8 építkezési tipp, amit az ön helyében mindenképpen megfogadnánk!

2018-05-09
Csancsa árnyékolástechnika

Az építkezés minden ember és család életében egy nagyon fontos fordulópont, egy olyan esemény, ami alapjaiban határozza majd meg a jövőnket és mindennapjainkat egyaránt. A lakás ugyanis életünk központi eleme, a legtöbben ott töltjük szabadidőnk többségét, ezáltal nemcsak az a fontos, hogy jól érezzük benne magunkat, hanem többek között az is, hogy meglegyen a maximális komfortérzetünk, és mindezt a magas minőség jóvoltából hosszú évtizedekig, akár életünk végéig élvezhessük.

Mivel egy ház felépítése döntések egész sorozatából áll – és nagyon nehéz mindig jól választani –, ezért partnerünk a Békás Épker Kft. összeírt nyolc olyan építkezési tippet, melyek hasznos tanácsokként még azok számára is megfontolandók, akik egyébként már beleásták magukat a témába. Ha tehát mi építkeznénk, az alábbi pontokat mindenképpen figyelembe vennénk!

1. A telek kiválasztása fontosabb, mint gondolnánk!

Otthonunk berendezése és belső elrendezése egy dolog, az épület elhelyezkedése, avagy a leendő környezetünk azonban egy olyan másik fontos szempont, amit sokan hajlamosak figyelmen kívül hagyni. Sőt mi több, hazánkban gyakran olyan nehéz megfelelő telket találni, hogy sokan még akkor is rábólintanak egy területre, ha az a puszta közepén fekszik, esetleg semmiféle kilátás sincs a szomszéd házfalakon kívül. Ebbe azonban ne nyugodjunk bele, hiszen nem egy-két hónapot, hanem éveket, évtizedeket, sokan egy egész életet szeretnének eltölteni az adott helyen, és egyáltalán nem mindegy, hogy mit lát az ember, ha kinéz az ablakon.

8 építkezési tipp, amit az ön helyében mindenképpen megfogadnánk!

2. Mekkora lesz a kert?

A terület fekvése mellett lényeges szempont, hogy ha már egyszer építkezünk, tehát nem panelházat választunk, akkor ne csak egy talpalatnyi hely álljon a rendelkezésünkre. Egy néhány négyzetméteres kis placc ugyanis önmagában semmire sem elég, inkább csak bosszúságot okoz, de egy nagyobbacska helyen már lehet egy kis díszkertet csinálni, egy csinos sziklakerttel, murvás járdával, kulé kavicsos vízelvezetőkkel és díszítésekkel, egy napvitorlával(link a napvitorlás cikkre), esetleg egy látványos napellenzővel(link) ellátott terasszal, ahol garantáltan jó lesz megpihenni egy fáradt nap végén.

3. A stílus mindenek felett, vagy fontosabb a nagy tér?

Ha házat építünk, nyilván lényeges, hogy az épület valahogyan kinézzen. Nyilván ebbe a tervezőknek és az engedélyeztetőknek is rengeteg beleszólásuk lesz, de mielőtt bármit kőbe vésnénk, képzeljük el a kész épületet belülről – ha kell terveztessük meg három dimenzióban –, mert előfordulhat, hogy bizonyos megoldások kívülről jól mutatnak, de belülről szétszaggatott, aprócska vagy túl sötét helyiségeket eredményezhetnek. Jól gondoljuk meg, főleg tetőtér esetén, hiszen egy rosszul megtervezett vagy elképzelt tető értékes négyzetmétereket vehet el a második szint hasznos területéből.

8 építkezési tipp, amit az ön helyében mindenképpen megfogadnánk!

4. Válasszunk mindig megfelelő kivitelezőt!

Mint már többször is kiemeltük, egy házat nem pár évre, hanem évtizedekre építünk, ezért a minőség, a megfelelő kivitelező választása alighanem a legfontosabb mindennél. Ez talán a legnehezebb feladat, de amennyiben találunk egy vállalkozót, aki hajlandó megmutatni a korábbi munkáit, a referenciákat, és aki évek, esetleg évtizedek óta a szakmában van, hovatovább legalább három boldog lakástulajdonost, akik megelégedtek vele, akkor bizonyára jól döntünk majd. Ezen a téren ne is gondolkozzunk a spóroláson, hiszen a jó munkaerő egyet jelent a profi munkával.

5. A legjobb minőségű anyagokat a legjobb helyről!

A jó munkaerő mellett azonban igencsak lényeges még az is, hogy egy megfelelő tüzépet találjunk, ahonnan garantáltan mindig a legjobb minőségű anyagokat tudjuk beszerezni, méghozzá várakozás nélkül. Ez azért fontos, mert jó alapanyaggal egyrészt könnyebb dolgozni, másrészt egyszerűbb szép és magasabb minőségű munkát végezni, míg az ellátottság azért lényeges, mert még a tapasztalt építtetők sem tudják zsákra pontosan kiszámolni, hogy mennyi nyersanyagra lesz szükségük bizonyos munkálatokhoz, így például egy belső pucoláshoz, netán a járólapozáshoz. A Békás Épker ebből a szempontból tökéletes választás lehet Budapesten és környékén, hiszen a piac legjobb árai mellett magas minőségű termékek várnak ránk garantált raktárkészletről – igény esetén házhozszállítással is.

8 építkezési tipp, amit az ön helyében mindenképpen megfogadnánk!

6. Ragaszkodjunk a tervrajzhoz és az ötleteinkhez!

Bár komoly következményekkel járhat, a kivitelezők gyakran hajlamosak még a tervrajztól is eltérni, ha esetleg azt tapasztalják, hogy bizonyos megoldásokkal spórolhatnak, esetleg gyorsabban végezhetnek. Különösen igaz mindez belsőépítészeti munkálatoknál. Ezért lényeges, hogy mindig tartsuk szemmel a folyamatokat, és ragaszkodjunk a tervrajzon látottakhoz, ötleteinkből pedig soha ne engedjünk, ha nem muszáj.

7. Jól gondoljuk meg az árnyékolást!

A megfelelő árnyékolás egy építkezés során szintén kulcsfontosságú annak ellenére is, hogy sokan gyakran csak utólag gondolnak rá. Ez azért probléma, mert ha lényeges számunkra otthonunk megjelenése, akkor érdemes már a tervezéskor elgondolkozni a különféle vakolható megoldásokon. A kültéri árnyékolók között ugyanis ma már találhatunk vakolható tokos redőnyöket(link) és zsaluziákat(link) egyaránt, melyek ebben a formában sokkal jobban néznek ki, mint az utólag szerelt külső tokos megoldások. Ilyenkor ugyanis a tokszerkezet és a kapcsolódó alkatrészek egyaránt a falba rejtetten kapnak helyet, ami nemcsak kellemesebb megjelenést biztosít, hanem a hőszigetelés szempontjából is sokkal előnyösebb lesz. Ennek a feltétele viszont, hogy úgy terveztessük az épületet, hogy a nyílászárókhoz vakolható tokos árnyékolók kerüljenek.

8 építkezési tipp, amit az ön helyében mindenképpen megfogadnánk!

8. Olcsó húsnak híg a leve!

A megfelelő vállalkozó kiválasztásával egyenértékű tanács az is, hogy az építkezés nem az a műfaj, ahol spórolni lehetne, illetve kellene. Olyannyira nem, hogy ebben a szakmában az olcsó alapanyagok, az olcsó munkaerő vagy a meggondolatlanság rendszerint olyan hibákat eredményezhet, melyek rontják a megjelenést, a komfortérzetet, sőt mi több, akár a tartósságot is, hiszen pár éven belül olyan javítási költségeink keletkezhetnek, melyek lényegesen magasabb összeghatárt ütnek meg, mint amit korábban megspóroltunk.

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák