Ilyen hibákat okozhat, ha nem szakember végzi a napellenző szerelését

2018-07-12
Csancsa árnyékolástechnika

Az árnyékolástechnikai berendezések többsége rendkívül érzékeny szerkezet, melyek megkövetelik, hogy szerelésüket és összeállításukat minden esetben hozzáértő, tapasztalt szakember végezze. Amennyiben ezt figyelmen kívül hagyjuk, még a rendkívüli tartósságukról ismert napellenzők is előbb tönkremehetnek, hovatovább rossz beállításuk alapjaiban befolyásolhatja hatékonyságukat.

Ilyen hibákat okozhat, ha nem szakember végzi a napellenző szerelését

A hibás felszerelés rengeteg kellemetlenséget okozhat, de ami ennél is nagyobb baj, hogy garancia nélkül – amit a legtöbb gyártó és forgalmazó csak akkor ad meg, ha maguk végezhetik a telepítést – a javítási munkálatok akár az árnyékoló árának többszörösét is kitehetik hosszabb távon. Ellenkező esetben viszont egy napellenzőhöz éveken át garantáltan nem kell hozzányúlnunk, legfeljebb csak a tisztán tartás érdekében. Hogy mégis milyen hibákat okozhat, ha nem szakember végzi a napellenző felszerelését?

Kimaradhatnak fontos alkatrészek!

Ebben az esetben nyilván nem arra gondolunk, hogy kimarad a ponyva vagy a csuklókar, hiszen ilyen nyilvánvaló hiányosságokkal a tulajdonos sem venné át az árnyékolót, sokkal inkább arról van szó, hogy a napellenző telepítésekor nem vettek figyelembe alapvető szabályokat. Ilyen például a túl nyitott, ezáltal vélhetően szeles helyeken engedélyezett manuális szerkezet, hiszen ilyen környezetbe kizárólag motorizált, szélérzékelő szenzorral ellátott napellenzők szerelhetők, hogy a hirtelen jött viharokat vagy széllökéseket érzékelve az árnyékoló azonnal biztonságba tudja húzni magát.

A rossz beállításoktól megfeszülhet a szerkezet!

A napellenző felszereléséhez ugyan nem szükséges mérnöki diploma, azonban vannak olyan alapvető beállítások, melyeket mindig el kell végezni, még egy elméletileg jól összerakott árnyékolónál is, hovatovább a megfelelő dőlésre és egyebekre is muszáj odafigyelni. Mindez azért fontos, mert ha rossz beállításokkal kerül telepítésre egy napellenző, a ponyva és a csuklókarok is megfeszülhetnek, ami tönkreteheti a vásznat, a motort, de extrém esetben akár a teljes szerkezetet egyaránt.

A helytelen rögzítéstől leszakadhat az árnyékoló!

Noha a napellenző súlya elenyésző a méretéhez képest, azonban éppen elég nehéz ahhoz, hogy a magasból lepottyanva súlyos sérüléseket okozzon az embernek, éppen ezért megfelelő rögzítése elengedhetetlenül fontos. Általános hiba például, hogy túl rövid dübeleket alkalmaznak a hőszigetelt homlokzatokon, vagy kihagyják a távtartókat, így a csavarok alig pár centit érnek bele a masszív téglafalba, ezáltal a napellenző lassacskán süllyedni kezd, sőt már egy gyengébb szél is kiszakíthatja a helyéről.

Az extrém eseteket se hagyjuk figyelmen kívül!

A fentiek egészen általános hibák és hiányosságok voltak a napellenzők helytelen felszerelése kapcsán, ugyanakkor vannak extrém esetek, melyek életveszélyessé is tehetik az árnyékolót. Ide sorolhatjuk például a rosszul bekötött elektromotort, ami nemcsak zárlatot okozhat, hanem bizonyos esetben akár még áramütést is, elegendő hozzá csupán egy rosszul szigetelt kábel.

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák