Ezért fontos a redőnyök rendszeres karbantartása és ellenőrzése!

2018-02-08
Csancsa árnyékolástechnika

Normál esetben egy redőny igazán minimális karbantartást igényel mindennapi, rendeltetésszerű használat esetén. Sőt mi több, nem is igazán nevezhető karbantartásnak, sokkal inkább egyfajta általános takarításnak és odafigyelésnek az a néhány jelentéktelen teendő, amivel redőnyeink problémamentes működését hosszabb távon is biztosítani tudjuk. Mint ismert, a kérdéses árnyékoló működéséhez szükséges mozgó alkatrészek többsége a redőnyszekrényben található, amibe probléma esetén soha nem szabad belenyúlni – ezt mindig bízzuk szakemberre –, de számtalan kellemetlenségtől óvhatjuk meg magunkat, ha néha azért odafigyelünk redőnyeinkre. Hogy miért olyan fontos a rendszeres karbantartás és tisztítás? Lássuk:

1. Tönkremehet a komplett redőnyszerkezet!

Ha nem fordítunk elég gondot arra, hogy redőnyeinket rendszeres időközönként lemossuk, akkor azzal veszélybe sodorhatjuk a kapcsolódó szerkezet és a mozgó alkatrészek hosszan tartó épségét és könnyed mozgását. A redőnypalásra ugyanis még kevésbé forgalmas helyeken is rengeteg szennyeződés rakódhat le, ami gyakran nedvesen tapad rá a lécekre, a felhúzást követően pedig a redőnyszekrényben megszáradva egyszerűen szállni kezd, és lerakódik az érzékeny szerkezet minden elemére. Ez hosszabb távon olyan súlyos koszhalmozódáshoz is vezethet, melyek túlterhelik az alkatrészeket, így ezek idő előtt elkophatnak, eltörhetnek vagy elakadhatnak, ami komoly problémát, akár a komplett szerkezet tönkremenetelét is előidézhetik. Ezért legalább 2-3 havonta egyszer érdemes lehet kívülről alaposan lemosni a redőnypalástot!

2. Akadozottá válhat a redőnypalást mozgása!

A redőnyök kapcsán nemcsak a szekrényrészbe juthat be szennyeződés a lécekről, hanem a sínek közé is. Itt akkora hézagot találhatunk, hogy egy nagyobb vihar esetén akár levelek vagy faágak is beszorulhatnak, de a felhalmozódó por és kosz is előidézhet olyan torlaszt vagy kiszáradást a lefutón belül, ami hozzájárulhat a palást nehézkes mozgásához, ez pedig lassacskán a szerkezet erőltetéséhez vezet, később pedig akár teljes egészében tönkre is tehetjük vele a mozgó alkatrészeket. Ezért lényeges tehát a lefutók rendszeres és alapos tisztán tartása.

3. Hangosabb leeresztésre és felhúzásra számíthatunk!

Bár a redőnyszekrénybe a lehető legritkább esetben se nyúljunk bele, ellenben akadnak olyan mozgó alkatrészek, amelyek egy bizonyos idő után – ez főként a túlkoros redőnyök esetében igaz –, kiszáradnak, mozgatásra hangosabbá válnak. Megfelelő kenőanyag, főként zsír használatával ezek a hanghatások orvosolhatók, illetve csökkenthetők, azonban nagyon fontos, hogy ha nem tudjuk mit és hová kenjünk, inkább neki se álljunk a redőnyszekrény megbontásának, hanem kérjük szakember segítségét, aki legalább a szerkezet állapotát is felméri, így kiderülhet, hogy nem is kenési probléma, hanem meghibásodott alkatrész okozza a jelenséget.

4. Mindig ellenőrizzük a gurtnit!

A gurtni elszakadása az egyik legkellemetlenebb probléma, ami egy redőny esetében előfordulhat, holott nagyon sok esetben megelőzhető lenne. Nem kell hozzá más, csak rendszeres odafigyelés – valamint természetesen szakszerű telepítés –, hiszen amennyiben látjuk, hogy a gurtni szélei már rojtosodni és használódni kezdenek, akkor ne várjuk meg a teljes szakadást, hanem azonnal kérjük szakember segítségét annak érdekében, hogy még a katasztrófa előtt kicserélésre kerüljön ez a filléres alkatrész.

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák