Erre figyeljünk, ha kisméretű erkélyre szeretnénk napellenzőt

2018-09-13
Csancsa árnyékolástechnika

Általános tévhit a napellenzők kapcsán, hogy csak és kizárólag teraszok vagy kiülők felett alkalmazhatók, hiszen egy erkélyen ugyanolyan kimagasló hatás érhető el velük. Sőt mi több, ez az állítás kisebb balkonok esetében is helytálló, azonban nem árt odafigyelni néhány dologra annak érdekében, hogy a napellenző ne elvegye a helyet otthonunktól, hanem azt a pár négyzetmétert hasznos helyiséggé, egyfajta kültéri nappalivá tegye. Hogy milyen részletekre érdemes különösen odafigyelni?

A világosabb árnyalat előnyösebb lehet

Mivel a sötétebb színek jobban megfogják a fényt, ezért sokan úgy vélik, hogy a világosabb napellenzők rosszabb árnyékolók. Ez azonban tévedés, az árnyékolás minősége a világos és a sötét színek alatt is ugyanolyan, tehát nincs hűvösebb az egyik vagy a másik alatt, ugyanakkor tény és való, hogy egy fehér színű megoldás sokkal több fényt átereszt. Ez hangsúlyozandó, hogy nem rontja a napellenző hatását, pusztán a látási viszonyok lesznek jobbak alatta, ami egy szűkös erkélyen rendkívül fontos lehet, hiszen ezek a helyiségek általában nem arról híresek, hogy túl sok fény éri őket, kizárólag abban az esetben, ha direkt módon kapják a napsugárzást.

Ügyeljünk a felfüggesztés helyére

Sokan azért ódzkodnak attól, hogy napellenzőt szereljenek erkélyükre, mert az rontja a kilátást. Ez viszont nem minden esetben igaz, hiszen a tulajdonság jelentős mértékben függ a felfüggesztés helyétől. Példának okáért az erkély homlokzatára szerelt napellenző sokkal mélyebben helyezkedik el, ezáltal bizonyos tekintetben valóban negatívan befolyásolja a panorámát – főleg kisebb erkélyeknél –, cserébe azonban sokkal biztonságosabb és lényegesen jobb hatást gyakorol a kapcsolódó helyiség belső hőmérsékletére. A napellenzők azonban az erkély plafonrészére is telepíthetők, akár egészen a főhomlokzat széléig kitolva a tartószerkezetet, ami azért előnyös, mert nem befolyásolja nagyon a kilátást, ellenben sokkal érzékenyebb lesz a nagy szélre vagy az esőre – legalábbis abban az esetben, ha kitekerve marad például egy vihar idején.

Növeljük motorizálással a hatékonyságot

Az erkélyre szerelt napellenzők többfunkciós szerkezetek, hiszen segítenek privátabb környezetet teremteni azon a néhány négyzetméteren, az általános árnyékolási és hűtési tulajdonságuk pedig nemcsak arra a kis területre korlátozódik, hanem a belső helyiségekre egyaránt hatást gyakorol. Emiatt érdemes nagy figyelmet szentelni arra, hogy megnöveljük a napellenző hatékonyságát, amit motorizálással, illetve a kapcsolódó érzékelőkkel fokozhatunk. A motorizált napellenzők ugyanis ideális beállítások esetén automatizálásra kerülhetnek, ami azt jelenti, hogy napsütés érzékelésekor úgy pozícionálják magukat, hogy árnyékolják a teraszt, egy hirtelen vihar érkezésekor pedig emberi beavatkozás nélkül biztonságba húzzák magukat, hogy ne sérüljön a szerkezet. A beépített elektromotor ráadásul lehetőséget ad arra, hogy gombnyomással működtessük az árnyékolót, sőt mi több, ugyanezt akár távolról, egy okostelefon segítségével is megvalósíthassuk.

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák