Az időjárás hatásai a napellenzőre

2018-04-19
Csancsa árnyékolástechnika

A napellenzők tipikusan olyan árnyékolók, melyek kültéri használatra termettek, éppen ezért még a legkörültekintőbb működtetés és a legnagyobb elővigyázatosság mellett is számítanunk kell arra, hogy az időjárás hatásai egy idő után megmutatkoznak rajta. Ennek az oka leginkább az, hogy a kiülők, teraszok vagy erkélyek esetében azért szereltetünk napellenzőt, hogy megóvjon minket a Nap káros sugaraitól vagy éppen a kisebb esőtől, de itt jön a költői kérdés: vajon ki védi meg az árnyékolót ezektől a hatásoktól. Nyilván semmi sem, éppen ezért nem árt tisztában lenni azzal, hogy az időjárás milyen hatást gyakorol a termékre.

A napsütés nemcsak fakít!

A legnagyobb munkát a napellenzők esetében mindig a ponyva végzi, mely frissen telepített árnyékolón még élénk színekben pompázik, azonban a legjobb minőség választásakor is egy- két éven belül láthatóvá válik a káros UV sugarak hatása. Ezt szabad szemmel először csak abban mutatkozik meg, hogy a textil harsány színe megfakul, azonban az árnyalatromlás mellett az anyag minősége is megsínyli az erős napsugárzást. Bár ez hosszú évek munkája, és gyakori feltekercselés esetén jelentős mértékben lassítható a folyamat, azonban az UV sugaraknak köszönhető, hogy a ponyva elvékonyodik, elkopik, magától elreped, sőt a kapcsolódó festett alumínium alkatrészek is megfakulnak.

Összességében kijelenthető, hogy bár hosszabb távon, de a napellenzők legnagyobb romboló tevékenységét a Nap végzi. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy az elhasználódott ponyva könnyedén cserélhető, ami lényegesen kisebb költség, mintha a komplett szerkezetet kellene újra telepíteni.

Az eső és a hó is meggyötri a ponyvát!

Ugyan a napellenzők ponyvája a kisebb esőtől nem sérül, a vízhatlan anyag jóvoltából lepergeti magáról a vizet, azonban teljesen kieresztett állapotban a nagyobb eső és a kisebb hó is óriási károkat tehet a szerkezetben. A csapadéknak ugyanis súlya van, a napellenzők textíliája pedig bár nagyon erős, a tartókarok azonban nem úgy lettek kiképezve, hogy több kilónyi súlyt elbírjanak, ezáltal a sok eső vagy hó meghajlíthatja a teljes szerkezetet, sőt extrém esetben akár le is szabhatja azt. Ne tegyük ki tehát felesleges terhelésnek napellenzőinket, és hó vagy eső érkezése előtt mindig tekercseljük fel őket.

A szél a legagresszívabb támadó!

Amennyiben rövid távon gondolkodunk a napellenzők kapcsán az időjárás hatásairól, a szelet tekinthetjük a legagresszívabbnak mindközül, hiszen a hirtelen feltámadó, viharral érkező szél nemcsak elszakíthatja az árnyékoló ponyváját, hanem mindemellett a komplett szerkezetet is kiszakíthatja a falból, ami az esetek jelentős többségében már csak teljes cserével orvosolható. Mivel a szelet és a viharokat lehetetlen előre kiszámítani, erősen ajánlott a napellenzők motorizálása és automatizálása, ezáltal egy szélérzékelő felszerelésével beállíthatjuk, hogy ha a rendszer 40 km/óránál erősebb széllökéseket érzékel, akkor automatikusan húzza vissza magát, ezáltal az árnyékolót még akkor is megóvhatjuk a sérülésektől, amennyiben nem tartózkodunk otthon.

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák