Alternatív árnyékolási tippek a kertbe a kellemesebb klímáért és a zöldebb környezetért

2018-09-24
Csancsa árnyékolástechnika

Bár a hőségriadó napjai már elmúltak, még biztosan Ön is emlékszik az elmúlt hetekre, amikor mozdulni nem lehetett a forróságtól. Szerencsés, akinek légkondija van – de még szerencsésebb, akinek kertje! Vannak ugyanis más, környezetbarát és természetese megoldások is arra, hogy kellemes klímát teremtsen a lakásban és a kertben.

Miért is szeretjük a kertet?

Akinek van kertje, és rendszeresen gondozza is, az valószínűleg tudja, hogy mennyi örömet adhat az igényes, zöld környezet. A kert lehet az a hely, ahol egy hosszú munkanap után megpihenhet, vagy ahol gyermekei önfeledten játszhatnak. De ez az a hely is, ahol összejöhet a család egy sütögetésre, vagy éppen egy görbe estét csaphatnak a barátokkal. De gondolt már arra valaha, hogy a kertje a lakás, sőt a környezet hőmérsékletére is hatással van? Egy gondosan kialakított kert segíthet, hogy a legforróbb nyárban is kellemesebb idő legyen kint is, bent is.

Kertépítés, kerti tanácsok

A növények szerepe a kertekben

Mi, akik a gyönyörű kertekért dolgozunk, millió + egy okot fel tudunk sorolni, amik a növények pozitív szerepét hangsúlyozzák, azonban ebben a bejegyzésünkben csak néhányat emelnénk ki közülük, amik szerintünk a legfontosabb közé sorolhatóak. Az árnyékolás fontosságáról leggyakrabban nyáron esik szó, amikor szeretné élvezni kertje nyugalmát, ugyanakkor kerülné az erős napsugarakat. Fontos tehát, hogy minden kertben legyenek olyan helyek, amik védettek a naptól. A legtöbben, ha árnyékolni szeretnének, építenek egy tetőt az adott területre. Pedig az árnyékolásnak van egy sokkal egyszerűbb és sokoldalúbb változata is, amivel a kerttulajdonosok egyszerre több előnyre is szert tehetnek: a legideálisabb árnyékolók fák és bokrok, mégis csak kevesen gondolnak rájuk, amikor hűs helyet próbálnak kialakítani a kertben.

4 ok, amiért a növényzet a legjobb árnyékoló

1. Kellemesebbé teszik a környezetet

Ön mire tekintene ki szívesebben az otthonából? Egy barnás kopár földre, vagy egy zöld színben úszó kellemes kertre? Ha már ezt a cikket olvassa, minden bizonnyal Önnek is a második opció a szimpatikusabb. Nem véletlen, hiszen a magasba nyúló fáknál és a dús bokroknál aligha találni szebb dolgot, amit a kertjébe választhat. Egy egészségtől zöldellő fa kiegyensúlyozottságot sugall, és energiával tölt fel.

2. Házi levegőtisztító – ingyen!

Közismert, hogy a fák képesek oxigént termelni. Belegondolt már abba, hogy a kertjében lévő fák segítenek, hogy lakóhelyén tisztább lehessen a levegő, így egy egészségesebb és kellemesebb környezetben élhet családjával? Nem csak a kertben, hanem az egész környéken tisztább lesz a levegő…

Víztakarékos öntözőrendszer

A növényzet azonban nem csak oxigént termel, hanem gondoskodik a levegő páratartalmáról is. Ha Ön is sétált már egy eső után egy erdőben, akkor tapasztalhatta, mennyivel párásabb ott a levegő, és milyen kellemes érzés, friss érzés ezt belélegezni. Persze ez nem azt jelenti, hogy néhány fa ültetésével már oázisra emlékeztető atmoszférát hozhat létre egy városi környezetben, de azt igen, hogy érezhető lesz a különbség, amit a hőmérsékletben is tapasztalhat! A párásító hatást ráadásul könnyedén fokozhatja öntözőrendszer kialakításával, ami száraz időszakban is gondoskodik a növényekről, így a kerti levegő is hűvösebb és kellemesebb lesz. És, mikor lenne aktuálisabb ez, mint napjainkban, amikor a nyarak egyre forróbbak, és szinte ellehetetlenül a nyári, szabadban történő időtöltés. A fák ültetésével nem csak saját maga és családja jövőjéről gondoskodik, hanem a természetéről is.

3. Árnyék mindennek és mindenkinek

Nyáron a fák nyújtotta árnyék igazán kellemes tud lenni, ha egy kis pihenésre vágyik. De tudta, hogy az erős napsugárzás nem csak a bőrének árt, hanem a (méregdrága) kerti bútoroknak is? Még a leginkább időtálló bútorok élettartama is jelentősen csökkenhet, ha évekig erős sugárzásnak vannak kitéve. A fák és bokrok tökéletes alternatív árnyékolást biztosítanak a bútoroknak is, legyen szó tűzrakóhelyről, játszótérről, vagy nyugágyról. Kerti bútorai előnyeit így jóval hosszabb ideig élvezheti, ráadásul a fenntartási és javítási költségek is mérséklődhetnek. Gyerekeknek kialakított játszóterek esetében a fa gerendák később öregednek el, a fém elemek pedig, mint amilyen a csúszda is lehet, nem forrósodnak fel.

A nagyra növő fák pedig a tetőre is árnyékot vetnek, ezáltal a lakásban sem forrósodik fel annyira a levegő, vagyis kevesebbet – vagy egyáltalán nem – kell működtetni a klímát, ami végső soron hozzájárul a globális felmelegedés csökkenéséhez, vagyis kevésbé lesz forróság…

4. Árnyékoló, amit nem kell ápolni

Egy féltető felhúzása ugyan ma már nem számít túl nagy munkának, de minőségének megőrzése mégis rendszeres karbantartás igényel. Egy elültetett fa viszont, amit az öntözőrendszer is táplál, alig igényel bármilyen kertészeti munkát, így velük nem csak pénzt, de időt is megtakaríthat. Ráadásul évtizedekkel később egy koros fa növelheti az ingatlana, telke értékét.

Kertészeti kisokos

Felmerülhet Önben a kérdés, hogy ezek alapján mit és hova ültessen. Habár minden kert más, mégis van néhány tippünk, ami segíthet megkönnyíteni az új kertje növényzetének kiválogatását, és elrendezését.

    • Telepítsen futó növényeket!

A futó növények egyik nagy előnye, hogy megfelelő klíma és gondozás esetén rendkívül rövid időn belül képesek benőni a rendelkezésre álló állványzatot. A legtöbb futó növényzet ráadásul időnként gyönyörű virágzattal szépíti meg a kertet. Ideálisak bejárati ajtók köré, teraszok árnyékolására, de akár autó beállókat is „elfedhet” velük.

    • Hova tegye a bokrokat?

A bokroknak nagyon sok válfaja ismert. A tuják akár több méter magasra is képesek megnőni, ráadásul rendkívül sűrű a levélzetüknek köszönhetően tökéletes árnyékolók is. Leggyakrabban kerítések mentén találkozhat velük, hiszen gyakorlatilag egy természetes falat húznak a saját telek és a szomszédok területe között.

    • Ne feledkezzen meg a fenyőkről!

A fenyőkről sokan hajlamosak megfeledkezni, ha kerttervezésről van szó, pedig igazán hasznos növényről van szó. Az örökzöld növények télen is némi melegséget, és tavaszias érzést csempésznek a kertbe, ráadásul nagyon strapabíróak az időjárás viszontagságaival szemben,

    • Milyen fát válasszon?

Ezernyi fajta létezik, amelyeknek eltérő igényei vannak, de általánosságban igaz rájuk, hogy ajánlott őket a játszóterek, földszinti teraszok, medencék környezetébe telepíteni. Olyan helyek közelébe ültesse őket, ahol a jövőben sok időt terveznek tölteni a családdal, még a legnagyobb nyári melegben is.

A zöld szín közismert nyugtatóan hat az emberi szervezetre, a természetben található zöld árnyalatok pedig különösen erősen kiválthatják ezt a reakciót. Ezért lehetséges az, hogy kellemes érzéssel tölti el egy séta a parkban, az erdőben, vagy éppen a saját kertjében. A fák, bokrok nem csak esztétikai célt szolgálnak: nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy milyen hasznosak a kertekben!

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák