Télikert árnyékolót ősszel

2017-10-05
Csancsa árnyékolástechnika

A télikert árnyékolók kapcsán általános tévhit – talán az elnevezés miatt –, hogy csak és kizárólag télen van rájuk szükség, ezért nagyon sokan a leghidegebb évszakra halasztják telepítésüket. Márpedig egy télikert árnyékoló egész évben nagyon jó szolgálatot tesz, ezáltal természetesen ősszel is, ami az ott őrizgetett növények többségének rendkívül fontos évszak, pláne abban az esetben, ha speciális fényigényű példányokkal büszkélkedhetünk.

Télikert árnyékolót ősszel

Léteznek ugyanis olyan növények, amelyeket ősszel és télen is meg kell védeni az erősen tűző napsugaraktól – esetleg éppen mi szeretnénk árnyékban olvasgatni vagy pihengetni a virágok és az örökzöldek között –, így a téli kert kialakítása esetén nem is annyira az árnyékoló felszerelése a kérdés, sokkal inkább az, hogy milyen típust válasszunk?

A belső télikert árnyékoló

A belső télikert árnyékoló rendszerint egy a tető alsó felére, tehát a belső térbe felkerülő megoldás, aminek az egyik legnagyobb előnye az, hogy a legtöbb időjárási ártalomtól könnyedén meg tudjuk védeni, így a széltől, az esőtől, a hótól, a fagytól, de még a koszolódástól is. Egyedül a káros UV sugárzás éri közel ugyanolyan mértékben a külső változathoz mérten.

Télikert árnyékolót ősszel

Természetesen az előny mellett azért hátránya is akad! Ez nem más, mint a hatásfok, hiszen ez elmarad a külső változatoktól, aminek az oka az, hogy a napsugarakat a belső helyiségben, és nem a tetőn kívül fogja meg. Ennek hatására a ponyva felmelegszik, és ez a melegítő hatás a belső helyiség hőmérsékletére is hatást gyakorol, ergo kevésbé tudjuk szabályozni, ami a nagy meleget nehezebben tűrő növények számára még ősszel is gond lehet.

A külső télikert árnyékoló

A külső télikert árnyékoló ebből fakadóan egy sokkal hatékonyabb és szerencsésebb megoldás, aminek az oka nem más, minthogy a napsugarakat még odakint meg tudja fogni, ezáltal sokkal kellemesebb hőmérséklet tartható vele még a legmelegebb hónapokban is. Előnye mellett azért természetesen hátránya is akad, mégpedig a kültéri elhelyezés, aminek hatására minden időjárási körülménnyel szemben védtelen, így a szélnek, az esőnek, a jégnek és az UV sugárzásnak is ki van téve, ami csökkentheti az élettartamot.

Akkor külső vagy belső télikert árnyékolót vegyek?

A kérdésre nem lehet egyértelmű és határozott választ adni, aminek az oka leginkább az, hogy mindkét típus tökéletesen ki tudja elégíteni az emberi kényelemhez és a növények szükségleteihez szükséges követelményeket. Mindkettőnek megvannak a maga előnyei és a hátrányai is, ezáltal ha egy tartós alternatívát keresünk, akkor inkább a beltéri típus mellett voksoljunk, amennyiben viszont a hatásfok a lényeg, akkor inkább a kültéri lehet a jó választás, noha ebbe természetesen a téli kert tetejének kialakítása és a pénztárcánk vastagsága is beleszólhat!

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák