A leghatásosabb árnyékolók kánikula idején

2019-07-25
Csancsa árnyékolástechnika

A globális felmelegedésből fakadó klímaváltozás hatására egyre szélsőségesebbé válik hazánk kontinentális jellegű időjárása, ezáltal a korábban mérsékelt és csapadékos nyarak egyre szárazabbak és forróbbak lesznek. Érezhetően gyakoribbá váltak az elmúlt években a hőhullámok és a tartós kánikulák, ami ellen sokan klímával, ventilátorokkal és egyebekkel próbálnak védekezni, melyek önmagukban azonban a legtöbbször nem elegendőek, hiszen megfelelő árnyékoló nélkül a nagy meleg ugyanolyan elviselhetetlen marad.

Hogy miért? Mert amennyiben a napsugárzás akadálytalanul képes bejutni otthonunkba, a hűtőrendszereknek egyrészt sokkal magasabb teljesítményen kell üzemelniük, másrészt hatékonyságukat is kevésbé érzékeljük majd egy árnyékolóval védett helyiséghez mérten. Ennek az oka leginkább az, hogy a napsugárzás a földfelszínt elérve szétszóródik – vele együtt a káros UV-sugarak is –, tehát nagy meleg idején ugyanúgy bejutnak a lakásba, és ugyanúgy melegítik a belső hőmérsékletet, ha semmi nem állja az útjukat.

Hogy mivel állhatjuk útját a közvetlen és közvetett kinti napsugárzásnak? A leghatásosabban egy kültéri árnyékolóval, azon belül is egy redőnnyel vagy egy zsaluziával!

Redőny

A mai árnyékolástechnikai piacon számtalan típusú redőnyt különböztethetünk meg egymástól, de ha a kánikulától szeretnénk megóvni otthonunkat, akkor a vakolható tokos alumínium redőny lesz a legjobb alternatíva. Ennek az oka leginkább az, hogy mind a tokszerkezet, mind a redőnypalást képes extra szigeteléssel szolgálni. Míg ugyanis a lefutókat és a redőnyszekrényt teljes egészében beépítik a homlokzatba, vagyis homogénné válik a hőszigeteléssel, addig az alumínium redőnylécekben speciális kitöltő anyagot találunk, melyek a szigetelés tekintetében sokkal nehezebben engedik át a hideget és a meleget egyaránt.

A leghatásosabb árnyékolók kánikula idején

Egy megfelelően felszerelt redőny ráadásul száz százalékos fényzárást képes biztosítani otthonunknak, vagyis segítségével kizárhatjuk a kinti napsugarakat, és akár napközben is olyan sötétséget teremthetünk, mintha éjszaka volna. Ezzel a tulajdonsággal már egy külső tokos műanyag redőnnyel több fokot nyerhetünk a belső helyiségek tekintetében, de egy extra szigeteléssel ellátott alumínium árnyékolóval még tartós kánikulában is elviselhetővé tehetjük a lakás hőmérsékletét. Pláne, ha klímával vagy valamilyen más hűtőrendszerrel támogatjuk meg!

A redőnyök kapcsán ráadásul fontos kiemelni, hogy nemcsak a hőszigetelés terén adnak hozzá sokat otthonunk komfortjához, hanem növelik a hangszigetelést, megóvják a magánéletünket a kíváncsi tekintetektől, növelik a vagyonvédelmet, színezhetőségükkel megemelik a lakás esztétikai értékét, sőt még motorizálhatók és automatizálhatók is.

Zsaluzia

Habár a zsaluziák egyelőre nem olyan népszerűek még a honi piacon, mint az évtizedek óta ismert és alkalmazott redőnyök, azonban modern megjelenésük és hatékonyságuk miatt egyre felkapottabbak. Ennek az oka az, hogy olyan kültéri árnyékolók, melyek tartós és mozgatható alumíniumléceken alapulva elegendő távolságban helyezkednek el az ablaküvegtől ahhoz, hogy kánikula idején a napsugárzás melegítő hatását felfogják, vagyis jelentős mértékben megtámogatják otthonunk belső hőmérsékletének komfortját. Sőt mi több, a forgatható lamellákkal még közvetlen napsütésben is megoldható, hogy a napsugarakat visszaverjük az árnyékolóval, de a fényt átengedjük vele.

A leghatásosabb árnyékolók kánikula idején

Csak alumínium típusban gyártják, amennyiben pedig a legjobb szigetelőhatást szeretnénk elérni vele, érdemes ebből is a vakolható tokos kialakítást választani, amivel nemcsak nyáron, télen is sokat tehetünk a lakás belső komfortjáért. Sőt mi több, ezek a változatok a lakás esztétikai értékét egyaránt magasabb szintre emelik, amit a modern összhatású, különféle alakban kérhető lamellák csak tovább fokoznak, így nem véletlen, hogy sokan csak a jövőbemutató megjelenésért választják.

Az elhangzottakon felül a zsaluziák is segítenek továbbá a hangszigetelésben, szabadon színezhető minden alkatrészük, kérhetők manuális- vagy motorizált kialakítással, ebből fakadóan pedig automatizálhatók, azaz okosíthatók is, amivel a kényelem és a hőszigetelés mértéke még tovább fokozható.

Hatástámogatás? Például napellenzővel!

A külső tokos árnyékolók természetesen már önmagukban is megállják a helyüket tartós kánikulák idején, azonban hatásukat lehetőségünk van megtámogatni. Erre kínál kitűnő alternatívát egy napellenző vagy bármilyen más textilalapú kiegészítő – például egy Veranda árnyékoló –, lévén képesek arra, hogy már eleve legyengítsék a forró napsugarakat, így a redőnyöknek és a zsaluziáknak csak a lepattanó gyenge nyalábokkal kell megküzdeniük, miközben zárt állapotban szigetelőképességüket kamatoztathatják.

A leghatásosabb árnyékolók kánikula idején

Bár nyilvánvaló, hogy egy egyszerű homlokzaton a napellenző nemcsak fölösleges, hanem esztétikai értéke is megkérdőjelezhető, de ha egy terasz fölé telepítjük, esetleg egy erkélyen alkalmaznánk, akkor extra hatása főleg nagy hőségek idején megkérdőjelezhetetlen lesz.

Ha kánikula, akkor vihar, ha vihar, akkor biztonság

Ha a kánikuláról és az árnyékolókról beszélünk, rendkívül fontos témakör még a biztonság. A nagy melegeket ugyanis általában óriási viharok, jégverések, széllökések és egyebek szokták kísérni. A nagyobb méretű jégdarabok vagy a nagy szélben felkapott fadarabok nyílászáróinkban nagyon könnyedén kárt tehetnek, de ha ablakainkat és ajtóinkat egy olyan masszív alumínium árnyékoló védi, mint egy redőny vagy egy zsaluzia, akkor ezek miatt nem kell aggódnunk.

A leghatásosabb árnyékolók kánikula idején

Sőt mi több, még magasabb szintre növelhető a védelem abban az esetben, ha automatizált árnyékolókat alakítunk ki. Ezek az érzékelőkkel ellátott elektromos megoldások ugyanis képesek maguktól felismerni, ha vihar közeleg, vagyis még akkor is meg tudják óvni nyílászáróinkat a károktól, amennyiben nem tartózkodunk otthon, hiszen a szenzorok folyamatosan vizsgálják környezetüket, és azonnal működésbe léptetik az elektromotort, ha a beállításoktól eltérő értékeket tapasztalnak.

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák