentősebb mértékben meghatározhatja egy redőny szerelhetőségét! Mivel a nyílászárók rendszerint befelé nyílnak, ezért ebben az esetben inkább a fix ablakokra gondolunk, amelyek ugyanúgy felvértezhetők akár utólag is redőnnyel, mint bármelyik nyitható típus. Ennek egyetlen függvénye, hogy a nyílászáró kívülről megközelíthető legyen!

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák