Ilyen extrákat tudnak biztosítani otthonunkban az automatizált árnyékolók

2019-11-28
Csancsa árnyékolástechnika

A különféle intelligens megoldások ma már a mindennapjaink részévé váltak. Igyekszünk magunk körül mindent önműködővé tenni, ezek az eszközök pedig nemcsak a kényelmünket szolgálják, de mindemellett rengeteg hasznos, korábban elképzelhetetlen funkcióval gazdagítják életünket, miközben növelik komfortérzetünket, de árnyékolóknál akár még a lakás rezsiköltségét is csökkenthetik. Mivel az új technológiák esetében a legtöbben szeretik a konkrétumokat, ezért úgy határoztunk, hogy összegyűjtünk néhány nagyon alapvető, jelenleg már elérhető intelligens funkciót az árnyékolástechnika világából, ami egy okos árnyékoló esetében a legtöbb otthonban kivitelezhető a megfelelő érzékelők, kapcsolók és rendszerek beiktatásával. Lássuk, hogy milyen extrákról van szó!

Automatikus záródás és nyitás

Egy önműködő árnyékoló ugyan a nyitás és a zárás tekintetében ugyanazt a teljesítményt kínálja, mint távirányítós, esetleg kézi mozgatás esetén, tehát nincsenek extra funkciók, ugyanakkor sokkal kényelmesebb az egész folyamat, nem mellesleg bármikor felülírható akár egy okostelefonról is. Egyéb esetben automatikus programokat állíthatunk be, így az árnyékoló követheti például a Nap mozgását, észlelheti a riasztó aktiválását vagy a zárnyitást, de aktiválódhatnak a lamellák és a palástok a kinti hőmérséklet vagy időjárás változása alapján is.

Dőlésszög állítás zsaluziáknál

A kültéri árnyékolók között a zsaluziák összetettebb, finomabb szerkezetek, mint a redőnyök, azonban ez sem jelent akadályt abban az esetben, ha szeretnénk automatizálni a működésüket. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy nemcsak a lamellák összegyűjtését és kiengedését lehet szabályozni ilyen formában – ennek valójában nem lenne sok értelme –, hanem a lécek dőlésszögét is, aminek hála rengeteg különleges beállítást alkalmazhatunk, ezáltal például megadhatjuk, hogy bizonyos intervallumokban sok fény jusson be a lakásba, napsugárzás esetén inkább az árnyékolás legyen a fontos és így tovább.

Ilyen extrákat tudnak biztosítani otthonunkban az automatizált árnyékolók

Ébresztő reggeli napsugarak

Hogy milyen lehet úgy felébredni a napsütéses reggeleken, hogy szó szerint a hasunkra süt a Nap? Ezt az élményt egy automatizált árnyékolóval folyamatosan megtapasztalhatjuk majd, hiszen elegendő egy egyszerű időkapcsoló beállítása ahhoz, hogy ne az ébresztőóra vagy az okostelefon keltsen fel minket, hanem a redőny vagy a zsaluzia azzal, hogy magától beengedi a reggeli fényeket. Ennél harmonikusabb és kellemesebb ébresztőt elképzelni sem tudnánk!

Minden árnyékoló önálló életet élhet

Egy házra általában mindig legalább 5+ árnyékoló kerül fel, melyeket az automatizálás során akár külön-külön is fel lehet vértezni okos funkciókkal. Nyilván adhatunk nekik csoportos parancsokat is – például reggel mindegyik adott időpontban nyíljon, este mindegyik adott időpontban záródjon –, de más kalibrációkkal dolgozhatnak az árnyékolók a gyerekszobában, a nappaliban és így tovább. A lehetőségek tárháza majdhogynem végtelen!

Igazodás az időjáráshoz

Az okosárnyékolók egyik leghasznosabb biztonsági funkciója – a riasztóra való reagálás mellett – az időjárás változásához való igazodás. Ma már többféle érzékelő és beállítási lehetőség létezik ebből a célból, sőt mi több, ezek a szenzorok nemcsak a redőnynek vagy a zsaluziának küldhetnek parancsokat, de mindemellett a lakás hűtési- és fűtési rendszerével egyaránt összeköthetők. Ezzel növelhető a hőszigetelés mértéke, de a funkció egyik legnagyobb pozitívuma, hogy a nagy szélre, a viharokra egyaránt tudnak reagálni. Amennyiben tehát a szenzorok nagy szelet vagy heves vihar jelenlétét érzékelik, összezárnak, hogy megóvják a nyílászárókat az esetleges sérülésektől, hiszen a nagy jégdarabok vagy faágak komoly károkat okozhatnak, de nyitott állapotban az erős széllökések is megrongálhatják az árnyékolókat.

Biztonság a véletlenszerű működéssel

Kevesen gondolnak bele, de az intelligens redőnyök és zsaluziák a lakás biztonságát is megnövelhetik az automatikus mozgással. Tartós távollét, üzleti út vagy nyaralás esetén például beállíthatjuk az árnyékolók bizonyos időközönkénti megmozdulását, azt a hatást keltve ezzel, hogy valaki mindig otthon tartózkodik. Az ilyen életszerű helyzetek, tehát a mindennapi rutin szimulálásával az illetéktelen behatolóknak garantáltan nem tűnik majd fel, hogy üresen áll a házunk.

Egy kezelőfelületes programozás

Az automatizálás alapja a programozás, mely kifejezés ebben a formájában talán ijesztő lehet, azonban valójában nem kell félni tőle, egy kis informatikai tudással mi is megadhatunk alapvető beállításokat vagy módosításokat azzal kapcsolatban, hogy az árnyékolók miként működjenek. A mai, modern rendszerek előnye pedig, hogy mindegyik szerkezetet egyetlen kezelőfelületről tudunk kalibrálni, de a közös interfész ellenére az összesnek megadhatunk eltérő tulajdonságokat. Ennél kényelmesebb és egyszerűbb módot el sem tudunk képzelni egy intelligens rendszer testre szabására.

Távoli vezérlés

Egy okosított árnyékoló rendszerhez ma már egyfajta alapnak tekinthető a távoli működtetés lehetősége. Ennek az oka, hogy minden házban ott a vezeték nélküli internetkapcsolat, és az összes redőny vagy zsauluzia csatlakozhat ehhez a rendszerhez, ami nekünk kifejezetten előnyös lehet bizonyos esetekben. Ezek az eszközök ugyanis könnyedén irányításunk alá vehetők egy okostelefonnal, csak fel kell telepítenünk a kapcsolódó társalkalmazást, amivel szélessávú internetkapcsolat esetén akár otthonunktól több ezer kilométerre is könnyedén működésre bírhatjuk az árnyékolókat, vagy módosíthatjuk automatizálási tulajdonságaikat.

GPS alapú működés

Elsőre talán különös, néhányaknak talán ijesztő lehet ez a funkció, de a mai automatizált rendszereknél már elérhető a GPS alapú működés is, aminek a lényege az, hogy saját házunkat műholdakkal tájolhatjuk be annak érdekében, hogy folyamatosan követni tudják az érzékelők a Nap mozgását, ezáltal az árnyékolók folyamatosan kalibrálhatják magukat a kinti tulajdonságokhoz. A tájolás során ráadásul minden árnyékolóról rögzíthetjük, hogy melyik égtáj felé néz, vagyis a rendszer maximálisan a napfelkeltéhez és a napnyugtához tudja kalibrálni saját magát.

Egyetlen gombnyomásra lezárható minden árnyékoló

Szintén az automatizált megoldások közé sorolható az a funkció, mely lehetőséget ad arra, hogy otthonunk árnyékolóit egyetlen gombnyomással le tudjuk zárni. Ez különösen hasznos lehet az esti órákban, amikor el akarjuk már szigetelni magunkat a külvilágtól, de akkor is, ha otthonunk védelmét erősítenénk például távozáskor, így beállíthatjuk például a rendszert, hogy az ajtó záródásakor vagy a riasztó aktiválásakor az összes redőnyt és zsaluziát lezárja, ami minden tekintetben előnyös lehet a lakás számára.

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák