3 praktikus tipp a zsaluzia tisztítására

2018-02-01
Csancsa árnyékolástechnika

A zsaluzia tipikusan azoknak az árnyékolóknak a sorát erősíti, melyek különösebb karbantartást szinte egyáltalán nem igényelnek, hiszen a kiegészítő a tartós technológiai megoldások mellett olyan kialakítást kapott, aminek jóvoltából védve van a sérülésektől és a jelentősebb szennyeződésektől is. Más a helyzet azonban, ha a zsaluzia tisztításáról van szó, hiszen ha karbantartást nem is, minimális takarítást azért igényelnek ezek az árnyékolók, azonban rengetegen nem tudják, hogy miként kezdjenek hozzá a folyaamthoz. Az alábbiakban ehhez próbáltunk összegyűjteni három igazán hasznos és praktikus tanácsot.

1. Az egyszerű megoldások néha a leghatásosabbak!

Rengeteg esetben hallhatunk olyan véleményeket, miszerint valaki csak azért nem választ magának zsaluziát árnyékolónak, mert fél attól, hogy miként lehet úgy megtisztítani őket, hogy ne tegyen kárt se a lamellákban, se a szerkezetben. Megnyugtatnánk mindenkit, a zsaluziák megfelelő felszerelés esetén közel olyan masszíak, mint a redőnyök, ebből kifolyólag nem kell tőlük megijedni, akár zárt, akár nyitott lamellánál tisztítjuk, bátran nyúljunk hozzá, és bár nyilván ne feszegessük, ne rángassuk a palástot, de határozott mozdulatokkal nyugodtan törölgessük. Ehhez nincs szükség semmiféle speciális szerszámra, sőt tisztítószerre sem, a legjobb ugyanis a zsaluzia esetében az, ha egyszerű puha ronggyal és langyos vízzel tisztítjuk a lamellákat, valamint a kapcsolódó tokszerkezetet.

3 praktikus tipp a zsaluzia tisztítására

2. Kerüljük a vegyi anyagokat!

A zsaluzia tisztítása kapcsán fontos aranyszabály, hogy a különféle vegyi anyagokat messzire kerüljük el. Oldószer, súrolószer vagy alkohol tartalmú tisztítószer alkalmazása egyaránt tilos az árnyékoló esetében, méghozzá leginkább azért, mert ezek koptatják a leginkább a lamellák felületét, vagyis gyakori használatukkal egyszerűen lekaparhatjuk róluk a külső védvonalat, sokszor még a festékanyagot is, amivel a szennyeződések sokkal egyszerűbben megköthetnek a felületen. Ezáltal a zsaluzia külsőleg foltossá válhat, sőt gyakrabban igényelheti a tisztítást is.

3. Figyeljünk oda a vezetősínekre!

Minden egyes mozgatható árnyékoló, így a zsaluzia esetében is a működtetésért felelős egyik legfontosabb elem a vezetősín. A kiegészítő kapcsán ez a régió a leginkább érintett a szennyeződéssel kapcsolatban, hiszen rengeteg por, kosz, de akár még idegen tárgy is bekerülhet ide, amelyek nemcsak akadályozhatják a zsaluzia mozgatását, hanem komolyabb meghibásodást is előidézhetnek. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy a sínből a koszt mindig távolítsuk el, de hogy ezt mivel végezzük, az teljesen ránk van bízva. Van, akinek egy rongyba csavart fadarab a praktikája, más a fülpiszkálóra esküszik, de válasszuk bármelyiket is, a WD40 alkalmazása a könnyebb és hangtalanabb mozgás mellett segít a vezetősínek tisztán tartásában is, noha használatát ne vigyük túlzásba, elég minden tavasszal egyszer átfújni a síneket a kívánt hatás érdekében.

3 praktikus tipp a zsaluzia tisztítására
Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák