Miért nem szerelhető utólag a vakolható tokos zsaluzia?

2018-12-06
Csancsa árnyékolástechnika

Ha egy páratlan árnyékolási teljesítménnyel, valamint kimagasló hang- és hőszigetelési tulajdonságokkal rendelkező, kifejezetten modern megjelenésű árnyékolót keresünk otthonunkra, akkor a zsaluzia még mindig a legjobb alternatívának tekinthető. A kérdéses terméktípusnak a tokszerkezet tekintetében két változatát különböztethetjük meg egymástól, így beszélhetünk külső tokos- és vakolható tokos zsaluziáról, melyek közül utóbbi telepíthetőségét rengeteg tényező befolyásolja. Az egyik ilyen, hogy az árnyékoló utólag nem szerelhető, csak és kizárólag végleges kialakítás előtt álló homlokzatra ajánlott! Hogy miért? Ennek jártunk utána az alábbiakban!

Szerelni szerelhető, csak nagyon drága!

Bár a hivatalos ajánlás az, hogy a vakolható tokos zsaluzia csak épülőfélben lévő-, vagy hőszigetelés előtt álló házakra telepíthető, ugyanakkor fontos kiemelni, hogy már kialakított homlokzatot is meg lehet bontani érte, de ilyenkor elképesztően magas helyreállítási költségekkel számolhatunk. A vakolható tokos megoldások ugyanis mindig a homlokzat mögé, a hőszigetelésbe vannak beépítve, vagyis ha ezt az alternatívát szeretnénk választani, akkor először is teljesen meg kell bontani a homlokzatot, a vakolást és a hőszigetelést, sok esetben pedig még a falszerkezetet is vésni kell ahhoz, hogy a zsaluzia tokszerkezete egyrészt megfelelő mélységben elrejthető-, másrészt pedig biztonságosan rögzíthető legyen.

Miért nem szerelhető utólag a vakolható tokos zsaluzia?

Ezzel a beavatkozással azonban gyakorlatilag teljesen elintézzük a hőszigetelést, vagyis legalább az érintett oldalt érdemes lehet újraburkolni, de hasonlóképpen kell eljárni a vakolással és a színezéssel is, hiszen lehetetlenség olyan színt keverni és azt úgy összedolgozni a régivel, hogy a beavatkozás nyomai ne látszódjanak. Emiatt ajánlott még a homlokzat kialakítása, a végleges hőszigetelés előtt beépíteni a vakolható tokos zsaluziát, hiszen ilyenkor eleve úgy tervezik az egész szerkezetet, hogy utána a hőszigetelő lapokkal megfelelően beborítják az árnyékoló tokját, ami nemcsak a megjelenés tekintetében lesz sokkal esztétikusabb, hanem még a kellemetlen hőhíd kialakulását is elkerülhetjük a homogén burkolással.

Mi a megoldás, ha mégis zsaluziát akarunk?

Természetesen nem kell azonnal elkeseredni abban az esetben, ha a vakolható tokos zsaluzia a kialakított homlokzat miatt már nem megvalósítható. Régi építésű ház esetében ugyanis az utólagos homlokzati hőszigetelés megoldást jelenthet – hiszen ilyenkor az árnyékoló tokszerkezete még ízlésesen és hatásosan eltüntethető bontás nélkül –, de garantáltan járható út, ha lemondunk a vakolható megoldásról, és helyette inkább a külső tokos zsaluziát választjuk. A hatékonyság, a modern megjelenés és a kísérőtulajdonságok tekintetében ez az alternatíva is ugyanolyan hatékony, csak néhány dologban kell kompromisszumot kötnünk, cserébe azonban túlzás nélkül nincs olyan nyílászáró, amihez ne lehetne hozzáilleszteni a külső tokos termékeket.

Hogy milyen kompromisszumokról van szó? Az első és legfontosabb az esztétika, hiszen míg a vakolható tokos zsaluziáknak gyakorlatilag csak a lamelláik látszanak ki a hőszigetelésből, addig a külső tokos megoldások esetében a teljes szerkezet látható marad. Ez sokak szerint nem rondább alternatíva, inkább csak robosztusabbá teszi az árnyékoló megjelenését, ami a modern megjelenésű otthonoknál gyakran előnyként értelmezhető, de a vagyonvédelem tekintetében sem utolsó szempont. Részleges kompromisszum, hogy a külső tokos megoldások a hang- és a hőszigetelés terén gyakran rosszabb teljesítményt nyújtanak, mint a homlokzatba rejtett szerkezetek, ellenben ugyanúgy motorizálhatók és automatizálhatók, sőt az árnyékolási tulajdonságok tekintetében sem vár ránk különbség.

Miért nem szerelhető utólag a vakolható tokos zsaluzia?

Amivel számolnunk kell még ilyen esetekben, hogy nyílászárónk kialakítása nem biztos, hogy alkalmas a külső tokos zsaluzia fogadására. Ilyenkor alternatíva, hogy a homlokzatra erősítik az árnyékolót, ami ugyanolyan hatékony és sokak szerint látványos megoldás, ellenben a hajtókaros mozgathatóságról le kell mondanunk, hiszen ehhez szükséges, hogy a zsaluzia és a nyílászáró tokszerkezetei érintkezzenek egymással. Aggodalomra természetesen semmi ok, motorizálással ilyenkor is könnyedén, sőt páratlan kényelemmel megvalósítható az árnyékoló működtetése.

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák