Ezek a redőnyök meghibásodásának leggyakoribb okai

2019-02-07
Csancsa árnyékolástechnika

A redőnyök bár évtizedek óta megbízható árnyékolói otthonainknak, alapvetően elég bonyolult szerkezetek. Noha a prémium kategóriából válogatva elég csekély esélye van a meghibásodásnak, azonban ennek ellenére is előfordulhatnak különféle hibajelenségek, melyek okait sokan szeretnék még az előtt megtudni és megismerni, hogy szerelőt hívnának. Éppen ezért - főként saját tapasztalatainkra alapozva - úgy döntöttünk, hogy összeállítunk egy listát arról, hogy melyek a redőnyök meghibásodásának leggyakoribb kiváltó okai.

Elszakadó gurtni

A kézzel mozgatható redőnyök egyik leggyakoribb problémáját az elszakadó gurtni okozza, aminek az oka nem más, minthogy az egyébként masszív és tartós alapanyagból készült zsinórra folyamatosan óriási terhelés nehezedik. Alapvetően tehát egy kopó alkatrészről beszélünk, ami normál és rendeltetésszerű használat esetén is 8-10 éves élettartammal rendelkezik, lévén ennyi idő alatt nemcsak elkoszolódik, hanem elveszíti a rugalmasságát is, miközben rojtosodik, elgyengül, és ha nem figyelünk oda rá, végül el is szakadhat. Ez az időintervallum ráadásul még tovább rövidülhet abban az esetben, ha a gurtnit rosszul szerelték be, azaz a terhelés mellé még súrlódik is valahol. Szerencsére a redőnyök legolcsóbb alkotóelemei, így cseréjük nem nagy befektetés, egy szakembernek pedig rutinmunka.

Elakadó, leengedhetetlen redőnypalást

Amennyiben a redőnypalástot nem tudjuk leengedni, miközben láthatóan ferdén áll az egész, a gurtni pedig jó állapotú és feszes, akkor nagy valószínűséggel valamilyen belső szerkezeti problémáról van szó. Ennek a hátterében számtalan probléma állhat, ezáltal a vezető alkatrészek törésétől és elmozdulásától kezdve, a tengely meghibásodásán át olyan egyszerű ok is lehet, minthogy az egyik redőnyléc elmozdult a helyéről, ami többnyire beépítési hiányosságokra vezethető vissza. Minden esetben javítható problémáról beszélünk, de a végösszeget nagyban meghatározza a tényleges hibajelenség, amihez mindig szét kell szedni az árnyékolót.

Ezek a redőnyök meghibásodásának leggyakoribb okai

Nem lehet felhúzni a redőnyt

Amennyiben a gurtni nem reagál a húzásra, a redőnypalást tehát egyáltalán nem mozdul, akkor a probléma szinte biztosan vagy a gurtnival, vagy a kapcsolódó redőnytárcsával lesz. A leggyakoribb ok szerencsére nagyon könnyen, gyakran házilagosan is orvosolható, lévén akkor produkálhat ilyesmit egy árnyékoló, ha a gurtni az úgynevezett orsó mellé csúszott, tehát hiába húzzuk, nem tudjuk megmozdítani vele a tekercset, ami a tengelyt mozgatná, végső soron pedig magát a palástot mozgatná. Természetesen más problémák is előidézhetnek ilyesmit, ezáltal a vezetőalkatrészek hibája, vagy a gurtniszakadás, de utóbbinak egyértelmű jelei vannak, így könnyebb azonosítani a problémát, hiszen biztosan a tengely és a tárcsa közötti átvitellel lesz a baj.

A redőny működik, de a csiga nem húzza be a gurtnit

Szintén gyakori probléma, hogy a redőny működésének hiányosságai nem a beépített szerkezetben, hanem a gurtni állandó feszítését szolgáló úgynevezett csigában találhatók. Ennek a tünete, hogy a redőnypalást bár mozgatható, felhúzható és leereszthető, azonban nem fixálható, mert felhúzás után a gurtni nem feszül meg, nem húzódik vissza az automatába. Ilyenkor a problémát ebben a kis szerkezetben kell keresnünk, melyben számos apró alkatrész működik, ezáltal eltörhet benne a rugó, egyszerűen megszorulhatott a rendszer, tönkrement benne a fékező mechanizmus, de extrém esetben akár a gurtni megcsavarodása is hasonló kellemetlenségeket produkálhat. Ilyenkor az automatika szétszedésével lehet megállapítani a probléma forrását, amit javítani nem igazán érdemes, inkább a teljes csere javasolt, ami nem túl költséges, egy szakember számára pedig alig pár perces művelet.

Ezek a redőnyök meghibásodásának leggyakoribb okai

Teljes felhúzás után a redőnypalást nem engedhető vissza

Mint közismert, a redőnyt gyakorlatilag a gravitáció mozgatja, avagy a saját súlya húzza le, ha ezt a gurtni automatájával lehetővé tettük. Amennyiben teljes felhúzás után a redőnypalást nem mozdítható meg ismételten, akkor a leggyakoribb problémát az jelenti, hogy a teljes palást beszaladt a redőnytokba, ami annyira megfeszült, hogy eltört vagy eldeformálódott, ezáltal nem tud a rendeltetésének megfelelően visszacsúszni a helyére. Emellett előfordulhat még a háttérben a tengelyhez kapcsolódó probléma, de ennél gyakoribb az imént említett esetleírás. Mindkét hiba javítása szakembert kíván!

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák