Árnyékoló mozgatása több száz kilométerről? Egy intelligens rendszerrel ez sem kizárt!

2019-12-19
Csancsa árnyékolástechnika

Az árnyékolástechnika tudománya elképesztő fejlődésen ment keresztül az elmúlt néhány évben. Olyan megoldások születtek és váltak ugyanis a mindennapjaink részévé, melyekről korábban álmodni sem mertünk volna, mindennek az alapját pedig az egyre népszerűbb motorizált megoldások tették lehetővé. Ma már ugyanis egyenesen szentségtörés modern jelzővel illetni egy olyan kültéri árnyékolót, mely nem elektromos kialakítást kapott, noha az igazán nagy előrelépést ebben a szegmensben az intelligens megoldások, az automatizálás hozta el.

Ma már olyan technológiák kapcsolhatók hozzá árnyékolóinkhoz, melyekről korábban álmodni sem mertünk, hiszen megfelelő érzékelők bekötésével, valamint körültekintő programozással kialakíthatók teljesen önműködően dolgozó szisztémák. Legyen szó akár a család maximális komfortjának biztosításáról, akár a hőszigetelés megtámogatásáról, a lehetőségek, de még inkább a lehetséges kombinációk tárháza lassan a végtelen felé közelít. Ebbe a sorba illeszthető be ma már a távoli működtetés lehetősége is, aminek jóvoltából akár több száz-, vagy több ezer kilométerről lehetőségünk nyílik felhúzni a redőnyöket, vagy elforgatni a zsaluzia lamelláit. Hogy miként?

Távoli felügyelet vezeték nélkül kapcsolaton keresztül

Ma már a legtöbb árnyékolóhoz kapcsolható elektromotor esetében minimális beruházást jelent a távoli felügyelet biztosításának lehetősége, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag bárhol is járunk a világon, elegendő lesz mindössze egy okostelefon vagy egy számítógép ahhoz, hogy biztonságos módon hozzáférhessünk otthonunk belső hálózatához. Merthogy a távoli felügyelet lényege nem más, minthogy a lakásban egy saját kis hálózatot lehet kialakítani az automatizált redőnyök által, melyeket a vezeték nélkül kapcsolaton keresztül lehetőségünk van például mobilunkról irányítani.

Árnyékoló mozgatása több száz kilométerről? Egy intelligens rendszerrel ez sem kizárt!

Ez nem tűnik nagy találmánynak, az viszont sokkal inkább, hogy ugyanezt szinte valóban bárhonnan megvalósíthatjuk majd. Elég hozzá feltelepíteni telefonunkra vagy számítógépünkre a szükséges társalkalmazást, és ha rendelkezésünkre áll szélessávú internetkapcsolat, akkor a világ szinte bármelyik pontjáról beléphetünk az online rendszerre, majd a szerverek segítségével valós időben láthatjuk otthonunk árnyékolóinak állapotát, és lehetőségünk nyílik egyesével vagy csoportosan mozgatni őket, felülírni beállításaikat, egyszóval bármit pontosan úgy, mintha otthon ülnénk, a közvetlen közelükben.

Az automatizálásban rejlő lehetőségek

A rendszer egyébiránt tovább bővíthető, és az árnyékolástechnikai eszközök mellett máshoz is csatlakoztatható, aminek jóvoltából olyan komplex szisztémák építhetők ki a saját környezetünkben, ami könnyedén megadhatja az alapot egy okosháznak. Az árnyékolástechnikára ugyanis rengeteg ágazatot húzhatunk rá, így példának okáért automatizálhatjuk a nyílászárókat, ezáltal viharos idő esetén a rendszer magától kapcsolhat, lezárhatja az ablakokat, leeresztheti az árnyékolókat és felkapcsolhatja a világítást. Természetesen léteznek ennél sokkal specializáltabb megoldások is – kizárólag a redőnyökre vagy a zsaluziákra értendően!

Az önműködést ugyanis felhasználhatjuk például saját otthonunk szigetelésének megtámogatására! A kültéri árnyékolókra sokan hajlamosak úgy tekinteni, mint olyan termékekre, melyek csak nyáron hasznosíthatók, és akkor is csak abban az időszakban, amikor otthon tartózkodunk. Ez óriási tévedés, hiszen a nap 24 órájában hozzájárulhatnak a belső komfort megtartásához, ezáltal nyáron például távol tarthatják a napsugarakat a legmelegebb órákban, amivel akár több mint 5 Celsius fokkal tudják hűvösebbé tenni a belső helyiségek hőmérsékletét, mely éppen elegendő ahhoz, hogy ne kelljen légkondicionálót használnunk. Télen ez a folyamat szintén megfigyelhető, csak a hűtés helyett a fűtési költségeket támogathatjuk meg azáltal, hogy a nyílászárók elé egy extra légréteget húzunk a redőnyök és a zsaluziák által, vagyis a kinti hideg és a benti meleg sokkal nehezebben találkozik majd egymással, amivel kevesebbet kell fűteni a kielégítő komfort érdekében.

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák