6+1 gyakori kérdés és válasz a zsaluziáról

2024-05-13
Csancsa árnyékolástechnika

A többség csak annyit tud a zsaluziáról, hogy hasonló elven működik, mint egy reluxa. Ez ebben a formában nem is téves információ, azonban a zsaluzia egy sokkal masszívabb, eredendően kültéri megoldás, ami sokoldalú lehetőséget ad a napfény szabályozására.

Mindemellett pedig még otthonunkat is könnyedén feldobhatjuk vele, hiszen rozsdamentes anyagát számtalan árnyalatban színezhetik, a lamellák dőlésszögének változtatásával pedig nagyon aprólékos fényszabályozásra ad lehetőséget.

Mindemellett a zsaluzia is motorizálható, felvértezhető okos funkciókkal, de mindez csak a jéghegy csúcsa, amit tudni kell, illetve tudni lehet róla. Ezért most összegyűjtöttük a hét leggyakoribb kérdést, hogy megválaszoljuk őket, ezáltal segítenek jobban megismerni ezt a modern árnyékolót.

  1. Milyen mértékű árnyékolás érhető el a zsaluziával?

Az egyik legnagyobb tévhit a zsaluzia kapcsán, hogy nem képesek annyira hatékony árnyékolást biztosítani, mint például a klasszikus redőnyök. Ez ebben a formában nem igaz, éppen ellenkezőleg.

Megfelelő telepítés esetén a zsaluzia még napközben is képes az éjszakai sötétséghez közeli hatást elérni az érintett helyiségen belül, miközben sokkal nagyobb szabályozhatóságot kapunk tőle, mint például egy redőnnyel, de a 100 százalékos fényzárás valóban nem érhető el használatával.

6+1 gyakori kérdés és válasz a zsaluziáról

A forgatható lamelláknak köszönhetően ugyanis segítségével nemcsak teljes árnyék, hanem félárnyékos megoldások is kivitelezhetők úgy, hogy közben kizárhatjuk otthonunkból a kíváncsi tekinteteket.

Ezen a téren, a magánszféra védelmét tekintve a zsaluzia szintén kimagasló, hiszen könnyen elérhető vele olyan beállítás, hogy míg bentről bizonyos szögben kilátunk, addig kintről egyáltalán nem lehet belátni a lakásba.

  1. Milyen lamellatípusai vannak a zsaluziáknak?

A zsaluziák között nagyon sokféle lamellatípussal találkozhatunk, amelyek nem véletlenül kerültek piacra, hiszen mindegyik esetben más-más funkció érhető el, illetve a megjelenés tekintetében is van köztük némi különbség.

A leggyakoribb lamellatípus például az úgynevezett Z-lamella, amelyek a családi házaknál a leggyakrabban kerülnek alkalmazásra, hiszen speciális alakjuk, peremezésük és gumiprofiljuk nagyon jó fényzárást biztosít, mindemellett pedig a hang- és hőszigetelés tekintetében is az élen helyezkednek el.

Ha inkább az elegancia megteremtése a cél, az S lamellás zsaluzia lehet megfelelő választás. Az S alakú lamellák miatt sokak szerint látványosabb megjelenés érhető el, miközben magas szintű árnyékolási teljesítményt kapunk extra hang- és hőszigeteléssel kiegészülve.

Különösen ipari- és irodai épületeken gyakran alkalmazzák a C lamellás zsaluziákat is, amelyek bár jó árnyékolási tulajdonságokkal rendelkeznek, azonban nem olyan hatékonyak, mint a fentiekben bemutatott társaik, így otthoni felhasználásra sem a legalkalmasabbak.

  1. Mennyire zajosak működés közben a zsaluziák?

A modern zsaluziákról elmondható, hogy kialakításuk rendkívül precíz, ezen felül pedig olyan technológia mentén készülnek, amelyek nemcsak hatékonyságukat növeli meg, hanem az olyan kapcsolódó tulajdonságokat is, minthogy mennyire zajosak működés közben.

Használatuk pedig már egyáltalán nem jár zajjal, megfelelő minőségben és kellő körültekintéssel történő felszerelésük mellett teljesen hangtalanul működnek, sőt itt érdemes megjegyezni, hogy még takarítást vagy karbantartást sem igazán igényelnek.

A motorizált zsaluziák esetében hasonló a helyzet, annyi különbséggel, hogy ott a lamellák forgatásakor vagy összegyűjtésekor egy nagyon halk motorzúgás hallható, ami annyira halk, hogy még éjszaka sem tekinthető zavarónak.

  1. Segít a hőszigetelésben a zsaluzia?

A modern árnyékolástechnikai eszközök már nemcsak a napsugarak és a kíváncsi tekintetek távoltartását szolgálják, hanem a szigetelésben is kulcsszerepet játszanak. Olyannyira, hogy

 teljesen összezárt állapotban képesek a hideget és a meleget is távoltartani otthonunktól.

6+1 gyakori kérdés és válasz a zsaluziáról

Különösen a Z és S lamellás zsaluziák például annyira precízen záródnak, hogy a nyílászárók előtt összezárva őket megakadályozhatjuk, hogy a hűvös levegő közvetlenül érje az ablakokat, így minimalizálva  a hőcserélés folyamatát.

A meleg levegőt hasonló módon képes távol tartani a nyílászáróktól, zárt lamellák mellett például konkrétan visszaveri a forró napsugarakat, amelyek így nem jutnak el az ablakokig vagy nem jutnak be a lakásba, ezáltal nem tudják kiváltani melegítő hatásukat.

  1. A zajszigetelést is megtámogatja a zsaluzia?

Természetesen. Különösen a szorosan záródó lamellákkal ellátott zsaluziák – mint amilyen például a Z lamellás típus – nagyszerűen képes tompítani a külső zajokat, így sokkal komfortosabbá tudja tenni a lakók mindennapjait.

  1. Milyen beépítési lehetőségeket kínál a zsaluzia?

Alapvetően három beépítési lehetőség érhető el a zsaluziákhoz, így beszélhetünk külső tokos, vakolható tokos és homlokzatra szerelhető megoldásokról.

A külső tokos zsaluziák előnye, hogy bármilyen nyílászárón alkalmazhatók, ellenben a tokszerkezet nincs rejtve, emiatt az esztétika szempontjából okozhat kellemetlenségeket.

A vakolható tokos zsaluzia ezzel szemben a vakolat vagy szigetelés mögé rejtett tokszerkezetet kínál, ami sokkal esztétikusabb, azonban fontos, hogy már építkezéskor vagy utólagos hőszigeteléskor célzottan kell ügyelni a kialakításra.

6+1 gyakori kérdés és válasz a zsaluziáról

A homlokzatra szerelhető zsaluzia ezen felül az a módszer, ami valóban bárhol és bármikor alkalmazható. Ilyenkor nem a nyílászáró tokszerkezetére, hanem a homlokzatra rögzül az árnyékoló, ami azért nem túl kedvelt, mert esztétikai értéke megkérdőjelezhető.

+1. Motorizálható a zsaluzia?

Természetesen, sőt nemcsak motorizálható, hanem okos funkciókkal is felvértezhető, ezáltal akár teljesen automatizálttá tehetjük a működését például szél-, fény- vagy esőérzékelők felszerelésével.

A motorizált zsaluzia egyszerű távirányítással vagy fali kapcsolóval üzemeltethető, de okos motor esetén akár telefonos applikációról is szabályozhatjuk az árnyékolót, ám a megfelelő szenzorbeállításokkal napszakokhoz vagy időjárási jelenségekhez igazíthatjuk működését.
Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák