3+1 ok, amikor jó választás egy nyitott napellenző

2019-04-18
Csancsa árnyékolástechnika

A modern napellenzők egyik ismérve a sokoldalúság, ezáltal a legkülönfélébb minták, méretek és megoldások közül választhatjuk ki az igényeinkhez leginkább illeszkedőt. Bár ezen a téren minden egyes döntésünk alapjaiban befolyásolja az árat és a megjelenést, összességében azonban a napellenzők tokszerkezete az, amit alaposan meg kell fontolni a választás előtt, hiszen a ponyvás árnyékolók között a nyitott típusok mellett részben és teljes egészében tokozott alternatívákat is találunk. Az alábbiakban most azt vesszük alapul, hogy mikor jó választás a nyitott napellenző?

1. Ha nem akarunk túl sokat fizetni

Bár egy napellenző árát számtalan tényező befolyásolja, azonban a tokszerkezet határozottan az egyik leglényegesebb ezen a téren. A külön kazetta nélküli kialakítás ugyanis olcsóbb a többi megoldáshoz viszonyítva, hiszen a nyitott napellenző szerkezete a felfogató paneleken felül gyakorlatilag csak a tengelyből és a karokból áll, melyekre a megfelelő módszerekkel ráfeszül az árnyékolás oroszlánrészét ellátó ponyva.

2. Ha van ideális hely a szereléshez

Merthogy a nyitott napellenzőket ugyan bárhová fel lehet szerelni, ezáltal akár homlokzaton is alkalmazhatjuk őket, de mivel nem védi sem a tengelyt, sem a ponyvát külön alumíniumkazetta a feltekercselés után, ezért gyakorlatilag az egész ki van téve az időjárás káros hatásainak, az esőnek, a hónak, a szélnek, hovatovább még a kosznak is. A tokozott megoldások ezen a téren részlegesen vagy teljes egészében képesek maximális védelmet kínálni az árnyékolók számára, de a nyitott napellenzőt mindig fedett helyre kell telepíteni. Ebből a célból egy kis eresz vagy egy tetőnyúlvány is tökéletesen megfelel, hiszen a legnagyobb mértékben a hótól és az esőtől kell megóvni az árnyékolót, a többi hatás ideális szerelési hely mellett elhanyagolható.

3+1 ok, amikor jó választás egy nyitott napellenző

3. Ha szeretnénk egy sokszínű árnyékolót

A tokszerkezettől függetlenül ugyanis a napellenzők bármilyen megoldás mentén hatásosan és könnyedén színezhetők. Bár fontos kiemelni, hogy a nyitott típusoknál a tokszerkezet kevésbé lesz látványos, hiszen zárt állapotban gyakorlatilag semmi nem látható belőle – ugyebár a tokozott megoldásoknál a kazetta színe miatt érdemes nagyobb figyelmet fordítani erre –, de ezt leszámítva is fontos szempont lehet sokaknak. Egy napellenző ugyanis toktípustól függetlenül a szivárvány szinte bármelyik árnyalatában pompázhat, tehát nagyszerű kiegészítője lehet otthonunknak és kertünknek, legyen szó akár a modern jelleg, akár a mediterrán hangulat erősítéséről. Érdemes alaposan elveszni a színek és a minták tengerében, valamint kombinálhatóságában, hiszen egy árnyékoló egészen új megjelenést adhat házunknak, sőt akár már erkélyünknek vagy teraszunknak is.

+1. Ha élveznénk a motorizálás és automatizálás előnyeit

Szintén nem befolyásoló tényező a tokszerkezet, ha a motorizálás előnyeit élveznénk, hiszen a nyitott megoldásból könnyedén születhet elektromos napellenző, méghozzá ugyanolyan működési hatékonysággal, mint bármelyik másik típusnál. Az elektromotor ilyen esetben is a tengelyben kerül elhelyezésre, vagyis a helyigény nem növekszik, azonban nagyobb figyelmet kell fordítani a szerelés helyére, hogy a második pontban taglaltaknak megfelelően valamilyen esőtől és hótól védett fedés alá szereljük az árnyékolót, aminek a kisebb nedvesség nem árt, a túl sok víz azonban előfordulhat, hogy kárt okoz az elektronikában.

3+1 ok, amikor jó választás egy nyitott napellenző

Az elektromos napellenzők a hajtókaros kialakítással ellentétben sokkal könnyebben és kényelmesebben üzemeltethetők, de legnagyobb előnyük az automatizálásban keresendő, hiszen a különféle szenzorok által önműködő tulajdonságokkal is felvértezhetjük a szerkezetet. Ennek az előnye leginkább a kényelem még magasabb szintre emelése mellett a biztonság maximalizálása. Bár a nyitott napellenzők önmagukban is rendkívül masszív szerkezetek, a túl nagy szél vagy az intenzív esőzés azért kárt tehet bennük, és ha éppen akkor csap le egy nagy vihar, amikor nem tartózkodunk otthon, az árnyékolónkat könnyen darabokban találhatjuk. Automatizálás esetén azonban nem, hiszen a szenzorok maguktól teszik majd a dolgukat, a bajt felismerve ugyanis feltekercselik a ponyvát, sőt mi több, megfelelő eszközök esetén akár okostelefonunk is elég lesz ahhoz, hogy távolról biztonságba húzzuk egy applikáción keresztül a teljes szerkezetet.

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák