A terasz árnyékolása napellenzővel: ezek a legfontosabb előnyök!

2024-05-24
Csancsa árnyékolástechnika

Legalábbis abban az esetben, ha gondoskodtunk a megfelelő árnyékolásról, hiszen a nagy melegben akár fordítva is elsülhet egy terasz hatékonysága, ha nem gondoskodtunk esetében hatékony árnyékolástechnikáról.

Mivel egy kialakított teraszon utólag nagy munkával, átalakítással és rengeteg kosszal jár egy fix tetőszerkezet felépítése, ezért sokan gondolkodnak mobilizált megoldásokban, amelyek gyorsan és egyszerűen beépíthetők, illetve felszerelhetők, mindemellett pedig megfelelően megállják a helyüket a legmelegebb időszakokban is.

Ilyen mobilizált megoldás lehet a napellenző, ami a terasz árnyékolásakor különösen népszerű választás az emberek körében. Hogy miért van ez így? Ebben a cikkben összegyűjtöttük a legfontosabb előnyöket, amelyek alapvetően meghatározhatják a választást.

Nagyobb teraszok is árnyékolhatók vele

Az egyik legfontosabb előnye a napellenzőnek, hogy akár hatalmas teraszok, sőt komplett kerthelyiségek is árnyékolhatók a segítségével abban az esetben, ha jó minőségű megoldást keresünk, és nem az olcsó barkácskategóriát választjuk magunknak.

A jobb napellenzők akár több méteres kinyúlással is kérhetők, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a ponyva túlnyúlhat a teraszon, tehát a beeső napfényt is képes kellőképpen felfogni úgy, hogy közben az alatta ülők kényelmesen élvezhetik a friss nyári levegőt.

A terasz árnyékolása napellenzővel: ezek a legfontosabb előnyök!

A napellenzők nagyszerűen összehangolhatók, azaz egymás mellé több darab is felszerelhető belőlük úgy, hogy azok egy nagy egészet alkossanak. Bár az egyes részegységek külön-külön mozgathatók, azonban ezzel lehetőség van nagyobb teraszok fedésére.

Már a tartósság miatt sem kell aggódni

Nagyon sokan azért nem döntenek napellenző vásárlása mellett, mert a barkácsboltokban gyakran készen kapható, egyszerű kurblival működtethető megoldások rendkívül gyengék, így a legkisebb szélben sem használhatók, mert elhajolhatnak az elemek.

Ez a probléma már egyáltalán nem jellemző a modern, jó minőségű csuklókaros napellenzőkre, amelyek vaskos tokszerkezettel, erősített könnyűfém karokkal, valamint olyan sűrűn szőtt ponyvával lettek ellátva, mint példának okáért az ejtőernyők.

Ennek köszönhetően a napellenzők ma már egészen elképesztő ellenállást képesek tanúsítani a gyakorlatban. Nemcsak a nagyobb széllel szemben hatékonyabbak, hanem többek között az eső sem jelent nekik különösebb akadályt.

Nyilvánvalóan egy hevesebb zivatarban már az erős csuklókaros napellenzőket sem ajánlott kiengedett állapotban hagyni. Bár erős rögzítésük miatt leszakadni nem tudnak, azonban a nagyobb méretű jég vagy az orkán erejű szél könnyedén megnyújthatja, elhajlíthatja a vázszerkezetet.

Motorizálás? Okosítás? Ma már ez sem akadály!

Aki abban a tévhitben volt, hogy a napellenző csak kézzel működtethető, az biztosan nem találkozott még megfelelő minőségű árnyékolástechnológiával. A modern napellenzők többsége ugyanis már motorizálásra kerül!

A motorizált napellenző az egyik legegyszerűbben üzemeltethető és legrugalmasabb megoldás a terasz árnyékolása kapcsán, hiszen az ilyen formában kiépített megoldások nagyon egyszerűen és hatékonyan működtethetők.

Elegendő hozzá csak egy fali kapcsoló vagy egy távirányító ahhoz, hogy a napellenzőt kinyithassuk vagy behúzhassuk, ezáltal gombnyomással szabályozva, mekkora árnyékot vessen a teraszra. Sőt, a motorizálással újabb lehetőségek egész sora nyílik meg a tulajdonosok előtt.

A motorizált napellenzők egy része ugyanis okosítható, tehát működésük automatizálható vagy okostelefonról szabályozható. Az automatikus működtetés kulcsa a különféle érzékelők felszerelésében keresendő, így például kiegészíthetők fény-, eső-, de még szélérzékelőkkel is.

A terasz árnyékolása napellenzővel: ezek a legfontosabb előnyök!

Ez különösen biztonságossá és dinamikussá teszi a napellenzőt, hiszen esténként vagy egy vihar közeledtével automatizáltan be tudja húzni magát, így nem kell aggódnunk az esetleges sérülések vagy károk miatt.

Helytakarékos árnyékolástechnika

A helykihasználás szempontjából sem elhanyagolható a napellenző, hiszen a terasz árnyékolásakor sokaknál fontos, hogy a hasznos helyet ne vegyék el különféle oszlopok és egyéb szerkezetek, amelyek esetleg csorbítanák az odakint eltöltött idő szabadságát.

A napellenző ebből a szempontból egy nagyon helytakarékos megoldás, hiszen az esetek többségében vagy a homlokzathoz rögzítik, az eresz alá, vagy a tetőszerkezet gerendáihoz, ami több szempontból is nagyon előnyös.

Leginkább azért, mert behúzott állapotban kis túlzással olyan, mintha ott sem lenne, egyáltalán nem akadályozza a kilátást, nem rontja a terasz kihasználhatóságát. Nyilván emiatt érdemes jól átgondolni, hogy hová és hogyan szereljük fel, lévén utólag nem lehet módosítani vagy áthelyezni, csak szakember segítségével.

Megjelenése a lakáshoz vagy a kerthez igazítható

Végül, de nem utolsó sorban ki kell emelnünk, hogy egy modern napellenzőt nem olyan színben kell megvásárolnunk, mint amilyen éppen van a boltban, hanem amilyenben mi szeretnénk, ami a leginkább illik az ízlésünkhöz, a ház árnyalataihoz, a környezethez.

Ideális esetben a napellenző akár tökéletesen illeszkedhet például a tetőszerkezet színéhez, vagy a homlokzathoz, hiszen a RAL színskála valamennyi árnyalatában kérhető, ennek köszönhetően pedig nagyon mutatós megoldások érhetők el vele.

Természetesen ízlésesen akár teljesen eltérő megoldásokat is kérhetünk, hiszen valamikor éppen azzal tudjuk feldobni a teraszt, illetve közvetlen környezetét, hogy egy ahhoz mérten egészen más napellenzőt kérünk, és csak a tokszerkezetet illesztjük például a tető színéhez, de a ponyvát már nem. A határ kis túlzással a csillagos ég!
Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák