Így kínál biztonságos árnyékot a napellenző ponyvája

2019-04-04
Csancsa árnyékolástechnika

A kültéri ponyvás árnyékolók kapcsán a napellenzőkről számtalan pozitívumot kiemelnek a gyártók a tartósságtól kezdve, a motorizáláson át, az automatizálásig bezárólag, de meglepő módon csak nagyon ritkán ejtenek szót arról, hogy egy ilyen termék nemcsak kellemes hűvöset, hanem biztonságos árnyékot is garantál az alatta pihenőknek. Az ózonréteg vékonyodásával ugyanis ma már nemcsak a napsütésben nem biztonságos tartózkodni a legmelegebb órákban, hanem árnyékban sem ajánlott, hiszen az UV-sugarak sok esetben még oda is behatolnak.

Így kínál biztonságos árnyékot a napellenző ponyvája

Emiatt az árnyékolástechnika világában egyre nagyobb igény mutatkozik mostanság az úgynevezett biztonságos árnyék megteremtését előidéző termékekre. Hogy mit jelent esetünkben a biztonságos árnyék? A napellenzők kapcsán azt, hogy a ponyva által előidézett árnyék ne csak a napsugarakat, vagyis a hőhatást tartsa távol a teraszunktól és a kiülőnktől, hanem mindemellett a káros UV-sugarakat is, melyek súlyos napégést, hovatovább hosszabb távon akár bőrrákot is előidézhetnek az arra hajlamos embereknél.

A minőségi napellenzők árnyéka biztonságos!

Mint ismert, a napellenzők ponyváit teljes egészében úgy tervezték, hogy azok a legnagyobb mértékben képesek legyenek ellenállni a káros környezeti hatásoknak, ezáltal nem árt nekik a víz, a napsütés, hovatovább az UV-sugárzás is csak sok-sok év alatt képes megfakítani a textilt. Ennek az oka leginkább az, hogy a minőségi napellenzők árnyékolói szálanként impregnált szövetből készülnek, ami rengeteg pozitív hatással kecsegtet a vízlepergető hatástól kezdve az öntisztulás megvalósulásáig bezáróan, azonban az egyik legjelentősebb ezen a téren az UV-szűrés megvalósulása.

Így kínál biztonságos árnyékot a napellenző ponyvája

Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a napellenzők ponyvája nemcsak a napsugárzás fényét, hanem a vele együtt érkező káros ibolyán túli sugarakat is vissza tudja verni. A hatás természetesen nem 100 százalékos, azonban az érzékenyebb bőrűek számára így is lehetővé teszi, hogy akár hosszú órákig biztonságosan élvezhessék a kellemes árnyékot és a szabad levegőt. A napellenzők ponyvái egyébiránt olyan erős UV-szűrő képességgel rendelkeznek, hogy a kártékony hatásoknak akár a 95 százalékát is vissza tudják verni. Ez annyit jelent, hogy egy érzékeny bőrtípusú, tehát tipikusan szőke hajú, kék szemű és világosabb bőrű ember akár 12 órát, magyarul egy teljes napot kényelmesen eltölthet a napellenző alatt, hiszen ezalatt legfeljebb annyi káros hatás éri, mintha maximum 5-10 percet töltött volna el a tűző napsütésben.

Milyen pozitív tulajdonságokkal rendelkeznek még a napellenzők ponyvái?

Bár túlzás nélkül az UV-sugárzás megszűrése az egyik legfontosabb tulajdonság a napellenzők ponyvái kapcsán, az impregnált szövetszálak miatt azonban számtalan más pozitívumot is fel lehet sorolni velük kapcsolatban. Ide tartozik például a maximális víztaszító tulajdonság, amivel esőben sem tud megnövekedni a napellenző súlya, de a vízlepergető hatásból kifolyólag a kosztaszító képesség is jellemző lesz rá, méghozzá a légáteresztő tulajdonságok, a jó szellőzésből fakadó szag- és penészmentesség, valamint az alaktartás mellett. Egy impregnáláson átesett ponyvának nemcsak megfakulnia nem szabad egyhamar, hanem a megnyúlás sem fenyegetheti hosszú éveken át, miközben az UV-sugarak mellett energiatakarékos jellemzőire is fontos felhívni a figyelmet.

A ponyva ugyanis néhány kültéri árnyékolóval ellentétben hűvös árnyékot kínál, aminek az oka nem más, minthogy az impregnált szálak nagyszerűen visszaverik a forróságot. Ezt kitűnően alkalmazhatjuk teraszon és erkélyen egyaránt, ellenben a tulajdonságot belső helyiségeknél is kihasználhatjuk. Ha ugyanis a napellenző ponyvájával több nyílászárót, ezáltal közvetetten egy vagy több szobát is le tudunk árnyékolni, akkor oda nemcsak a napsugárzás, hanem a nagy meleg sem juthat be ilyen formában, ergo a helyiségek hőterhelése csökken. Ezzel normalizálható a legnagyobb kánikulákban is a belső komfortérzet, miközben a klímaberendezések üzemeltetése akár 50-80 százalékkal csökkenthető, mely később a rezsiköltségeinket is megmutatkozhat majd.

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák