Mikor kell zsinórt használni gurtni helyett egy redőny telepítésekor?

2020-02-13
Csancsa árnyékolástechnika

A modern árnyékolástechnikának az elmúlt években folyamatosan követnie kellett a különféle építőipari trendeket és megoldásokat annak érdekében, hogy a tulajdonosok minden igényét ki tudják elégíteni. A redőnyök esetében például egyre gyakrabban okoz problémát az utólagos hőszigetelés, melynek alkalmazása az elmúlt két évtizedben egyre gyakoribbá vált, a manapság épülő ingatlanokat pedig már el sem lehetne képzelni ilyen kiegészítők nélkül.

Ez a belső komfort tekintetében ugyan óriási előny lehet, ugyanakkor az árnyékolástechnika világát gyakran állította fejtörők és talányok elé, ezáltal például egyre gyakrabban fordul elő, hogy aki gurtnis redőnyt szeretne, az nem tudja ezt a megoldást választani, mert a szigetelés miatt nem lehet bevezetni a redőnyt a házba. Ha az ügyfél számára a motorizálás egyáltalán nem alternatíva, akkor ilyenkor jó megoldás lehet az úgynevezett redőnyzsinór alkalmazása, mely nemcsak tartós, hanem átmeneti megoldásként is előnyös.

A hőszigetelés problémája a redőnygurtni tekintetében

Egyre gyakoribb probléma főként az utólagos hőszigetelések esetén, hogy a lemezeket úgy teszik fel az ablaknyílásokra, hogy azok túlzottan elfedik a nyílászáró tokját, vagyis a legtöbbször nem marad elegendő hely ahhoz, hogy egy külső tokos redőny felszerelhető legyen. A legnagyobb baj, hogy ha a redőny még rögzíthető is, a gurtni megfelelő, szabályos bevezetése már nem tud megvalósulni, hiszen alapszabály, hogy azt mindig csak merőlegesen lehet behúzni a lakásba.

Mikor kell zsinórt használni gurtni helyett egy redőny telepítésekor?

Amennyiben ilyenkor mégis a szabályt követnénk, akkor az csak úgy valósulhat meg, hogy a redőnygurtni egyszerűen végigfutna az ablakszárnyon, ami meggátolná annak nyílását vagy az árnyékoló megfelelő használatát. Ha a merőlegestől eltérő, ferde bevezetést választjuk, akkor a redőny ugyan még működőképes lesz, de nagy eséllyel csak ideig-óráig, hiszen a gurtni ilyenkor le tud ugrani a belső tárcsáról, amivel az árnyékoló egycsapásra működésképtelenné válna. Ilyenkor lehet tehát jó alternatíva a zsinór, melyet egy plusz bevezetővel történő kiegészítéssel akár ferdén is könnyedén szerelhetjük.

A redőnyzsinór alkalmazásáról

A redőnyzsinór telepítéséhez elengedhetetlen alkalmazni egy úgynevezett speciális, rugós kialakítással ellátott zsinórbevezetőt. Ez azért előnyös, mert kialakításának köszönhetően kívülről még helyesen szerelhető, de befelé, a zsinórt vezető tárcsától bármelyik irányba szabadon lehet vezetni, így akár felfelé, lefelé, jobbra vagy balra is megdönthetjük egy kicsit a mozgatószálat, hiszen az ebben az eszközben csúszik majd, tehát a tárcsán mindvégig merőlegesen tudja tartani a szálat.

A ferdén bevezetett redőnyzsinór ilyenkor ebben a rúgós kiegészítőben csúszik, és bár a súrlódás miatt természetesen ebben is kopik, elhasználódik, de alkalmazási gyakoriságától függően hosszú évekig problémamentesen üzemeltethető vele a redőnypalást. Ez az egyetlen alternatíva a motorizálással szemben, amikor ilyen esetekben tartós és mégis manuális mozgathatóságra építünk fel egy redőnyszerkezetet.

Jobb a gurtni, mint a zsinór?

Mivel a két megoldás alapanyaga és kiképzése közel hasonló alapokon nyugszik, ezért a minőség vagy a tartósság tekintetében nem lehetne köztük különbséget tenni. Ebből következik, hogy a redőnyzsinór akkor is alkalmazható alternatíva, amennyiben a gurtnis bevezetést például semmi nem akadályozza, tehát ugyanolyan tartósan mozgatható vele az árnyékoló, mind a felhúzás, mind a leeresztés tekintetében.

Ennek megfelelően a gurtnihoz hasonlóan a redőnyzsinórhoz is szerelhető és használható a belső ablakfelületre szerelt automatizáló szerkezet, az úgynevezett zsinórcsévélő, mely a legpraktikusabb és legjobb alternatíva, ha szeretnénk az erősen kiképzett szálat mindig biztonságban és mindig feszesen tudni.

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák