Ezért nélkülözhetetlen a zsaluziák rendszeres karbantartása

2018-03-29
Csancsa árnyékolástechnika

A zsaluziák egyik nagy előnyeként tartják számon – jó ár-érték arányuk, modern megjelenésük és kiváló árnyékoló képességük mellett –, hogy a tulajdonosoknak szinte soha, semmilyen formában sem kell hozzányúlniuk. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a zsaluzia nem igényel karbantartást, ellenben három dolgot mégis ide sorolhatunk, mégpedig a takarítást, a rendszeres ellenőrzést, valamint azt, hogy probléma esetén rögtön szakembert hívunk, és meg sem próbáljuk egymagunk orvosolni a bajt.

Ez a triumvirátus akár a zsaluzia hosszú élettartamának három alapszabálya is lehetne, az alábbiakban pedig utánajártunk, hogy pontosan miért!

Ha elmarad a tisztítás, előbb tönkremegy a szerkezet

Mint ismert, a zsaluzia egy külső árnyékoló, vagyis az utcáról érkező kosz teljes egészében megtapad rajta. Legyen szó egyszerű porról, sárról vagy koromról, ezek a szemcsék rendkívüli mértékben károsíthatják a zsaluzia szerkezetét abban az esetben, ha nem fordítunk elég figyelmet a tisztításra. Ez különösen akkor igaz, ha az árnyékolót gyakran mozgatjuk, illetve lamelláit sokszor összegyűjtjük, hiszen ilyenkor a sok kosz bekerül az érzékenyebb részek közé, hovatovább súrlódást vált ki olyan helyeken, ahol a termék könnyebben sérül.

Ha tehát a tisztítás elmarad, azzal azt kockáztatjuk, hogy árnyékolónk előbb tönkremegy! Természetesen nem kell túl nagy dolgokra gondolni ilyen esetekben, hiszen a zsaluziák tisztításához elegendő egy nedves rongy, amivel áttöröljük a redőnyléceket, gondosan ügyelve arra, hogy a zsinórzat is tisztává váljon közben. Ezzel az apró figyelmességgel nagyon sokat tehetünk az árnyékoló szavatosságának megnövelése érdekében.

A gyakorlott szemek előbb észreveszik a hibákat

Amennyiben úgy döntöttünk, hogy zsaluziát szereltetünk nyílászárónkra, rendkívül fontos a rendszeres használat mellett bizonyos időközönként szakemberekkel átnézetni az árnyékolót. Ők ugyanis gyakorlatuknak jóvoltából előbb észreveszik azokat a hibákat és rendellenességeket, melyek a laikus szemek számára talán nem feltűnőek, mindemellett idejekorán el tudnak végezni olyan beállításokat vagy finomhangolásokat, melyek megmenthetik a szerkezetet a jelentősebb meghibásodástól. Ezt természetesen karbantartási munkának nevezhetjük, azonban rendkívül lényeges, hogy ha nem értünk a szerkezet működéséhez, akkor magunk soha ne nyúljunk hozzá.

Fontos szakembert hívni

Magyarul tehát rendkívül fontos szakembert hívni abban az esetben, ha mi tapasztalunk valamilyen rendellenességet. Példának okáért a lamellák mozgatása nehézkes, vagy egyáltalán nem lehetséges, a lécek záródása elégtelenné válik, esetleg problémát okoz a záródás, vagy hangossá válik az egész szerkezet. Ilyen esetekben meg se próbáljuk egyedül elhárítani a bajt, esetleg feszegetni az akadozó, nehézkesen működő szerkezetet, hiszen lehet, hogy csak aprócska problémáról van szó, amit szakember azonnal orvosolni tud, mi azonban nem kizárt, hogy inkább nagyobb bajt idézünk elő.

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák