Ha itt a tavasz, jöhet a nyílászárók renoválása!

2017-02-01
Csancsa árnyékolástechnika

A hideg téli időszakban az emberek jelentős többsége értelemszerűen nem szeretne különösebben hozzányúlni nyílászáróihoz, hiszen odakint hideg az idő, ezáltal ha nem is szigetelnek túl kiemelkedően, annyit azért biztosan védenek, hogy ideig-óráig megtartsák benn a meleget. Éppen ezért most, hogy beköszöntött végre a tavasz, és ezzel együtt a tavaszi idő, sort keríthetünk arra, hogy átnézzük egy kicsit otthonunk nyílászáróit, melyek akár fából, akár műanyagból készültek, a hideg télen olyan sérüléseket szenvedhettek, amelyek azonnali javításra szorulnak.

A műanyag ablakokkal nem szokott gond lenni

Ezt állítják legalábbis nagyon sokan, de közben a valóság messze nem ennyire idilli, hiszen bár lényegesen kevesebb a gond az efféle nyílászárókkal, azonban a több éves ablakoknál és ajtóknál ennek ellenére is találhatunk problémát, ha a tavaszi időszakban alaposabban átnézzük őket. A műanyag ablakok esetében a legtöbbször a gumiszigeteléssel, esetleg a vasalásokkal szokott probléma lenni, de főként inkább előbbivel, aminek az oka az általános elöregedés mellett leginkább az, hogy az ablakok télen többnyire zárva vannak, így a szigetelő gumicsíkoknak van idejük deformálódni.

Nyílászárók renoválása

Amennyiben ilyesmit tapasztalunk, nem kell kétségbe esni és fúrással, faragással, esetleg bontással tarkított rémképeket magunk elé képzelni, hiszen szó sincs ilyesmiről még akkor sem, ha esetleg a vasalással vagy a zárszerkezettel van gond. Ezek ugyanis javítható problémák, sőt mi több, ha hozzáférünk a megfelelő alkatrészekhez és kiegészítőkhöz, abban az esetben egyedül is könnyedén orvosolhatjuk a problémát, de természetesen vannak specializált szakemberek, akik helyettünk elvégzik a munkát.

Sokkal több a munka a fa ablakokkal

Ha renoválásról van szó, a fa nyílászárókkal rendszerint sokkal több a munka, ami természetesen nem törvényszerű állítás, de ha csak a szokásos tavaszi újrafestést vesszük sorra, akkor máris érvényes a kijelentést.

A fa ablakok esetében egyébiránt ugyanúgy cserélhetünk szigetelést és vasalást, mint műanyag társaiknál, de a renoválás gyakran sokkal több tőről is fakadhat. Példának okáért a fából készült nyílászárók esetében a tok és az ablakszárny között eleve nagyobb hézagok vannak, ezáltal szükség lehet megvizsgálni, hogy az alapvető gumitömítésen felül hol tudnánk még esetleg plusz szigetelőréteget elhelyezni a záródási felületen, amit bár érdemes inkább ősszel felragasztani, de a helyét már most előkészíthetjük. Ennek megfelelően lekaparhatjuk a korábban felvitt öntapadós szivacsokat, lecsiszolhatjuk a helyüket, mindemellett pedig le is festhetjük őket, így ősszel csak fel kell hordani rá az új szigetelőréteget.

Nyílászárók renoválása

Ezen felül egy fa ablak esetében kortól függően nem kizárt, hogy ki kell szedni és újra kenni a kiszáradt, illetve megtöredezett gittet, vagy cserélni az erősen elhasználódott üvegtartó léceket. Amennyiben utóbbi két intézkedésre szükség van, nyílászáróink vélhetően több mint 20 évesek, éppen ezért érdemes lehet megfontolni egy ablakcserét, vagy legalább egy külső redőny felszerelését – ha még nincs –, hiszen a téli időszakban vélhetően szinte már semmit sem szigetelnek, ezáltal otthonunk fűtési költségeit drasztikusan lecsökkenthetjük valamelyik lépéssel.

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák