Mindent a zsaluzia beépítéséről

2018-05-24
Csancsa árnyékolástechnika

A zsaluziák beépítése kapcsán általános tévhit, hogy a folyamat sokkal összetettebb és nehézkesebb, mint más árnyékolóknál, és bár egy műanyag ablakra szerelhető roletta kapcsán a kijelentés talán megállja a helyét, de egy redőnyhöz mérten egyáltalán nem igaz. Hogy mit is kell tudnunk az egyes zsaluzia-típusok beépítéséről, azt az alábbiakban gyűjtöttük össze annak érdekében, hogy eloszlassuk a legáltalánosabb tévhiteket.

Külső tokos zsaluzia esetén

A szerelési lehetőségek szempontjából a külső tokos zsaluzia felhelyezése alighanem a legegyszerűbb feladat minden kültéri árnyékoló között, hiszen bár a pontosság, a merőleges és párhuzamos síkok beállítása itt is olyan fontos, mint a redőnynél, azonban minimális eltérés nem okoz drasztikus problémákat a rendeltetésszerű működésben. A legtöbb nyílászáró készen áll a külső tokos zsaluzia fogadására, ezáltal amennyiben megfelelően kerültek beépítésre az ablakok, akkor szinte biztos, hogy rendelkezésre áll majd akkora tokméret, hogy arra biztonságosan rögzíthető lesz a kiegészítő.

Mindent a zsaluzia beépítéséről

Vakolható tokos zsaluzia esetén

A vakolható tokos zsaluzia ezen a téren egy kicsit körülményesebb, de semmivel sem problémásabb a beépítése, mint egy vakolható redőnynek. Az alapfeltétel, hogy mindig építkezéskor, vagy külső hőszigetelés előtt kell betervezni az árnyékoló szerelését, lévén a tokszerkezet ilyenkor nem a nyílászáróhoz rögzül, hanem a falszerkezethez. A pontosság ugyanolyan lényeges, azonban a szerelés kicsit körülményesebb, de ha sikerül megfelelően rögzíteni az árnyékolót, akkor utána a vakolást követően rendkívül esztétikus megjelenéssel büszkélkedhet majd, hiszen a tok egy jelentős része eltűnik a homlokzatban.

Mindent a zsaluzia beépítéséről

Manuálisan vezérelhető zsaluzia esetén

A manuális vezérlés egy zsaluzia szerelését kizárólag külső tokos megoldás esetében befolyásolja, ezáltal a kérdéses árnyékoló csak akkor telepíthető egy nyílászáróra, amennyiben vagy a bal-, vagy jobb felső sarokban elegendő hely van a hajtókar bevezetéséhez. Erre azért van szükség, hogy az említett vezérlőt megfelelően át lehessen vezetni a tokszerkezeten, ellenkező esetben csak a motoros megoldás jöhet szóba.

Motorizált zsaluzia esetén

A motorizált zsaluzia felszerelése a közhiedelemmel ellentétben nem jár különösebb kompromisszumokkal vagy nehézségekkel, egyetlen hátulütője, hogy a tokszerkezet közelében szükség lesz áramforrásra, aminek hiánya kellemetlen vésést, fúrást és faragást eredményezhet, hiszen a konnektorhoz vagy a kapcsolóhoz hasonló formában a belső hálózatot el kell juttatnunk diszkréten az elektromotorhoz. Ez az egyetlen feltétele annak, hogy a zsaluzia telepíthető legyen egy nyílászáróhoz, hiszen beszéljünk akár külső-, akár vakolható tokos megoldásról, a motorizálás minden esetben könnyedén kivitelezhető. Sőt mi több, a beépített motor olyan jelentéktelen méretekkel rendelkezik, hogy ránézésre nem is látunk majd szinte semmi különbséget egy manuálisan működtethető, illetve egy elektromos változat között.

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák