Így járul hozzá a napellenző a belső helyiségek hőszabályozásához

2018-12-13
Csancsa árnyékolástechnika

A legtöbben azért vásárolnak napellenzőt otthonukra, hogy megoldják a kültéri helyiségek professzionális árnyékolását. Legyen szó ugyanis akár egy teraszról, akár egy kiülőről, a nagy nyári melegben elengedhetetlen fontosságú lehet egy ilyen árnyékoló, ami ráadásul még a lakás megjelenését is képes hatékonyan feldobni. Sőt mi több, kevesen tudják vagy gondolják, de ideális esetben egy napellenző még a belső helyiségek hőszabályozásához is hozzájárul, ami azért különösen érdekes, mert egyébként egy teljes egészében a külső terekhez igazított megoldásról van szó. Hogy miként képes minderre a napellenző?

Árnyékolja az alatta elhelyezkedő nyílászárókat

A napellenzőket általánosságban erkélyek, teraszok vagy kiülők fölé szerelik, vagyis rendszerint olyan külső helyszínekre, amikhez belső helyiségek tartoznak egy tartófallal elválasztva, melyen nyílászárók, vagyis ablakok és ajtók találhatók. Az árnyékolókat rendszerint ezek fölé rögzítik, többnyire a masszív téglafalra vagy a tetőszerkezet gerendáira, tehát kiengedett állapotban nemcsak a kapcsolódó teraszrészt árnyékolják, hanem a nyílászárókat is megóvják a napsugarak kellemetlen hatásaitól.

Így járul hozzá a napellenző a belső helyiségek hőszabályozásához

Ez nyáron jelenti a legnagyobb segítséget a hőszabályozás szempontjából, különösen azoknál a helyiségeknél, melyek nem rendelkeznek külön árnyékolóval, vagy legfeljebb egy a betekintés elleni védelemre alkalmas sötétítő függönnyel. A napellenző ugyanis képes még odakint felfogni a forró napsugarakat, melyek így nemhogy a belső helyiségekig, de még az ajtókig és az ablakokig sem jutnak el, ezáltal légkondicionáló nélkül is 3-5 Celsius fokkal hűvösebbé tehetjük a kapcsolódó szobákat, mint napellenző nélkül.

A hőszabályozást azonban télen is képes megtámogatni egy bizonyos szintig a napellenző. Köztudott, hogy a fedett helyeken lassabban süllyed 0 fok alá a hőmérséklet, vagyis amennyiben odakint beköszöntöttek a mínuszok, az árnyékoló kiengedésével fedett hellyé tehetjük a nyílászárók környékét, melyek így sokkal jobb hőszigetelési tulajdonságokat tudnak majd felvonultatni – ergo több fokkal enyhébb lesz ott az idő, mint normál esetben –, ami hozzájárul a belső komfort növeléséhez is az ablakok és az ajtók hőszigetelési értékeinek növelése miatt.

A legjobb alternatíva a kültéri teraszok árnyékolására

Természetesen egy napellenző azért elsődlegesen teraszunkon vagy erkélyünkön fejti ki igazán áldásos tevékenységét és valódi hatását. Bár a naposabb őszi és téli időben is jó hasznát vehetjük, a leginkább azonban nyáron járul hozzá ahhoz, hogy a legnagyobb kánikula idején is kellemesen árnyékos közegben, maximális UV-védelem mellett élvezhessük a friss levegőt, és a kültéri pihenést. A napellenzők nagy előnye, hogy nagyobb méretben is kaphatók, könnyen szerelhetők utólag, a megfelelő színválasztással pedig képesek feldobni otthonunk megjelenését, miközben nemcsak hajtókarral, azaz kézi erővel működtethetjük őket, hanem akár motorizálhatjuk is a szerkezetet.

Ez utóbbi nemcsak kimagasló kényelmet jelent abban az esetben, ha szeretjük például egy puha fotelben vagy hintaszékben ülve, egy távirányítóval szabályozni a napellenző árnyékolását, hanem rengeteg automatizálási lehetőséggel is szolgál számunkra, speciális érzékelők által ugyanis önműködővé tehetjük a teljes szerkezetet. Ez nagy szél vagy vihar esetén különösen jó szolgálatot tehet, pláne akkor, ha nem vagyunk otthon, hiszen bár egy rendkívül erős szerkezetről beszélünk, egy erős vihar azonban könnyedén képes kárt okozni napellenzőnkben. A tartósságot egyébiránt a masszív alumíniumszerkezet mellett az impregnált szálakból összeállított ponyva segíti, mely nemcsak az UV-sugárzásnak áll ellen, hanem képes lepergetni magáról a vizet, ezáltal pedig nemcsak öntisztulásra képes, hanem kibírja a kisebb esőket, hovatovább az anyag színének gyors kifakulásától sem kell tartanunk.

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák