Hogyan mozgathatók az elektromos árnyékolók áramszünet esetén?

2019-05-16
Csancsa árnyékolástechnika

Amennyiben sorra vennék az aktuális árnyékoló trendeket, a motorizált megoldások alighanem előkelő helyen állnának, aminek az oka nem más, minthogy egyre többen döbbennek rá arra, milyen modern, kényelmes, hovatovább jövőbemutató lehetőségről is van szó. Bár az elektromos árnyékolók már hosszú évek óta megtalálhatók a magyar piacon, sokan azonban mégis egészen szkeptikusan állnak ezekhez a termékekhez, aminek az oka számos tőről fakad.

A drágább kialakítástól kezdve, az új típusú működtetési elvek elutasításáig bezárólag rengetegen vannak például, akik csak azért nem mernek nyitni az elektromos árnyékolók irányába, mert attól tartanak, hogy miként mozgatják majd ezeket a szerkezeteket egy esetleges áramszünet esetén. Bár a természeti katasztrófákat leszámítva ma már egyáltalán nem jellemzőek a többnapos áramszünetek, de mégis akadnak, akik annyira fontosnak tartják ezt a kérdést, hogy gyakran nem is a többletköltségek miatt nem választanak motorizált típusokat, hanem azért, mert a hajtókaros, gurtnis és egyéb kialakítás mellett az árnyékolók bármikor működtethetők maradnak. Persze ebből a szempontból sem kell rögtön temetni az elektromos termékeket!

Hogyan mozgathatók az elektromos árnyékolók áramszünet esetén?

Az árnyékolókhoz is csatlakoztatható szünetmentes tápegység

Amennyiben hatékony formában szeretnénk kiküszöbölni az elektromos árnyékolók kapcsán az áramszünet alatt tapasztalható működtetési problémát, akkor az egyik leghatékonyabb megoldás alighanem a szünetmentes tápegység beépítése lesz. Ezen a téren a határ tulajdonképpen a csillagos ég, ezáltal redőnyökhöz, zsaluziákhoz, napellenzőkhöz és bármilyen más motorizált alternatívához csatlakoztathatók efféle akkumulátorok, melyek a beépített intelligens rendszer jóvoltából képesek ideig-óráig működésben tartani az elektromotort. Léteznek manapság olyan átalakított megoldások, melyek akár nagyobb teljesítményű akkumulátort is kaphatnak, ezáltal nemcsak egy-két percig, hanem akár órákig képesek biztosítani az elektromos árnyékolók mozgatását.

Nyilvánvalóan egy szünetmentes tápegység beépítése plusz költségekkel jár, hovatovább alaposan meg kell tervezni a felszerelését, illetve a bekötését is, azonban akadnak ma már falra szerelhető, egészen trendi megoldások, melyek szinte bárhol nagyon jól mutatnak. Sokan nem kedvelik őket, mert áramkimaradás esetén hangot és/vagy fényjelzést adnak ki, de a jobb minőségű modelleken ez is szabályozható, és mivel léteznek olyan árnyékolók, melyeknél a korlátlan rendelkezésre állás elengedhetetlen, ezért a beruházás hosszabb távon garantáltan megtérül majd.

Hogyan mozgathatók az elektromos árnyékolók áramszünet esetén?

Vegyük példának a napellenzőket, melyeket fontos megóvni a nagy széltől és az esőtől. Ha áramszünet esetén kiengedve maradnak, de éppen vihar készül, még a kisebb teljesítményű szünetmentes tápegységekkel is lehetőségünk van arra, hogy gondoskodjunk az árnyékoló biztonságáról. Sőt mi több, a motorizálás lehetővé teszi az automatizált okos megoldások beépítését, ezáltal programozás függvényében kivitelezhető, hogy nagy szél vagy áramszünet esetén az árnyékoló a szünetmentes táp energiájából gazdálkodva rögtön biztonságba helyezze magát.

Léteznek hibrid modellek, melyek kézzel is működtethetők

Természetesen nem kell feltétlenül valamilyen extra technológia beépítésében gondolkoznunk abban az esetben, ha áramszünet esetén is szeretnénk működtetni árnyékolóinkat, hiszen vannak olyan megoldások, melyek bizonyos típusoknál lehetővé teszik a hibrid kialakítást. Különösen az elektromos napellenzőknél jellemzőek például a kuplungos szerkezettel szerelt megoldások, ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy áramszünet esetén lehetőségünk nyílik egy kis karral lekapcsolni a hajtásról az elektromotort, és egy vészhajtókar által kézi működtetésre váltani, hogy ilyen formában tudjuk biztonságba helyezni az árnyékolót. A redőnyöknél vagy a zsaluziáknál ez a megoldás egyelőre még nem terjedt el, és nagy valószínűséggel nem is fog, de a szünetmentes tápegység beépítése ezeknél az árnyékolóknál szintén járható út.

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák