Így készítsük fel redőnyeinket a télre

2019-10-03
Csancsa árnyékolástechnika

Az őszi szezon beköszöntésével alaposan módosul kültéri árnyékolóink szerepe, hiszen míg nyáron a napsugárzás távoltartása, a lakás hűtése tekinthető a legalapvetőbb feladatuknak, addig ősszel már a hőszigetelés, a belső hőmérséklet megtartása is kapcsolódik ehhez a körhöz, méghozzá a korai sötétedés miatt a magánélet védelme mellett. Utóbbiak különösen fontos szempontokká válnak a téli időszakban, hiszen egyáltalán nem igaz a tévhit a leendő redőnytulajdonosok között, hogy ezek az árnyékolók a leghidegebb időszakban semmire sem használhatók.

Éppen ellenkezőleg! Bár tény és való, hogy az árnyékolás helyett inkább a kíváncsi tekintetek távoltartásában játsszák a legnagyobb szerepet télen a redőnyök, hiszen reggelente sötétben készülődünk a munkába és az iskolába, délután vagy este pedig már sötétben érkezünk haza, de ezen felül a lakás hőszigetelését is jelentősen meg tudják támogatni. A nyílászárók előtt ugyanis leeresztés esetén légréteget képeznek, ezzel megakadályozva, hogy a benti meleg találkozzon a kint uralkodó hideg időjárással.

Hogy ezeket az extra tulajdonságokat redőnyeink télen is a legmagasabb szinteken tudják biztosítani otthonunk számára, nagyon fontos lesz megfelelően felkészíteni őket erre az évszakra. Hogy miként? Íme néhány hasznos tanács:

Nem árt egy alapos portalanítás

A nyári és az őszi szezonban általában gyakoriak a szárazabb időszakok, aminek hatására rengeteg por szállhat a levegőben. Mivel a redőnyöket normál esetben nem éri az eső – ha csak nem erős széllel érkező viharral érkezik –, ezért ez a por hónapokon át csak gyűlik az árnyékoló palástján, ami azon túl, hogy a világos vagy sötét árnyalatú palástokon alaposan le tudja rontani az esztétikát, a porszemek a működés során be tudnak kerülni a szerkezetbe is.

Így készítsük fel redőnyeinket a télre

Ha olyan helyen lakunk, ahol gyakori a por – például forgalmas főút, földes út vagy szántóföldek társaságában –, akkor ez akkora terhelést jelent a – redőny számára, hogy a napjában többször mozgatott árnyékolók által felhalmozott kosz tönkreteheti, megakaszthatja a leeresztéshez és felhúzáshoz elengedhetetlen alkatrészeket. Ezt akadályozhatjuk meg azzal, ha a téli időszak beköszöntése előtt legalább egyszer portalanítjuk redőnyeinket.

Jól nézzük át a lefutókat

Bár a redőnyszekrénybe alapesetben nem látunk be, és erősen ajánlott, hogy ne is álljunk neki szakértelem, illetve megfelelő szerszámok nélkül odabent szerelgetni, ellenben így is vannak olyan elemei ezeknek az árnyékolóknak, melyek szem előtt vannak, és tisztításukkal alaposan megtámogathatjuk a tartós, illetve hosszú távú működést. Ezek az elemek a lefutók, vagyis az a sínpár, melyben a redőnylécek mozognak, és általában egy gumírozott, kefés végekkel ellátott bevonat biztosítja számukra a csendes, gondtalan csúszást.

A sok por azonban ide is nagyon könnyedén befurakodhat, sőt mi több, mivel rengetegen elkövetik azt a hibát, hogy zsírral kenik meg a könnyebb és halkabb csúszás érdekében, ezért ez a kenőanyag szó szerint magához vonzza a koszt, és olyan akadályt képezhet a lefutóban, ami nemhogy segíti, inkább ellehetetleníti a redőny megfelelő működését. Érdemes tehát alaposan kitisztítani a lefutókat a tél beállta előtt, hiszen nemcsak port, hanem faleveleket, ágakat és más növényi termésmaradékokat is beszoríthatott oda a szél, melyek később problémákat idézhetnek elő.

A szúnyoghálóra most nem lesz szükségünk

A szúnyogháló egy olyan kiegészítő a redőnyökön, melyekre általában csak nyáron, illetve az enyhébb átmeneti hónapokban lehet szükséges, télen azonban felesleges leeresztve hagyni őket. Ezzel nemcsak az élettartamukat növelhetjük meg – hiszen elrejthetjük az időjárás viszontagságai, a nagy fagyok káros hatásai elől –, hanem minimálisan még a lakás fényviszonyait is javíthatjuk, lévén a szúnyogháló, ha kismértékben, de negatívan befolyásolhatja ezt a hatást.

Így készítsük fel redőnyeinket a télre

Télen pedig kifejezetten fontos és értékes elem a fény, noha nem árt tisztában lenni azzal, hogy a fentieket kizárólag akkor tudjuk csak meglépni, ha mozgatható, tehát rolós- vagy pliszé szúnyogháló került a nyílászáró elé. A legkönnyebb dolgunk akkor van, ha kombiredőnyt választottunk, hiszen ilyenkor egyetlen könnyed mozdulattal csak kiakasztjuk, és a redőnyszekrénybe engedjük a rovarvédelmet biztosító hálót.

Ne felejtsük el módosítani az automatizálást

Egyre több helyen találkozhatunk már nemcsak egyszerűen motorizált, hanem motorizált és automatizált redőnyökkel is, melyek képesek arra, hogy a kapcsolódó szenzorokkal maguktól működésbe lépjenek a beállításaink függvényében. Pontosan ezek a beállítások azok, melyeket a téli időszak érkezésével módosítanunk kel, hiszen míg nyáron tökéletesen megfelelhet, ha a nagy szélre vagy a napsütésre reagálva azonnal leereszt a redőnypalást, addig télen kis túlzással ennek az ellenkezőjére lesz szükség.

Sokkal jobban járunk például, ha a szélérzékelőket kivonjuk a képletből, és inkább a hőmérsékletre, valamint a fényre tesszük érzékennyé redőnyeinket. Nagy mínuszok idején például mindig érdemes ütközésig lezárni őket, hogy megtámogassák az ablakok hőszigetelését, de ugyanezt a hatást erősíthetjük azzal is, ha csak akkor engedélyezzük számukra az automatikus nyílást, amennyiben odakint kisütött a Nap, ami ugyebár segíthet a belső helyiségek felmelegítésében.

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák