Áramszünet esetén is működtethetők az elektromos napellenzők?

2019-03-28
Csancsa árnyékolástechnika

A motorizálás minden túlzás nélkül az árnyékolástechnika jövőjét jelenti, ezáltal aki igazán kényelmes, mi több továbbfejleszthető és biztonságos napellenzőt szeretne magának, az feltétlenül az elektromos megoldások közül válogasson magának. Mivel az efféle lehetőségek még mindig újdonságként hatnak sokak számára, teljesen érthető, hogy rengeteg kérdés merül fel a leendő vásárlókban mind az üzemeltetésről, mind a kapcsolódó problémákról, így rengetegen fordulnak hozzánk például azzal, hogy mi a teendő akkor, ha áramszünet esetén szeretnénk egy elektromos napellenzőt működtetni?

Elektromos napellenző működtetése áramszünet esetén

Bár a folyamatosan korszerűsített elektromos hálózatok miatt ma már egyre ritkábban találkozunk az áramszünet jelenségével, azonban nagy viharok, erős havazások vagy környezeti katasztrófák esetén még mindig sokszor előfordulhat, hogy hosszabb-rövidebb ideig kihagy az áram. Ez alapvetően egy elektromos napellenzőnél azért ritkán probléma, mert legfeljebb átmenetileg lemondunk a használatáról, majd miután visszajött az áram, minden ugyanúgy működik tovább, mint korábban.

Áramszünet esetén is működtethetők az elektromos napellenzők?

Ez érvényes a hétköznapi motorizált megoldásokra és az automatizálással önműködővé tett típusokra egyaránt. Mi a helyzet azonban akkor, ha az áramszünet éppen egy óriási vihar vagy egy hatalmas felhőszakadás előtt következik be, esetleg orkán erejű szél mellett, miközben a csuklókarok nyitott állapotban maradtak, ergo fokozottan ki vannak téve a súlyos sérülés esélyének? Szerencsére a modern árnyékolók világában ma már ez sem jelent problémát!

Áram nélkül is működtethetők az elektromos napellenzők

A modern elektromos napellenzők működését manapság egy olyan speciális motor látja el, amit a szakma NHK-típusú, a köznyelv pedig gyakran kuplungos megoldásnak nevez. Ennek a lényege röviden az, hogy ha váratlanul elment az áram, és nekünk feltétlenül mozgatnunk kellene a napellenző ponyváját, akkor a kuplung használata mellett találunk rajtuk egy úgynevezett vészhajtókart, ami pontosan azt a célt szolgálja, hogy manuálisan, gyakorlatilag a hajtókaros megoldáshoz hasonló formában tudjuk működésbe hozni a karokat. Bár ez egy kicsit körülményesebb megoldás, hovatovább lassabb is, mint megnyomni egy gombot a távirányítón, ellenben mivel nagy szélben az árnyékoló ponyvája vitorlaként működik, és óriási kárt tehet a hajtókarokban, valamint a homlokzatban is, ezért érdemes elvetni a kockázati tényezőket.

Természetesen a mai világban már bármi megoldható, ezáltal a vészhajtókar mellett létezik egy alternatíva is abban az esetben, ha áramszünet lép fel, mi pedig feltétlenül működtetni akarjuk az árnyékolót. Mivel a motorizált napellenző kiépítéséhez elengedhetetlen az elektromos hálózat elvezetése a napellenzőhöz, ezért érdemes a munkát végző szakemberekkel egyeztetve beépíteni egy falra szerelhető vagy teljesen elrejthető szünetmentes tápegységet, ami egy nagyobbacska akkumulátor segítségével lehetőséget ad arra, hogy az áramkiesés után még hosszú percekig működőképes maradjon a napellenző. Ez éppen elegendő ahhoz, hogy közelgő vihar vagy nagy szél esetén biztonságba helyezzük a ponyvát és a csuklókarokat.

Áramszünet esetén is működtethetők az elektromos napellenzők?

Miért érdemes elektromos napellenzőt választani?

A fenti problémát leszámítva az elektromos napellenző egy igencsak kényelmes és költséghatékony megoldás, és nemcsak azért, mert egyszerű távirányítóval tudjuk irányítani a szerkezetet, hanem azért is, mert az egész automatizálható is néhány speciális szenzor által. Szélérzékelővel vagy fényérzékelővel például automatikusan képes reagálni az odakint zajló extrém időjárási jelenségekre, így nekünk gyakorlatilag hozzá sem kell nyúlni majd ahhoz hogy mindig kellemes, hovatovább UV-szűrt, biztonságos árnyékot adjon a teraszunknak, hovatovább biztonságba helyezze magát vész esetén. Szünetmentes táppal pedig az áramszünet sem okozhat majd nagy fennakadást a működésében!

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák