Befolyásolja a szellőzést a zsaluzia?

2018-11-15
Csancsa árnyékolástechnika

A friss levegő alapvető fontosságú otthonunk általános komfortjához és egészségünk fenntartásához is, így nem meglepő, hogy sokak számára rendkívül fontos egy árnyékoló kapcsán a megfelelő szellőzés. A redőnyökről ugyanis köztudott, hogy teljesen leeresztett állapotukban gyakorlatilag teljesen megfogják a friss levegő beáramlását, vagyis szellőztetésre teljesen alkalmatlanok ilyen formában, de vajon mi a helyzet a zsaluziával ezen a téren? Az alábbiakban erre a kérdésre próbáltunk meg kimerítő válaszokat adni!

Nyitott lamellákkal semmi sem állja a friss levegő útját

A zsaluzia legnagyobb előnye, hogy bár árnyékolóként az a dolga, hogy szükség esetén teljesen eltakarja a nyílászárót, ellenben megfelelő beállításokkal akár teljes egészében eltüntethetjük az ablakok és az ajtók elől. A lamellák ugyanis teljesen összegyűjthetők, és ilyenkor nemcsak teljes egészében átjárható lesz a nyílászáró, hanem a friss levegőnek sem állja majd útját semmi sem. Természetesen más a helyzet abban az esetben, ha a zsaluzia lamellái le vannak eresztve, ellenben nyitva állnak, tehát legfeljebb a kíváncsi tekintetektől és a napsugárzástól óvják meg otthonunkat.

Befolyásolja a zsaluzia a szellőzést?

Ilyenkor ugyan a friss levegő áramlása kismértékben akadályozva lesz, de a vékony lamellák között ugyanúgy át tud gördülni a friss levegő, pláne szelesebb időben. A különbség mindössze annyi lesz, hogy a fényszabályozás, vagyis a lécek dőlésszögének függvényében a kintről beáramló levegő iránya szabályozásra kerül, de ugyanolyan hatékonysággal és ugyanolyan mennyiségben tud beáramlani a belső helyiségekbe, mintha semmi sem lenne az ablakokon. Ezekben az esetekben tehát a zsaluzia a szellőzést nem befolyásolja, de vajon mi a helyzet akkor, ha összezárjuk a lamellákat?

Zárt lamellákkal problémásabb a szellőzés

A teljesen zárt lécek ugyanis a zsaluzia típusának függvényében olyan hatást keltenek a nyílászárókon, mint a redőnyök, vagyis nemcsak a szél, hanem a friss levegő sem képes közvetlenül átjutni rajtuk. Bár néhány típusnál a lamellák záródása lazább, ilyenkor a levegőszivárgás megfigyelhető, azonban a modern, illetve prémium kategóriás zsaluziák minden esetben hang- és hőszigeteléssel ellátott gumiborítással vannak ellátva, melyek olyan hatékonyan összezárnak, hogy hiába nyitjuk ki az ablakot, a zsaluzián még szélviharban sem juthat át jelentősebb mennyiségű friss levegő.

Befolyásolja a zsaluzia a szellőzést?

A zárt lamellák mellett tehát a zsaluzia ugyanolyan alkalmatlan a szellőztetésre, mint a redőny, erre azonban semmiképpen se gondoljunk negatívumként. Egyrészt ugyanis a lécek megnyitásával nagyon könnyedén utat nyithatunk a levegőnek, ezáltal szabályozni tudjuk a szellőzés intenzitását, másrészt pedig, ha a levegő nem tud bejutni, akkor ez azt jelenti, hogy a túl nagy meleg és a túl nagy hideg sem éri el a nyílászárókat. Ezt hívjuk hőszigetelésnek, ami az extrém hideg- vagy meleg időszakokban – amiből az utóbbi években meglepően sok volt – óriási segítséget nyújthat nyílászáróink számára abban, hogy ne engedjék ki az otthonunkban uralkodó kellemes hőmérsékletet. Ha ugyanis be nem tud jönni a hideg, akkor ki sem tud menni a meleg és fordítva.

Nyilván a szellőztetésre minden otthonban szükség van, de ne azért vessük el a zsaluziát a kiválasztáskor, mert zárt állapotban alkalmatlan a szellőzésre – hangsúlyoznánk még egyszer, hogy a redőny sem különb ezen a téren –, lévén akár motoros, akár hajtókarral működtethető típusról van szó, egy mozdulattal azonnal utat nyithatunk vele a friss levegőnek. Ne felejtsük el továbbá azt sem, hogy az estéket és a szélsőséges időjárási helyzeteket leszámítva a zsaluzia lamelláit a legtöbb háztartás szinte soha nem zárja össze teljesen, hiszen a kilátásra és a fényre ugyanúgy szükség van a megfelelő komfortérzet kialakításához, ilyen esetekben pedig már a szellőzés is biztosított.

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák