Mi a különbség a csuklókaros napellenző és a veranda árnyékoló között?

2019-05-23
Csancsa árnyékolástechnika

Bár hazánkban nincs akkora kultusza a verandáknak, mint a tengerentúlon, az árnyékolástechnika világában azonban ennek ellenére is megjelentek az úgynevezett veranda árnyékolók, méghozzá nem ok nélkül, hiszen egy igencsak változatos megoldással kecsegtető, masszív, tartós és modern ponyvás lehetőségről van szó. Sokan azonban mégis hajlamosak összekeverni őket a csuklókaros napellenzőkkel, aminek az oka leginkább abban keresendő, hogy mindkettő a ponyvás árnyékolók közé sorolható, ezáltal valóban van köztük némi hasonlóság, de alapvetően inkább különbségekről beszélhetünk.

Mi a különbség a csuklókaros napellenző és a veranda árnyékoló között?

Ebben különböznek a veranda árnyékolók a napellenzőktől

Az alapvető megjelenésen túl a veranda árnyékolók leginkább abban különböznek a napellenzőktől, hogy a ponyva mozgatását nem egy nyílódó és záródó csuklókar biztosítja, hanem egy fix tokszerkezet, melyben a ponyva ide-oda tud csúszkálni a tengely és a végpont között. Ez a megoldás nemcsak sokkal masszívabbá és robosztusabbá, hanem a nagyobb széllökésekkel szemben is sokkal ellenállóbbá teszi az árnyékolót, illetve a szerelhetőség tekintetében egyaránt több lehetőséget biztosít. Míg a napellenzőket csak homlokzathoz vagy tetőgerendákhoz lehet hozzáerősíteni, addig a veranda árnyékolókat tetőszerkezetekre, saját lábakra, sőt kültéri és beltéri megoldásként egyaránt telepíthetjük. Bár a méretek tekintetében jelentős különbségek nincsenek, azonban ha csoportos installációban gondolkodunk, akkor kizárólag a veranda árnyékolók jöhetnek szóba, melyek egymás mellé helyezve akár egy óriási – akár 10 méternél szélesebb – területet is képesek lefedni.

Ebben hasonlítanak a veranda árnyékolók a napellenzőkhöz

Természetesen a ponyvás megoldás miatt a veranda árnyékolók és a csuklókaros napellenzők között sokkal több közös pontot találunk, mint amennyi különbözőséget. Mivel mindkettő hasonlóan erős, impregnált szálas szövetanyagból készült, ezért öntisztuló- és vízálló képességük mellett a tartós UV-sugárzással szemben sem sérülékenyek az első években, miközben árnyékolási teljesítményük szintén kimagasló, képes biztonságot kínálni az alatta pihenőknek. Ezen felül a veranda árnyékolók is szabadon színezhetők, és bár a masszív alumíniumszerkezet tekintetében vannak megkötések, a ponyvák terén viszont a határ csaknem a csillagos ég. Ennek jóvoltából mindkét árnyékoló teljes egészében otthonunkhoz igazítható, legyen a célunk akár a tetőszerkezethez, akár a homlokzathoz illeszteni azt a megfelelő árnyalattal.

Mi a különbség a csuklókaros napellenző és a veranda árnyékoló között?

Rendkívül fontos hasonlóság még a két árnyékoló között a motorizálhatóság. Sőt mi több, itt feltétlenül ki kell emelni, hogy míg a csuklókaros napellenzők többségénél van választási lehetőségünk, hogy hajtókaros vagy elektromos kialakítást szeretnénk, addig a veranda árnyékolók csak és kizárólag motorizáltan kérhetők. Ennek az oka leginkább az, hogy ezeket a termékeket általában nehezen elérhető helyekre telepítik, és bár egy télikert esetén akár beltéri kialakításra is lehetőség van, többnyire általában kültéri megoldásként alkalmazzák őket, aminek jóvoltából működtetésük kézi erővel – pláne csoportos kialakítás mellett – majdhogynem lehetetlen.

A motorizálásra azonban nem ördögtől való problémára kell tekintenünk, sokkal inkább előnyre, hiszen mindkét árnyékolónál magasabb szintre növeli a kényelmet, valamint a biztonságot is azáltal, hogy lehetőséget biztosít az automatizálásra. Az önműködő jelleggel mindkét terméket okos árnyékolóvá tehetjük, ami több tekintetben is rengeteg előnnyel kecsegtet. Mint ismert, a ponyvás árnyékolók nagyobb szélben úgy viselkednek, mint egy hajó vitorlája, ezáltal könnyen kárt tehetnek a saját szerkezetükben – extrém esetben még otthonunkban is –, ami bár a veranda árnyékolókat a masszív kialakítás miatt kevésbé érinti, de esetükben sem hátrány, ha a kapcsolódó szenzorok felismerik a közelgő vihart, és külső beavatkozás nélkül biztonságba húzzák a ponyvát. Természetesen az automatizálás számtalan tekintetben felhasználható még otthonunk komfortszintjének növelésére, de alighanem a biztonság az, amiért a legtöbben kalkulálnak vele.

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák