Ezért fontos egy minőségi redőny vagy zsaluzia egy passzívház hatékony működéséhez

2019-08-02
Csancsa árnyékolástechnika

A kültéri árnyékolók a közhiedelemmel ellentétben korántsem csak arra valók, hogy távol tartsák otthonunktól a napfényt, lévén egy minőségi redőny vagy zsaluzia azon túl, hogy esztétikailag alaposan feldobja a ház megjelenését, mindemellett még a hőszigetelésből is kiveszi a részét. Ez különösen fontos szempont olyan épületeknél, melyek erőteljes szigeteléssel lettek ellátva, esetleg kifejezetten passzívháznak készültek, amikor minden beépített elem a hatékonyságot szolgálja. Hogy mi a passzívház, és miként tudja megtámogatni a működését egy redőny vagy egy zsaluzia? Lássuk!

Ezért fontos egy minőségi redőny vagy zsaluzia egy passzívház hatékony működéséhez

A passzívházakról

Bár sok-sok éve építenek már Magyarországon is passzívházakat, rengetegen azonban nem tudják pontosan, hogy mit is takar ez a kifejezés. Ebbe az ingatlankategóriába ugyanis kizárólag olyan épületeket sorolhatunk, melyek kimagasló hőszigetelő-rendszerrel büszkélkedhetnek, ezáltal nemcsak a homlokzat, a födém vagy a tető, hanem a nyílászárók is speciális kialakításúak. Egy passzívház ugyanis képes arra, hogy a hőcserélős szellőzéssel, valamint a termikus energia kihasználásával télen és nyáron egyaránt fűtési- és hűtési költségek nélkül – biztosítsa a lakók számára a megfelelő belső komfortot. Ezt a tulajdonságot tudja hatékonyabbá tenni és maximalizálni egy megfelelő árnyékoló!

Nyáron kint tartja a meleget és a napsugárzást is

Akár redőnyt, akár zsaluziát választunk passzívházunkra kültéri árnyékolóként, a nyári időszakban vesszük majd általában a legnagyobb hasznát, aminek az oka nem más, minthogy képes teljes egészében távol tartani otthonunktól a napsugarakat, ezáltal azok káros és hőtermeléssel járó tulajdonságait is. Ez egy passzívház esetében nagyon jelentős előny, hiszen a nyári időszakban a zsaluzia teljesen összezárt lamellái vagy a redőny leeresztett redőnypalástja már odakint képes felfogni a forró napsugarakat, melyek így részben sem juthatnak el a belső helyiségekig. Ezzel akár több Celsius fokkal hűvösebb lehet a lakásban, vagyis kevésbé terheljük meg a szellőzőrendszert, és garantáltan nem lesz szükség a klímaberendezés üzemeltetésére.

Ezzel jelentős mértékben csökkenthetjük rezsiköltségeinket, növelve otthonunk komfortérzetét, méghozzá extra kiadások nélkül. Fontos, hogy míg a zsaluziánál nincs választásunk, a redőnynél lehetőleg az alumínium típust válasszuk, hiszen a könnyűfém hatékonyabban visszaveri a napfényt, kevésbé engedi át a meleget, nem mellesleg tartóssága és megjelenése is kiválóbb. Ha a dilemmánk a két árnyékoló választásából fakad, a hatás tekintetében ugyanolyan teljesítményre számíthatunk tőlük, egyedül a zsaluzia képes változatosabb beállítási lehetőségeket kínálni a forgatható lamellák révén.

Télen extra szigetelést adnak az ablakoknak

Bár nyáron is hasonló elven működnek, a téli időszakban a zsaluziák és a redőnyök esetében sokkal fontosabb, hogy teljesen leeresztett állapotban extra szigetelést tudnak biztosítani a nyílászárók számára. Ez azért különösen lényeges, mert egy ilyen épületben nincs, vagy nem működik fűtésrendszer, tehát a szellőztetés, a lakók, az elektromos berendezések vagy a mindennapi tevékenységek hatására tárolódik el jelentős mennyiségű hő a falak között. Ha tehát nagy mínuszokban az árnyékolókat összezárjuk az ablakok és az ajtók előtt, egy extra légréteget kapunk, aminek jóvoltából a kinti hideg és a benti meleg sokkal nehezebben találkoznak majd egymással.

Ez az extra szigetelés óriási segítséget nyújt a passzívház számára, hiszen segítségével több Celsius fokkal növelhetjük meg a benti hőmérsékleti értékeket. Bár tény és való, hogy ilyenkor a fényt is kizárjuk otthonunkból, de mivel télidőben rendszerint még napkelte előtt elmegyünk otthonról, és csak sötétedés után érünk haza, ez aligha nevezhető problémának a leghidegebb évszakban.

Automatizálva fokozható a hőszigetelő hatás

Egy passzívházról általánosságban elmondható, hogy felépítése lényegesen drágább, mint egy hagyományos lakóházé. Ennek a hátterében többek között az is áll, hogy rengeteg intelligens és automatizált rendszer működik benne, ezáltal a kültéri árnyékolók esetében sem szabad figyelmen kívül hagyni ezt a lehetőséget. Sőt mi több, a hatásnövelés érdekében kifejezetten fontosnak nevezhető a motorizálás és az automatizálás, hiszen ilyenkor a redőnyök és a zsaluziák dinamikusan képesek működni, azaz teljesen maguktól igazodnak az aktuális helyzethez, méghozzá beállításaink, a fényhatás vagy éppen az időjárás függvényében.

Ezért fontos egy minőségi redőny vagy zsaluzia egy passzívház hatékony működéséhez

A redőnyök és a zsaluziák automatizálásához az elektromotor beépítése mellett különféle érzékelők felszerelésére lesz szükség, melyek télen és nyáron egyaránt elősegíthetik azt, hogy a passzívház gyakorlatilag nullköltséges formában működhessen. Nyáron például maguktól árnyékolnak és tartják távol a napsütést még akkor is, ha mi elfelejtettük leereszteni és lezárni őket, ezzel hozzájárulva ahhoz, hogy ne kelljen elindítani a klímaberendezést, míg télen akár pár percre is utat engednek az értékes napfénynek, mely ilyenkor akár több Celsius fokkal is felfűtheti a passzívház belső helyiségeit. Abban az esetben legalábbis, ha az árnyékolók maguktól képesek dönteni arról, hogy mikor kell távol tartani, és mikor kell átengedni a napfényt a lakástól.

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák