A legfontosabb szempontok az ideális napellenző kiválasztásakor

2019-03-07
Csancsa árnyékolástechnika

A napellenző a teraszok, kiülők és erkélyek egyik legfontosabb kiegészítője abban az esetben, ha szeretnénk a legmelegebb időszakokban is hatékonyan, hovatovább komfortosan pihenni a szabad levegőn, megakadályozva a napszúrást, a napégést vagy a hőgutát. A modern napellenzőkről kijelenthető, hogy rendkívüli tartósságuk mellett túlzás nélkül felöltöztetik otthonunkat, miközben ma már olyan extra tulajdonságokkal vértezhetők fel, mint a motorizálás vagy az automatizálás. Hogy melyek a legfontosabb szempontok az ideális napellenző kiválasztásakor? Ehhez gyűjtöttünk össze némi gyorstalpalót az alábbiakban:

Válasszuk inkább mindig a nagyobbat!

Sokan esnek abba a hibába egy napellenző kiválasztásakor, hogy mindig csak az árat, az olcsóságot veszik figyelembe a vásárláskor, ezáltal pontosan akkora ponyvával vásárolják, amekkora az árnyékolni kívánt felület. Ez azért jelenthet komoly problémát, mert nem veszik figyelembe az oldalirányú napsütést, hiszen a Nap szinte soha nem pontosan felülről éri majd a teraszt – erkély esetében pedig pláne –, tehát egy nagyobb ponyvával jelentősen megnövelhető lesz a hasznos árnyékolt felület is, így jobban védekezhetünk az oldalirányú napsütés ellen. Ezt a hatást természetesen függőleges napellenzőkkel maximalizálhatjuk igazán, így főként nyugati fekvésű erkélyeknél és kiülőknél ezt is érdemes lehet számításba venni.

A legfontosabb szempontok az ideális napellenző kiválasztásakor

A színezhetőség maximalizálja az esztétikát!

Merthogy hiába a megfelelő méret, azért a napellenző megjelenését alapvetően a színe határozza meg. Ezzel kapcsolatban ma már szerencsére számos alternatíva áll a leendő vásárlók rendelkezésére, így aki szeretné, az teljes egészében otthona megjelenéséhez igazíthatja a ponyvát, kérheti egyedi árnyalatokban, mintákkal, sőt mi több, a kapcsolódó szerkezet kapcsán szintén élhetünk a színezhetőséggel. Bár ez minden esetben plusz költség, azonban megfelelő szín esetén soha többé nem tudjuk már elképzelni sem otthonunkat, sem életünket a napellenző nélkül.

Elektromos napellenző a maximális kényelemért!

A mozgathatóság tekintetében alapvetően kétféle megoldás létezik a napellenzőknél, ezáltal választhatjuk az olcsóbb, de körülményesebb hajtókaros alternatívát, vagy kérhetjük a motorizált változatot, ami nemcsak elképesztő kényelmet garantál, hanem mellette rengeteg további extra lehetőséget is. Az elektromos napellenzők ránézésre egyáltalán nem különböznek a kézi működtetésű típusoktól, azonban szerelésük sokkal körülményesebb és költségesebb is egyben, hiszen az elektromotorhoz el kell juttatni a hálózatot, amit külső kábelcsatornán vagy a falba vésve is kivitelezhetünk, de ehhez legalább egy villanyszerelő bevonására lesz szükség. A plusz költségek és az extra fáradozás egyébiránt a későbbiekben garantáltan meghálálják majd magukat, hiszen cserébe maximális kényelemmel irányíthatjuk árnyékolónkat, ezáltal egyetlen gombnyomásra szabályozhatjuk majd az árnyékolás mértékét a csuklókarok mozgatásával.

A legfontosabb szempontok az ideális napellenző kiválasztásakor

Automatizálás a biztonságért!

Nem a kényelem azonban az egyetlen szempont, amiért a napellenző motorizálását érdemes kivitelezni, hiszen egy jól működő motoros árnyékoló gyakorlatilag szó szerint könyörög az automatizálásért. Az automatizálás lényege, hogy az elektromos napellenzőt különféle szenzorokkal, például időzítőkkel, vagy fény- és szélérzékelőkkel egészítjük ki, melyek folyamatosan monitorozzák majd odakint az időjárást, és programozás, valamint beállítások függvényében a helyzethez igazítják a ponyva állását. Azon túl, hogy ez a megoldás páratlanul magas szintre emeli a kényelmet – hiszen gyakorlatilag soha nem kell hozzányúlnunk a napellenzőhöz, csak élvezni a kellemes árnyékot –, mindemellett a biztonságot is megnöveli. Elég csak a váratlan nyári viharokra gondolni, hiszen amennyiben kieresztett állapotban hagytuk otthon napellenzőnket, és éppen vihar közeleg, a szenzorok képesek lesznek felismerni a bajt, és még azelőtt biztonságba húzni a csuklókarokat, ezáltal pedig a ponyvát, hogy a nagy szél vagy a heves esőzés kárt tenne bennük. Többek között emiatt érdemes figyelembe venni vásárlás előtt ezt a szempontot is a napellenző extráinak kiválasztásakor!

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák