Nyáron árnyékol, télen szigetel, mi az? Egy kültéri árnyékoló!

2019-06-20
Csancsa árnyékolástechnika

A kültéri árnyékolókra sokan hajlamosak úgy tekinteni, mint hatékony kiegészítőkre, melyek kizárólag a nyári időszakban adnak hozzá bizonyos extrát otthonunk komfortszintjéhez. Ez azonban ebben a formában óriási tévedés, hiszen a legtöbb kültéri megoldás nemcsak nyáron, hanem egész évben, ezáltal télen is több kiegészítő, főként kényelmi lehetőséggel kecsegtet, ezáltal például megóvja magánéletünket a kíváncsi tekintetektől, extra vagyonvédelmet kínál, miközben otthonunk hang- és hőszigetelését szintén megtámogatja. Ami tehát nyáron árnyékol, az télen szigetel, de vajon milyen kültéri árnyékolókat sorolhatunk ebbe a kategóriába, és mégis miként képesek ellátni ezen a téren a feladatukat?

Nyáron árnyékol, télen szigetel, mi az? Egy kültéri árnyékoló!

Redőny

A redőny jelenleg az egyik legnépszerűbb kültéri árnyékoló, ami nem meglepetés, hiszen műanyag típusai már megfizethető árcédulával kecsegtetnek, ezáltal szinte bárkinek elérhető, de aki egy kicsit többet, jobbat vagy tartósabbat szeretne, az egy szinttel magasabbra lép, és az alumínium megoldások között válogat. Nem véletlenül, hiszen az alumínium redőnylécek az extra kitöltés miatt sokkal jobb hőszigetelők, ezáltal nemcsak nyáron, hanem télen is képesek hatékonyan ellátni a feladatukat. Mindezt ráadásul különösebb trükközés nélkül, teljesen leeresztett, zárt állapotban tudják elérni, ebben a formában pedig egy extra légréteget képeznek az ablakok és ajtók külső üvegfelülete elé, vagyis sokkal több utat kell megtennie a kinti hidegnek és a benti melegnek, hogy találkozzanak egymással, amiből kifolyólag a hőcsere sokkal lassabban valósul meg.

Zsaluzia

Egyre többen fedezik fel maguknak, hogy a zsaluziák a modern megjelenésük mellett a forgatható lamellákból kifolyólag milyen sok lehetőséget kínálnak arra, hogy a lehető legfinomabban szabályozni tudjuk otthonunk belső fényellátását, a betekintés elleni védelemmel és a hőszigeteléssel. Ezek a mozgatható lamellák páratlanul sok beállítással kecsegtetnek, amivel a zsaluziák ugyanúgy képesek kifejteni a hőszigetelő hatást, mint egy redőny, tehát a lamellák teljes zárásakor egy összefüggő extra felület keletkezik a nyílászáró előtt, mely nem engedi, hogy a nyílászárót közvetlenül érjék a kinti mínuszok.

Napellenzők

Bár sokaknak meglepő lehet, de bizonyos napellenzők is ugyanúgy hozzájárulhatnak otthonunk hőszigeteléséhez, mint a fentiekben említett zsaluziák és redőnyök. Természetesen nem a csuklókaros megoldásokról van szó, hanem a függőleges napellenzőkről, melyek közvetlenül a nyílászárók előtt húzódnak, és bár ponyvájuk nem képes olyan mértékben megszűrni a hideg levegőt, mint a műanyag vagy az alumínium, ellenben érezhető lesz a különbség a nyitott és a leengedett állapot között.

Egyéb megoldások

A fentieken túl természetesen egyéb kültéri árnyékolók is alkalmasak arra, hogy télen megsegítsék otthonunk hőszigetelését. Ide sorolható a zsalugáter vagy éppel a spaletta, melyek elsődlegesen nem is árnyékolástechnikai szempontból kerülnek a házakra, sokkal inkább egyfajta dizájnjelleggel. Ezt leszámítva azonban minden évszakban hozzájárulnak otthonunk hőszigeteléséhez, hiszen extrém időjárási körülmények között, ha nem is a zsaluzia vagy a redőny hatásfokával, de valamilyen mértékben képesek fokozni a belső komfortot.

Nyáron árnyékol, télen szigetel, mi az? Egy kültéri árnyékoló!

Ezért nem ideálisak hőszigetelésre a beltéri árnyékolók

Rengeteg háztartásban gyakori tévhit, hogy a beltéri megoldások is tökéletesek arra, hogy árnyékoljanak és extra hőszigetelést adjanak a belső helyiségeknek. Ez azonban óriási tévedés, ennek az oka pedig meglepően egyszerű: míg a kültéri árnyékolók képesek már odakint felfogni a napsugárzás 99 százalékát – beállítás függvényében –, addig a beltéri árnyékolók gyakran még a párkányokig is elengedik a napsütést, ezáltal nemhogy hűtenék, inkább alaposan felmelegítik a helyiségek belső hőmérsékletét. Ez a helyzet a téli időszakban is, hiszen odabentről nem sok beleszólásuk van abba, hogy a nyílászárókat megtámogassák ebben a tekintetben.

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák