Mekkora felfordulással jár egy motorizált redőny beépítése?

2021-06-24
Csancsa árnyékolástechnika

Az elmúlt néhány évben az árnyékolástechnika világában kiemelt szerepet kaptak a motorizált megoldások. Bár az intelligens termékek is egyre népszerűbbek, a hagyományos mozgathatósági alternatívák mellett azonban a motorizálás jelenti az úgynevezett átmenetet a kettő között, ami már egyfajta futurisztikus érzetet adhat otthonunknak.

Sőt, egyre inkább úgy tűnik, hogy a piacon a motorizálás és az okosított megoldások jobban összefonódnak, a technológia pedig kényelmet, biztonságot és makulátlan árnyékolást biztosít otthonunk számára. Rengetegen még mindig azt hiszik, hogy a motorizált redőnyök a luxuskategóriát képviselik, valójában azonban szó sincs ilyesmiről. Éppen ellenkezőleg!

Az árcédula mellett természetesen sokan attól is félnek, hogy egy ilyen redőnytípus beépítése lényegesen nagyobb felfordulással jár, mint a hagyományos árnyékolóké, valójában azonban ez sem feltétlenül igaz állítás. Lássuk, hogy valójában mivel jár egy motorizált redőny beépítése!

Csak az elektromos hálózat kialakítása jelent plusz munkát

Rengetegen élnek abban a tévhitben, hogy a motorizált redőnyök valamiféle megfoghatatlan, a hagyományos gurtnis megoldásokhoz viszonyítva jelentősen eltérő megjelenésű árnyékolók, ami valójában egyáltalán nem érvényes állítás. Olyannyira nem az, hogy ránézésre kívülről gyakran nem is lehet megkülönböztetni őket, egyedül a belső helyiségből vehetjük majd észre a gurtni hiányát.

Mekkora felfordulással jár egy motorizált redőny beépítése?

Ennek köszönhetően egy motorizált redőny beépítése nagyjából ugyanúgy zajlik, mint a hagyományos típusoké, azokhoz mérten semmiféle extra felfordulással nem számolhatnak a felhasználók. Mivel a redőnyök minden esetben a nyílászáró vagy a nyílás méreteihez igazítva készülnek el, ezért a legtöbbször nincs szükség sem belső, sem külső bontásra, legfeljebb némi csomagolóanyag, egy kevéske por, kosz és a fúrásból fakadó maroknyi törmelék jelenthet kellemetlenséget.

Ami plusz munka a motorizált redőnyök esetén, az nem más, mint az elektromos hálózat kialakítása, illetve eljuttatása a redőnymotorhoz. Ezt azonban nem az árnyékolástechnikai szakemberek, hanem a villanyszerelők végzik, így csak rajtuk múlik, hogy mekkora felfordulást hagynak maguk után, illetve mennyire jelent problémát a hálózat elvezetése a redőnyhöz.

Építkezésnél csak a tervezésen múlik minden

Egy építkezésnél alighanem másodlagos szempont, hogy mekkora felfordulással jár egy motorizált redőny beépítése, azonban nem árt odafigyelni rá, pláne abban az esetben, ha kezdetben még egyszerű gurtnis megoldásban gondolkozunk, és csak később szeretnénk motorizálni. Ennek az oka nem más, minthogy az építkezés során, konkrétan a belső elektromos hálózat kialakításakor érdemes lehet erre az eshetőségre is gondolni már!

Azért fontos, mert ilyenkor gyakorlatilag nem jelent tetemes extra költséget, hogy a falba vésett vezetékeket elvezettessük a nyílászárókhoz is. Nem kell ezeket feltétlenül rögtön bekötni, le lehet zárni és szigetelni a kábeleket arra az időre, amikor sor kerül a motorizálásra. Ha így teszünk már az építkezéskor, rengeteg kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat a későbbiekben, hiszen így a motorizált redőny bekötése semmivel sem jár már nagyobb kosszal, mint egy hagyományos megoldásé.

Amire figyeljünk oda, hogy olyan villanyszerelőt válasszunk, aki dolgozott már elektromos redőnyökkel korábban, esetleg kérjünk tanácsot egy árnyékolástechnikai cégtől, akik pontosan meg tudják mondani, hogy a rendszernek milyen paraméterekkel kell rendelkeznie. Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy a vezetékek pontosan hol helyezkednek majd el az ablaknyílásnál, hiszen ezzel maximálisan kizárhatjuk az esetleges későbbi bontás lehetőségét.

Már belakott ingatlannál lehet szükség a legnagyobb kompromisszumra

A legnagyobb kellemetlenséget a folyamat természetesen egy már belakott ingatlan esetében okozhatja, de ez nemcsak a redőny beépítéséről mondható el, hanem gyakorlatilag bármilyen munkálatról, legyen szó belső átalakításról vagy éppen ablakcseréről. Egy motorizált redőny ezekhez képest ráadásul minimális kompromisszumokat követel, pláne annak fényében, hogy vannak alternatívák és lehetőségek, melyek nagyon csekélyre csökkentik a felfordulás mértékét.

Nem kell feltétlenül fúrni és faragni a falat abban az esetben, ha ízlésesen el akarjuk rejteni az elektromos vezetékeket, illetve el szeretnénk juttatni őket az elektromos motorhoz. Egy belakott környezetben ugyanis ez hatalmas porral, kosszal, az adott helyiségek kapcsán nagy előkészületekkel járhat, éppen ezért ilyenkor jobb alternatíva lehet, ha például a külső kábelcsatornás megoldást választjuk.

Ezt rendkívül esztétikussá tehetjük abban az esetben, ha a vezetékek zömét a padláson vezetjük el – amennyiben van rá lehetőség természetesen –, hiszen ilyenkor a födém átfúrását követően csak alig néhány centiméter, a fal színéhez igazítható kábelcsatorna alkalmazására van szükség, és a beavatkozás akár teljesen eltakarható lehet. Nyilván akkor is lehet esztétikus a kialakítás, ha a padlásról való bekötés nem járható út, ilyenkor a kábeleket a padlóburkolat alatt vagy mellett, sarkoknál, ízlésesen is el lehet vezetni a csatornákban.

Ennek a kiépítse kifejezetten minimális kosszal és felfordulással jár együtt, hiszen csak a csatornatartó csavarokat kell dübelezni a falba, ami egy porszívóval együtt teljesen kosz- és pormentesen elvégezhető – ellentétben azzal, ha a falba kell vésni a kábelcsatornát, mely minden esetben hatalmas felfordulással, illetve újrafestéssel jár.
Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák