Így építsük be hőhíd nélkül a vakolható tokos redőnyt

2019-01-10
Csancsa árnyékolástechnika

Az elmúlt évek során az építőiparban minden eddiginél nagyobb hangsúlyt kapott a hőszigetelés, ezáltal új ház építésekor, meglévő bővítésekor vagy kiegészítésekor a hőhíd fogalma egy rémmesébe illő kifejezéssé vált. Nem véletlenül, hiszen egy megfelelően kivitelezett hőszigetelő rendszert nagyon könnyű tönkretenni akár egyetlen rosszul beépített vakolható tokos redőnnyel is. Hogy ezt elkerüljük, az alábbiakban megvizsgáltuk, hogy melyek a beépítés leggyakoribb hibái és hiányosságai, illetve mit lehetne tenni ennek az elkerüléséért.

Így építsük be hőhíd nélkül a vakolható tokos redőnyt

Gyakori hiba vakolható tokos redőny beépítésekor

Bár a vakolható tokos redőny a megnövelt esztétika mellett éppen azt a célt szolgálja, hogy megtámogassa otthonunk hőszigetelését, azonban helytelen beépítés esetén nagyon könnyen hőhíd keletkezhet a homlokzaton. Ennek az oka nem más, minthogy sok esetben a szakemberek vagy nem dolgoznak össze, vagy figyelmen kívül hagyják a másik munkáját, ezáltal csak arra koncentrálnak, hogy az áthidalók és a redőnytokok megfelelő összedolgozást kaphassanak, de nem veszik figyelembe, hogy ezeken a helyeken vékonyodik a falszerkezet, vagyis nem elég ugyanolyan szigetelőréteget alkalmazni, mint a fal többi részén. Ellenkező esetben ugyanis hőhíd keletkezik, ami nemcsak rontja otthonunk hőtartó képességét, hanem gyakran penészesedést és egyéb problémákat idézhet elő.

A nyílászárók felett elhelyezett áthidalók ugyanis vakolható tokos redőny esetén mindig kiegészítő hőszigetelést igényelnek, ami általánosságban egy legalább 5 centiméteres vastagságú extra réteget jelent. Tudni kell ugyanis, hogy a redőnyszekrény belsejében általában közel ugyanolyan hőmérséklet uralkodik, mint a szabadban, vagyis kemény mínuszok esetén a falszerkezetben egy olyan hideg pont keletkezik, ami sokkal hűvösebb lesz, mint a homlokzat többi része, mely alapjaiban befolyásolja a belső hőmérsékletet. Emiatt nem elegendő, ha kizárólag a redőnytok elé teszünk szigetelést – ahogy manapság nagyon gyakran alkalmazzák –, hanem valami sokkal hatékonyabb megoldásra van szükség.

Így építsük be hőhíd nélkül a vakolható tokos redőnyt

Így kerüljük el a hőhíd kialakulását

Alapvetően két nagyon hatásos módszer létezik arra vonatkozóan, hogy a vakolható tokos redőnyök esetében elkerüljük a fenti problémát. Az egyik legjobb alternatíva, ha a nyílászárókat speciális toktoldóval látjuk el a redőny felszerelése és a hőszigetelés kialakítása előtt. Lényeges alapelv, hogy ezek néhány centiméterrel nagyobbak legyenek, mint maga a redőnyszekrény, ilyenkor ugyanis lehetőség van a kiegészítő belső hőszigetelésre.

Szintén jó megoldás lehet, ha az egész épületre a normálisnál vastagabb hőszigetelést teszünk, így például legalább 15-20 centiméterest. Ez a homlokzat hőtartó képességét ugyan nem befolyásolja már, ellenben lehetőséget biztosít arra, hogy a vakolható redőnyhöz kapcsolódó szekrényt annyira kiemeljük, hogy mögé, avagy a tok és az áthidaló közé egy megfelelő vastagságú hőszigetelő réteget lehessen beépíteni. Ilyen esetben a redőnyszekrényben uralkodó mínuszok egyáltalán nem befolyásolják majd a hőszigetelési rendszert, tehát esély sincs a rettegett hőhíd kialakulására.

Természetesen az elmúlt években az árnyékolástechnika világa is alkalmazkodott a manapság uralkodó hőszigetelési trendekhez, ezáltal megjelentek a különféle extra szigetelésekkel és egyéb speciális megoldásokkal ellátott vakolható redőnyök, melyeket gyakorlatilag lehetetlen úgy felszerelni, hogy hőhíd alakulhasson ki. Mivel egy ilyen hiányosság drasztikusan befolyásolhatja otthonunk komfortérzetét – a penészesedés pedig nemcsak esztétikai negatívum, hanem az egészségünkre is káros hatást gyakorolhat –, érdemes vásárlás előtt tudakozódni a témában, vagy megbízható kivitelezőt keresni, aki garantálja a hőhíd-mentes kialakítást.

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák