3 praktikus tipp a napellenző tisztítására

2018-03-15
Csancsa árnyékolástechnika

Az árnyékolástechnikai eszközökre – így természetesen a napellenzőkre is – érvényes, hogy hosszú élettartamukhoz rendkívüli mértékben hozzájárul a megfelelő telepítés és a rendeltetésszerű használat mellett az, ha rendszeresen és szakszerűen tisztítjuk őket, illetve nem mulasztjuk el a megfelelő karbantartási procedúrákat. Sokan természetesen nem szeretnek hozzányúlni árnyékolójukhoz, sőt elképzelni sem tudják, hogy egy kis kosz mi kárt tehetne a masszív szerkezetben, de a tapasztalat azt mutatja, hogy a rendszeres tisztítással évekkel növelhetjük napellenzőink élettartamát. Hogy miként álljunk neki? Ehhez adnánk most három nagyon egyszerű és praktikus tanácsot az alábbiakban!

1. A fém alkatrészek tisztítása

A napellenző kapcsán a legegyszerűbben tisztítható alkatrész alighanem a fém váz, ezáltal a tartószerkezet és a mozgatást végző karok, melyek nagyon könnyen porosodnak és koszolódnak, ha pedig olyan színt választottunk, akkor ez azonnal meg is látszik majd felületükön. A szennyeződést érdemes egyszerű puha ronggyal és langyos vízzel eltávolítani, kerülve az oldó- és súrolószerek használatát, melyek lekoptatják vagy megkarcolják a felületet. A fémszerkezetek tisztítására azért van szükség, mert így sokkal kisebb eséllyel jut el a kosz a mozgó alkatrészekhez, melyek ennek hatására könnyebben meghibásodhatnak.

2. A ponyva tisztítása

A textil tisztítását sokan csak az esztétika miatt tartják fontosnak, hogy ne keltsen koszos összhatást a napellenző, azonban ennél sokkal lényegesebb, hogy a rárakódott por és szennyeződések eltávolítására azért kerüljön sor, mert ha a felgöngyölés során ezek bekerülnek a tartószekrénybe, akkor ott idővel súlyos meghibásodásokat idézhetnek elő.

3 praktikus tipp a napellenző tisztítására

A száraz port és koszt a ponyváról egyszerű kefével, esetleg langyos vízzel átitatott nedves ronggyal törölgessük le, azonban utóbbival nem árt vigyázni, mert a napellenzők ponyváit impregnálták a nagyobb ellenálló-képesség miatt, azonban ezt a réteget ilyenkor könnyedén megsérthetjük, vagy fokozatosan elvékonyíthatjuk. Éppen ezért érdemes kerülni a vegyszereket a ponyva tisztításakor, egyedül a speciális ponyvatisztítók használata ajánlott, illetve néha indokolt is.

3. Motorizált napellenző? Nem árt vigyázni!

Bár a motorizált napellenzőket szakképzett villanyszerelők és szakemberek kötik be, azonban a folyamatos mozgás, vagy a használat miatt olyan rendellenességek keletkezhetnek a szerkezetben, ami miatt egy általános szabályt mindig nagyon fontos lesz betartani az elektronikából kifolyólag. Ez nem más, minthogy a motorizált napellenzőket mindig áramtalanítsuk a tisztítási folyamat megkezdése előtt, mert elegendő egy rossz helyre tett nedves rongy ahhoz, hogy súlyos áramütést szenvedjünk. Ezen felül az elektromos napellenzők rendszerint érzékelőkkel is el vannak látva, így vélhetően a szerkezet nem nézné jó szemmel, ha nekilátnánk határozott mozdulatokkal törölgetni, hiszen az érzékelők azonnal visszahúznák a ponyvát, illetve reagálnának a tisztításra, ami könnyen kárt okozhat a termékben.

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák