Mennyire tartósak a redőnyök?

Redőny

Mint minden árnyékolástechnikai kiegészítőnek, úgy természetesen a redőnyöknek is megvan a maguk életciklusa, ami természetesen minden esetben csak egy megközelítő, de soha nem kőbe vésett érték. Rendszeres karbantartás mellett ez akár drasztikusan megnövekedhet – meg is duplázódhat –, míg nem rendeltetésszerű használat mellett nem kizárt, hogy a felére csökken, éppen ezért mindez gyakran legalább annyira függ a tulajdonostól, mint a gyártótól vagy a beépítést végző szakemberektől.

  • Általánosságban a tartósságról
  • A gyengébb elemek
  • Műanyag vagy alumínium
  • Ezért ne válasszunk olcsó redőnyt

Általánosságban a tartósságról

Ha a redőnyök tekintetében szóba kerül a tartósság, akkor mindenképpen fontos megvizsgálni, hogy műanyag vagy alumínium árnyékolókról beszélünk-e, hiszen a szavatosságot ez rendkívüli mértékben meghatározza. Nagy általánosságban kijelenthető, hogy a műanyag redőnyök 10-15 évet biztosan kibírnak rendszeres használat mellett, ami a rendeltetésszerű működtetés függvényében magasabb és alacsonyabb értékeket egyaránt megüthet. Az alumínium redőny tekintetében ugyanez az érték már inkább 15-20 évben mérhető, hiszen egy tartósabb, masszívabb kialakításról beszélünk, ami jobban ellenáll az idő vasfogának és a rendszeres használatnak is.

A gyengébb elemek

Mint minden mozgó szerkezetnek, úgy természetesen a redőnyöknek is vannak gyengébb elemei, amelyek hajlamosak a meghibásodásra. A leginkább érintettek ezen a téren mindig a redőnypalástot mozgató alkatrészek, azon belül is a gurtni, amely hajlamos elvásni, elszakadni, méghozzá rendszeres használat mellett akár már 5-10 éven belül, tehát jó eséllyel a redőny általános élettartamának végéig legalább egyszer szükség van gurtni-cserére. Ezen felül meghibásodásra hajlamosabbak még a redőnyházban található kisebb mozgó alkatrészek, de egy jobb minőségű árnyékolónál rendszerint ezzel sem szokott probléma lenni az életciklus végéig.

Műanyag vagy alumínium

Ez a kérdés sokszor felmerül a vásárlók között, és a legtöbb esetben az ízlés, valamint a pénztárca határozza meg a kérdést. Itt azonban a tartósságot kell figyelembe vennünk, aminek tekintetében az alumínium redőnyök, ha nem is sokkal, de tovább bírják, mint műanyag társaik. Sokkal masszívabb felépítésűek, jobban szigetelnek, és míg például egy kiadós jégeső a műanyag redőnyökkel csúnyán el tud bánni, az alumínium esetében nincs ilyen probléma.

Ezért ne válasszunk olcsó redőnyt

A redőnyök között is találhatunk alsó-, közép- és prémium kategóriás termékeket, amivel kapcsolatban érdemes mindig becéloznunk az úgynevezett arany középutat. Az alsókategóriás termékeket ugyanis átmeneti megoldásként ajánlja a legtöbb gyártó, esetleg olyan ablakokra, melyeken a redőny nincs rendszeres használatban – sokan nem is foglalkoznak ilyen árnyékolók forgalmazásával –, de mindennapi alkalmazásuk nem szerencsés. Az ilyen típusú redőnyök többsége rendszerint az 5 éves életciklust is ritkán éli meg javítás nélkül, éppen ezért, ha tartós befektetést tervezünk, soha ne válogassunk az olcsó típusok közül.

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák