Így működtethetők az elektromos napellenzők

2019-11-21
Csancsa árnyékolástechnika

Egy minőségi napellenző ma már elengedhetetlen kelléke minden modern otthonnak abban az esetben, ha a kapcsolódó terasz vagy erkély nem rendelkezik árnyékolásra is alkalmas tetőszerkezettel. Ezeket a kisebb-nagyobb kültéri kiülőket ugyanis sok esetben csak azért nem tudják kihasználni a tulajdonosok, mert a legmelegebb nyári időszakokban – amikor valóban élvezni lehetne a kint töltött időt –, a napsugárzás annyira erős, hogy egy percet sem lehet kellemetlen izzadás vagy leégés nélkül eltölteni ott.

Ilyen helyzetekben túlzás nélkül megváltás lehet egy jó minőségű napellenző, mely megjelenésével nemcsak a ház környezetét emelheti esztétikailag magasabb szintekre, de mindemellett képes nagy kiterjedésű árnyékot biztosítani a terasznak vagy az erkélynek, ahová ráadásul még a káros UV-sugarak sem juthatnak el. Az elmúlt néhány évben az elektromos napellenzők jelentős fejlődésen mentek keresztül mind a dizájn, mind a tartósság, mind a működtetés tekintetében. A klasszikus hajtókaros megoldások mellett így egyre hangsúlyosabb szerepet kapnak az elektromotorral működtethető típusok, melyektől valamiért rengeteg megrendelő tart egy kicsikét.

Így működtethetők az elektromos napellenzők

Márpedig nem kellene, hiszen a napellenzők mozgatásáért felelős elektromotorok teljesen biztonságos technológiákon alapulnak, rendkívül tartósak, működtetésük pedig sokkal egyszerűbb, mint egy televíziónak. Sőt mi több, gyakorlatilag ugyanúgy működnek, mint bármelyik háztartási eszközünk, így például a villanytűzhely, melyet fixen csatlakoztatnak az elektromos hálózathoz, ezáltal bármikor használatba vehetjük, ha szükségünk van rá. Egy motorizált napellenző pontosan így működik, tehát nem valamiféle kezelhetetlen ördögi szerkezetről van szó. Apropó kezelés! Lássuk az alábbiakban, hogy milyen lehetőségeink vannak egy ilyen ponyvás árnyékoló mozgatására abban az esetben, ha elektromotorral látták el!

Falikapcsolós kialakítás

A napellenzők között még egészen gyakori kialakításnak tekinthető a falikapcsolós szerelés, hiszen a teraszon vagy az erkélyen ugyanúgy megvalósítható, mint például egy villanykapcsoló. Sőt mi több, a megjelenése is egészen hasonló lehet, miközben egy ügyes villanyszerelő alig pár perc alatt képes bekötni és beszerelni a teljes rendszert. Ehhez gyakorlatilag nincs szükség másra, mint a napellenző elektromotorját összekötni egy falikapcsolóval, majd az egészet áram alá helyezni, és ideális esetben az árnyékoló rögtön működőképes lesz. Bár hatékony és könnyed megoldás a működtetés tekintetében, a kényelem terén viszont hagy maga után némi kívánnivalót, noha a hajtókaros alternatívához mérten így is sokkal könnyebb lesz vele a dolgunk.

Távirányítós vezérlés

Amiért a falikapcsolós lehetőségek ma már egyre ritkábbak, az leginkább annak köszönhető, hogy a modern elektromotorok általánosságban már távirányítással működnek, tehát nincs lehetőség rá, és egyben felesleges is felszerelni egy ósdi és kényelmetlen megoldást. Ezek manapság a legnépszerűbb modellek, ha elektromos napellenzőről van szó, ami nem meglepő, hiszen rendkívül komfortos és kényelmes a működtetésük, lévén a teraszon üldögélve, de akár már a nappaliban pihengetve is lehetőségünk nyílik egyetlen gombnyomással biztonságba húzni vagy éppen kiereszteni a ponyvát. A vezérlő működtetése ráadásul még az idősebbeknek sem okozhat problémát, hiszen sokkal egyszerűbb alternatíva még egy televízió távirányítójánál is, tehát az elérhető ár miatt nem meglepő a népszerűsége.

Okostelefonos működtetés

Egyre több esetben lehet találkozni az elektromos napellenzők esetében a távirányító mellett vagy helyett olyan szerkezettel, mely lehetővé teszi, hogy a saját okostelefonunkkal működtessük az árnyékolót. Ebben az esetben a készülékünkre fel kell telepítenünk egy társalkalmazást, mely állandó WiFi kapcsolat esetén képes lesz arra, hogy összeköttetést biztosítson az árnyékolóval, tehát ha a készülékünk nálunk van, az alkalmazás elindításával könnyedén tudjuk mozgatni a csuklókarokat. Ennek a rendszernek a legnagyobb előnye a távoli működtetés lehetősége! A lényeg az, hogy okostelefonunk és a napellenző motorja bármilyen távolságból, akár több ezer kilométerről is képes lesz kommunikálni egymással, ha mindkét oldalról adott lesz a szélessávú internetkapcsolat. Nincs tehát gond, ha a nyaralás során vagy a munkában jut eszünkbe a kiengedve hagyott napellenző, csak néhány gombnyomás, és jöhet a szél, a nagy vihar, az árnyékoló biztonságban lesz.

Automatizált megoldások

Bármelyik kialakítás mentén is szeretnénk mozgatni elektromos napellenzőinket, a motorizáció gyakorlatilag az előszobája lesz az automatizálásnak. Ennek a rendszernek a végcélja a tökéletes önműködés, amihez az elektromotor bekötése mellett szükség lesz felvértezni a napellenzőt különféle szenzorokkal, így fény-, szél- vagy rezgésérzékelőkkel, esetleg időkapcsolókkal, melyek a megfelelő programozás esetén képesek lesznek arra, hogy beállításaink függvényében mindig optimális állásba húzzák a napellenzőt. Mivel a nagy szélre kifejezetten érzékeny a szerkezet, biztonsági okokból érdemes legalább egy rezgésérzékelővel ellátni az árnyékolót, hiszen ilyenkor soha nem kell a nagy szelek vagy a hirtelen jött viharok miatt aggódnunk, hiszen a napellenző magától teszi majd a dolgát.

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák