Energiatakarékos árnyékoló? A zsaluzia jó választás lesz!

2018-12-27
Csancsa árnyékolástechnika

Az energiatakarékosság fogalma egyre gyakrabban jelenik meg életünk minden területén, legyen szó akár elektromos eszközeinkről, akár járműveinkről. A környezettudatos szemléletmód tehát a mindennapjaink részévé vált, így nem meglepő, hogy az árnyékolástechnika világában is egyre gyakrabban találkozhatunk energiatakarékos megoldásokkal, ezáltal ma már egyáltalán nem különös például egy kültéri árnyékoló kapcsán szempontként meghatározni a hőszigetelési tulajdonságokat, hiszen elmúltak azok az idők, amikor csak a napsugarak megszűrése és a magánélet védelme miatt vásároltunk ilyen termékeket.

Az energiatakarékos árnyékoló fogalma tehát a mai világban egészen hétköznapinak és elfogadottnak nevezhető, noha sokan nem tudják, hogy melyek sorolhatók ebbe a kategóriába? Segítünk egy kicsit: a zsaluzia például tökéletes választás lesz, ha az energiatakarékos megoldás a cél!

Energiatakarékos árnyékoló? A zsaluzia jó választás lesz!

Miért nevezhető energiatakarékos árnyékolónak a zsaluzia?

Alapvetően kijelenthető, hogy kisebb vagy nagyobb mértékben, de minden árnyékoló hozzásegít otthonunk energiatakarékosságának növeléséhez, hiszen amennyiben képes megtámogatni egy nyílászáró hőszigetelési teljesítményét, akkor már rengeteget tett ezért a jelzőért. A zsaluzia azonban mindközül az egyik legjobb, hiszen a masszív alumíniumlamellák jóvoltából a hideget és a meleget egyaránt képes távol tartani az ajtóktól és az ablakoktól, ezáltal közvetett formában otthonunk belső helyiségeitől is. Mivel a legtöbb lakóházon a hőcsere nem a falakon, hanem a nyílászárókon keresztül következik be – gyakorlatilag egy kivédhetetlen hőhídról van szó – a zsaluziákkal dinamikusan, az időjáráshoz igazítva tudjuk megtámogatni az ablakok hőszigetelését, tehát otthonunk könnyebben megtartja majd kellemes belső hőmérsékletét, így sokkal kevesebbet kell fűtésre vagy hűtésre költenünk.

Hogy miként tudja elérni ezt az energiatakarékos hatást egy zsaluzia? Leginkább masszív alumíniumlamelláinak jóvoltából, melyek teljesen zárt állapotban kánikula idején még azelőtt felfogják a forró napsugarakat, hogy azok elérnék a nyílászárókat, ezáltal túlmelegíthetnék a belső helyiségeket, ami utána a légkondicionáló berendezés magasabb teljesítményen történő üzemeltetéséhez vezet, tehát közvetetten a rezsiköltség növeléséhez. Ez a gyakorlat pedig télen is megvalósul, csak éppen fordítottan! A teljes egészében leeresztett és összezárt lamellák ugyanis prémium kategóriás zsaluziák esetén képesek olyan szorosan kapcsolódni egymáshoz, mintha a nyílászárók előtt egy extra hőszigetelő réteg kapott volna helyet, vagyis a kinti hideg sokkal nehezebben tud találkozni a kellemes belő hőmérséklettel, amivel érezhetően alacsonyabb teljesítményen kell járatni a fűtést, hiszen a lakás nehezebben hűl majd ki.

Milyen előnyei vannak még a zsaluziának?

Bár egészen nyilvánvaló, hogy az energiatakarékosság a zsaluzia egyik legnagyobb előnye, azonban bőven vannak még pozitív tulajdonságai, melyek miatt érdemes lehet mellette dönteni. Ilyen példának okáért a külső- vagy vakolható tokos lehetőség, hogy dönthessünk a maximális esztétika, valamint aközött, hogy utólag is tudjunk ilyen árnyékolót szereltetni otthonunkra. Ezen felül a zsaluziák a hajtókaros megoldás mellett motorizálhatók is, tehát működtethetjük őket fali kapcsolóval vagy távirányítóval, miközben a kapcsolódó szenzorok jóvoltából önműködővé tehetjük a szerkezeteket, hogy maguktól megóvják az ablakokat nagy szél vagy vihar idején, esetleg automatikusan zárjanak, ha erős napsugárzást észlelnek.

Az okos megoldásokon túl a zsaluziának számos típusa ismert a lamellaformák tekintetében, de sok lehetőséget kínálnak a színezhetőség terén is, így a szivárvány szinte minden árnyalatában pompázhatnak, a fentiekben kifejtett hőszigetelés mellett pedig extra hangszigeteléssel egyaránt tudnak szolgálni. Ezen felül a zsaluzia rengeteget hozzátesz otthonunk vagyonvédelméhez – nemcsak fizikailag nagyon masszív, hanem önműködő kialakítás esetén megtévesztő is lehet az illetéktelen behatolók számára –, miközben teljesen zárt állapotban maximálisan megóvja magánéletünket a kíváncsi tekintetektől. Ezen túlmenően a fényszabályozást fontos még kiemelni a legfontosabb pozitívumok közül, hiszen nincs még egy olyan kültéri árnyékoló, ami a forgatható lamellák révén annyira aprólékos teljesítményre lenne képes félárnyék teremtésében, mint a zsaluzia.

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák