Így készítsük fel zsaluziáinkat a téli használatra!

2019-10-10
Csancsa árnyékolástechnika

Bár a lakosság körében még mindig elterjedt tévhit, hogy a kültéri árnyékolók csak a nyári időszakban képesek hozzájárulni a lakás komfortjának alakításához, azaz télen kizárólag a kíváncsi tekintetek megszűrésében van szerepük, ez azonban ebben a formában egyáltalán nem igaz állítás. Az olyan modern megoldások, mint amilyenek például a zsaluziák, ma már közel sem csak egyszerű árnyékolóknak tekinthetők, éppen ellenkezőleg: hozzájárulnak a lakás hőszigeteléséhez, sőt mi több, a vagyonvédelmet egyaránt támogatják.

Így készítsük fel zsaluziáinkat a téli használatra

Ez nem meglepő, hiszen a zsaluziák nem nevezhetők éppen olcsó árnyékolóknak, de a pénzünkért cserébe olyan kiegészítők kerülhetnek otthonunkra, melyek hatása kis túlzással a nyílászárókkal vagy a hőszigeteléssel egyenértékűek. Már csak ezért is megérdemlik tőlünk a törődést, ezáltal például tartós működésük és szavatosságuk, valamint természetesen a saját komfortunk miatt egyaránt lényeges lehet, hogy felkészítsük ezeket az árnyékolókat a téli használatra. Hogy mire érdemes odafigyelni még ezen a téren?

Nincs szükség különösebb előkészületekre

Óriási előnynek nevezhető a zsaluziák esetében a modern kialakítás és felületkezelés, aminek jóvoltából ezek az árnyékolók alig koszolódnak, rendeltetésszerű használat mellett pedig nincs sok esély arra, hogy meghibásodjanak. Ebből kifolyólag nincs szükség különösebb téli előkészületekre sem, inkább csak esztétikailag, illetve a saját komfortunk érdekében érdemes alkalmazni néhány alapvető dolgot.

Bár előkészülni nem kell a télre, a téli használat során viszont nem árt odafigyelni néhány dologra a zsaluziák kapcsán! Mint hangsúlyoztuk, megfelelő és elővigyázatos használat esetén ezek az árnyékolók nem túl sérülékenyek, azonban télen kialakulhatnak olyan időjárási jelenségek, melyekre fontos odafigyelni az efféle forgatható lamellás megoldásoknál. Ilyen például az eső és a fagy esete!

Ha tehát odakint esős vagy erősen párás, ködös idő van, és a nedvesség a zsaluzia elhelyezkedéséből kifolyólag – mert például homlokzati kialakítást kapott – el tudott jutni a lamellák forgószerkezetéhez, akkor mindig ügyeljünk rá, hogy mozgatásukat kizárólag 0 fok felett kezdjük meg, mert a megfagyott nedvesség olyan ellenállást képezhet a lamellák és a szerkezet között, hogy az erőltetett mozgatással – pláne motorizált kialakítás mellett – súlyos károkat okozhatunk az árnyékolóban.

Hasonló a helyzet akkor is, ha valamiért a nyitva maradt zsaluziák lamelláin megült a friss hó. Ilyenkor soha ne próbáljuk meg rögtön a szerkezet mozgatásával letakarítani a havat a lamellákról – pláne vizes hó esetén –, mert a nagy súly, a tömörödő fagyott szemcsék súlyos kárt tehetnek a szerkezetben. Először tehát mindig takarítsuk le amennyire lehet, majd egy minimális döntéssel akadályozzuk meg az újabb hópelyhek lerakódását, és várjuk meg az olvadást az árnyékoló ismételt használatáig.

Egy alapos takarítás nem árthat

Természetesen akadnak azért előkészületek, melyek egyáltalán nem ártanak a tél előtti gondtalan használathoz a zsauluziák kapcsán. Mint közismert, a nyári és az őszi időszakokban rengeteg szennyeződés érheti a kültéri árnyékolókat még akkor is, ha azokat eresz vagy tetőnyúlvány óvja. Az így lerakódott porréteget és egyéb koszt nemcsak az esztétika miatt érdemes letisztítani a lamellákról, hanem azért is, mert hosszabb távon hozzájárulhatnak a szerkezet meghibásodásához.

Így készítsük fel zsaluziáinkat a téli használatra

A zsaluzia működéséhez ugyanis elengedhetetlen a lamellák forgatása, melynek során az itt lerakódott kosz és por egyrészt újra és újra összepiszkolhatja a nyílászárókat, másrészt beférkőzhet a mozgó alkatrészek közé. Ettől a lamellák forgatása nehézkessé, akadozottá válhat, extrém esetben pedig tönkre is teheti a teljes árnyékolót. Érdemes külön figyelmet fordítani továbbá ősszel a különféle száraz növényi hulladékokra, levelekre, faágakra és termésekre, melyeket a nagy szél könnyedén beszoríthat a lamellák közé, ami szintén hozzájárulhat a meghibásodáshoz.

Az automatizált beállításokat is érdemes módosítani

Bár az árnyékoló élettartamának növeléséhez nincs sok köze, azonban a saját komfortunk emeléséhez kifejezetten sokat hozzátesz, ha módosítjuk motorizált és automatizált zsaluziáink téli beállításait. Ennek az oka leginkább abban keresendő, hogy a téli időszakban egészen másként használjuk árnyékolóinkat, mint nyáron, ezáltal a napsugárzás távoltartása nem élvez prioritást, éppen ellenkezőleg, inkább a hideg levegőt tudjuk általa eltéríteni otthonunktól.

Amennyiben ugyanis összezárjuk a zsaluzia lamelláit, a nyílászáró előtt egy összefüggő réteg alakul ki, egy extra légkamra, mely segíti az ablakok hőszigetelésének növelését, tehát az automatizálás beállításaival arra kell törekednünk, hogy minél többször biztosítsuk ezt az extrát lakásunk számára. Érdemes például úgy kalibrálni, hogy sötétedéstől-sötétedésig mindig maradjon lezárva, és a szél helyett inkább a hideg időre tegyük érzékennyé a záródást, a fényszenzorokat pedig ellentétes állásba módosítva inkább akkor nyittassuk ki magától a lamellákat, ha odakint süt a nap, hiszen ez télen alaposan meg tudja támogatni otthonunk fűtését.

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák