Az alumínium redőny és az okos árnyékoló a legfontosabb árnyékolástechnikai trend 2021-ben

2021-06-10
Csancsa árnyékolástechnika

Az árnyékolástechnika világában mára ugyanúgy megfigyelhetők trendek, mint az építőipar egyes ágazataiban, ami nem meglepő, hiszen az elmúlt évtizedekben óriási fejlődés érte el ezt a közeget, a helyzet pedig a jövőben még tovább fokozódhat. Bár drámaian új típusú árnyékolók megjelenésére már nem számíthatunk, hiszen a redőny, a zsaluzia vagy a napellenző tökéletesen kielégíti a kapcsolódó igényeket, azonban a terméktípuson belül nagy változások körvonalazódnak.

Ezt pedig jól érzékeltetik a különféle árnyékolástechnikai trendek, melyek folyamatosan jönnek-mennek, és bár 2021-ben még drasztikus változások nem történtek a korábbi évekhez mérten, azonban a jelenlegi irány jól mutatja, hogy mely területeken várhatók nagyobb fellendülések és fejlődések a jövőben. Az idei évet ugyanis határozottan az alumínium redőnyök és az okos árnyékolók uralják, az alábbiakban pedig utánajártunk annak, hogy miért lehet ez így!

Miért az alumínium redőny?

A redőny önmagában minden idők egyik legnagyobb sikertörténete az árnyékolástechnikán belül. Magyarországon alig találni olyan ingatlant, melyre ne került volna korábban ilyen árnyékoló. Néhány ház még mindig a klasszikus fa redőnyökkel büszkélkedhet, mások modernebb műanyag típusokkal, azonban az épülő ingatlanokra az esetek többségében már inkább alumínium redőnyöket kérnek az emberek.

Nem meglepő ennek fényében, hogy elérkezett az alumínium redőnyök kora, azonban adja magát a kérdés, hogy miért pont ez a könnyűfémből készült megoldás a befutó, és miért nem például a műanyag? A kérdés kiváló, a válasz azonban sokkal összetettebb lesz, és rögtön ki is térünk a legfontosabb pontokra a teljes körű válaszadáshoz:

Masszívabb, biztonságosabb kialakítás

Az egyik leginkább lényeges tulajdonság, amiért az alumínium redőnyt sokan előnyben részesítik a műanyag típusokkal szemben, az nem más, mint a tartósabb kialakítás. Egy ilyen árnyékolót sokkal nehezebben kezd ki a jégeső, jobban ellenáll az UV sugárzásnak, eleve sokkal biztonságosabb, tömörebb összhatást kelt, és a gyakorlat azt mutatja, hogy kevésbé hajlamos az elakadásra. Hogy mindehhez még extra vagyonvédelem is társul, csak hab a tortán!

Hőszigetelés

Az alumíniumlamellákban a műanyag típushoz mérten nem levegő, hanem speciális töltőanyag található. Fontos különbség, hiszen az alumínium sokkal esztétikusabb kialakítás mellett így képes jobb szigetelést biztosítani otthonunk számára. Fontos, hogy ez a tulajdonság nemcsak a hang-, hanem a hőszigetelés tekintetében egyaránt jellemző, és mivel manapság ez igencsak bűvös szó az építőiparban, ezért sokak számára fontos szempont.

Könnyed motorizálhatóság

Bár a megfelelő kiegészítőkkel ma már egy műanyag redőny is motorizálható, azonban az alumínium típusok ezen a téren sokkal kisebb fejtörést okoznak, hiszen eleve ezeket a megoldásokat álmodták meg ehhez a folyamathoz. Amennyiben tehát szeretnénk otthonra motorizált árnyékolókat, esetleg a későbbiekben szívesen okosítanánk is ezeket, akkor mindenképpen érdemes lehet az alumínium típusok mellett döntenünk.

Miért az okos árnyékoló?

Az aktuális árnyékolástechnikai trendek kapcsán az okosítás is egyre fontosabb szerepet kap manapság, emiatt egyre több ingatlannál jelennek meg ilyen funkcióval ellátott árnyékolók. Nem véletlenül, hiszen a teljes vagy részleges kialakítású okosotthonok esetében mindig központi elemet képviselnek az ilyen intelligens megoldások, az emberek valamiért ezt a szegmenst tudták elfogadni a legkönnyebben az összes többi közül.

Az alumínium redőny és az okos árnyékoló a legfontosabb árnyékolástechnikai trend 2021-ben

Nem meglepő módon, hiszen míg egy okos zárra kevesen mernék rábízni kényelmüket, addig egy okos árnyékoló esetében semmit sem veszíthetünk, ellenben a rendszer valóban rendkívül jól működik már mai formájában is. Nemcsak önmagában állja meg a helyét, hanem egy komplett okosotthon részeként egyaránt kiváló megoldás, hiszen megfelelő közegben képes együttműködni például a világítással vagy a termosztáttal.

Ezzel el is érkeztünk ahhoz a ponthoz, hogy a legfontosabb tulajdonságok tükrében, néhány példával szemlélve kiemeljük, miért is kerültek 2021-ben az okos megoldások a legfontosabb árnyékolástechnikai trendek közé.

Kényelem

Egy okos árnyékoló kapcsán az első és legfontosabb tulajdonság a kényelem. Mivel rengeteg folyamatot automatizálhatunk ezzel a technológiai háttérrel, ezért garantáltan minden napunk úgy telik majd, mintha a távoli jövőben élnénk. Enyhén futurisztikus például, ha az árnyékoló a reggeli napfény hatására automatikusan felemelkedik, esténként a beállított időpontban vagy vihar esetén pedig automatikusan leereszt és így tovább.

Hatékonyság

Nem mellesleg az okos árnyékolók valóban működőképes technológiák és megoldások. Ha komplett okosotthonban gondolkozunk, akkor összehangolhatók a fűtéssel, a hűtéssel, a szellőzővel, a világítással, de természetesen a biztonságtechnikai berendezésekkel is, hogy kiegészítsék egymást, növeljék egymás hatékonyságát. Ilyen esetekben rengeteg automatizálási lehetőség vár majd ránk!

Pénzspórolás

Az okos árnyékolók természetesen rengeteg pénzt is tudnak spórolni nekünk, ha megfelelően kalibráljuk őket. Példának okáért igazíthatjuk őket az időjáráshoz vagy a kinti hőmérséklethez, így télen nyitnak és átengedik a melegítő napsugarakat, ha éppen nem vagyunk otthon és kisütött a Nap, nyáron pedig azonnal zárnak, ha odakint melegszik az idő. Ezzel szezononként rengeteg pénzt spórolhatunk a fűtésen és a hűtésen, a világításrendszerről pedig még nem is beszéltünk.

Távoli hozzáférés

Kényelem és biztonság is egyben, hogy az okos redőnyöket könnyedén működtethetjük akár több ezer kilométerre az otthonunktól. Akár dolgozunk, akár a munkahelyünkön vagyunk, az okos árnyékolókat jellemzően a lakásunk belső vezeték nélküli hálózatán keresztül könnyedén elérhetjük az telefonunkra telepített applikációról is. Ezzel példának okáért bárhonnan zárhatjuk őket, ha vihar van, vagy hirtelen nagyon meleg lett, esetleg más vészhelyzet merült fel.

Extra vagyonvédelem

Sokak számára fontos az otthon védelme, egészen konkrétan a vagyonvédelem. Ha okos árnyékolókat választunk, akkor ezt is megtámogathatjuk majd – sok más egyéb extra funkció társaságában. A redőnyök vagy a zsaluziák csatlakoztathatók például a biztonsági protokollhoz, ezáltal veszély érzékelésekor azonnal lezárják a sebezhető nyílászárókat, aminek jóvoltából az illetéktelen behatolók egy rendkívül nehezen áthatolható fémfelülettel találják szembe magukat, és jó eséllyel inkább meghátrálnak.
Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák