Közeleg a nyár, itt az idő ellenőrizni a redőnyöket!

2019-05-30
Csancsa árnyékolástechnika

Otthonunk árnyékolói, legyen szó akár kültéri, akár beltéri megoldásokról, jellemzően a nyári időszakban kapják a legfontosabb szerepet. Bár a betekintés elleni védelem, vagy a hőszigetelés az év minden időszakában jó szolgálatot tesz, a forró napsugarak távoltartására azonban csak a nagy nyári melegben van szükség, és mivel nyakunkon az évszak, itt az idő, hogy még azelőtt ellenőrizzük árnyékolóinkat, hogy élesben kellene szolgálatot teljesíteniük. Mivel a redőnyöket sok háztartásban csak nyáron használják intenzíven, ezért az alábbiakban megvizsgáltuk, hogy ennél az árnyékolónál mit kell ellenőrizni a főszezon előtt.

Közeleg a nyár, itt az idő ellenőrizni a redőnyöket!

Kezdjük egy általános tisztítással!

A redőnyök tisztántartása rendkívül fontos feladat az év minden részén, de érdemes a nyári csúcsidőszak előtt jó alaposan letakarítani őket. A nagy meleg miatt ilyenkor bátran vizezhetjük is őket, hiszen hamar megszáradnak majd, de fontos odafigyelni, hogy a különféle vegyszeres és mosószeres vizet ne vigyük fel még a lamellákra sem, mert az hosszabb távon könnyen kárt okozhat bennük. Egyszerű langyos vízzel teljesen hatásosan megtisztítható a tok és a palást is, melyek közül főleg utóbbira azért lesz nagy szükség, mert a lerakódó kosz és por a működtetés során bekerül a szerkezetbe, ahol komolyabb hibákat is előidézhet akár éppen akkor, amikor a legnagyobb szükség lenne rá.

A lefutókat is pucoljuk ki!

Természetesen nemcsak a látható elemek tekintetében kell letakarítani a redőnyöket, hanem a lefutókat is fontos folyamatosan tisztán és átjárhatón tartani. A palásthoz hasonlóan ugyanis ezekbe is rengeteg kosz és por rakódhat le, melyek hosszabb távon sok kellemetlenséget okozhatnak, emiatt tehát érdemes rendszeresen, pláne nyár előtt egy nedves ronggyal, esetleg egy kis WD40-nel átfújni a lefutó szerkezetet, hogy a redőnypalást könnyebben csússzon benne.

Közeleg a nyár, itt az idő ellenőrizni a redőnyöket!

Füleljük meg mozgatás közben!

Huzamosabb használat esetén a redőnyök szerkezete apránként elveszíti csendességét, ezáltal hosszú évek múltán még a prémium kategóriás alumíniumredőnyök is nekiállhatnak például nyikorogni, ami teljesen normális – bár hozzátennénk, egy kis odafigyeléssel orvosolható. Vannak azonban rendellenes hanghatások, melyekre érdemes odafigyelni, hiszen könnyedén valamilyen komoly problémát vetíthetnek elő. A határozott kattogások például egy redőny esetén soha nem jelentenek semmi jót, sem az éles, fémesen súrlódó hangok, pláne abban az esetben, ha mindez akadozott, nehézkes mozgással jár együtt. Ha ilyesmit tapasztalunk, mielőbb hívjunk szerelőt, ellenkező esetben előfordulhat, hogy a legnagyobb kánikulában maradunk árnyékoló nélkül.

A gurtnit is vegyük szemügyre!

Merthogy köztudott: a redőnyök legsérülékenyebb eleme mindig a gurtni – már amennyiben nem motorizált kialakítású árnyékolóval rendelkezünk. A sérülékenység nem meglepő, hiszen napjában többször mozdul meg, többször súrlódik, méreteihez mérten hatalmas súlyt mozgat, miközben maga a redőnypalást megtartása is komoly erőfeszítést igényel a részéről. Bár a gurtnik nagyon erős, fonott anyagból állnak, összességében azonban még helyes telepítés esetén is hajlamosak 5-10 éven belül elrongyolódni, extrém esetben elszakadni. Már amennyiben nem figyelünk oda rá megfelelően! Ha azt tapasztaljuk, hogy a gurtni szélei rojtosodtak, akkor szerkezete már károsodott, nem megbízható többé, ezáltal belátható időn belül cserére szorul, ellenkező esetben azt kockáztatjuk, hogy elszakadásával a redőny egy ideig teljesen használhatatlanná válik.

Érzékelők, távirányítók működjenek!

Persze tévedés azt hinni, hogy csak a gurtnis redőnyök esetében kell megtartani az általános ellenőrzéseket a nyári időszak indulásával. A motorizált megoldásoknál szintén lényeges, hogy mindent ellenőrizzünk, pláne akkor, ha automatizált kialakítást kértünk. A távirányító és a beépített elektromotor nyilvánvalóan egyszerűen tesztelhető, gyakorlatilag egyetlen gombnyomás szükséges hozzá, a kapcsolódó szenzorokat viszont csak éles helyzetekben, a beállításhoz kapcsolódó szélsőségek állapotában ellenőrizhetők. Emiatt mindig várjunk meg egy szeles időszakot, hogy viharok esetén biztosan megfelelően kapcsolnak-e az érzékelők és rendeltetésüknek megfelelően teszik-e a dolgukat.

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák