Így támogatja otthonunkat ősszel egy minőségi kültéri árnyékoló

2019-09-12
Csancsa árnyékolástechnika

Az árnyékolástechnika kapcsán egy nagyon általános tévhit még mindig az emberek között, hogy a kapcsolódó termékek – legyen szó akár kültéri-, akár beltéri megoldásokról – kizárólag a nyári időszakban támogatják otthonunkat, illetve a bentlakók általános komfortját. Ez azonban ebben a formában egy nagyon erőteljes általánosítás, de ami még nagyobb probléma, hogy egyáltalán nem helytálló kijelentés, ezáltal most, hogy beköszöntött az ősz, itt az ideje megvizsgálni, hogy például ebben az átmeneti évszakban milyen hasznunk származhat például egy redőnyből vagy egy zsaluziából.

Így támogatja otthonunkat ősszel egy minőségi kültéri árnyékoló

Azért választottuk kizárólag ezt a két kültéri árnyékolót, mert ha tartós és hatásos, nem mellesleg pedig nyílászáróra szerelhető megoldást keresnénk magunknak, akkor a két termékkategória kis túlzással egy ligában versenyez, ugyanarról a tőről fakad, csak eltérő módon, ezáltal sajátos előnyökkel, esetleges hátrányokkal kínálják nekünk az árnyékolási lehetőségeket. Őszi hatékonyságuk terén tehát nyugodtan egy kalap alá lehet venni őket, de lássuk inkább most azt, hogy mivel tudják megtámogatni otthonunkat ebben az évszakban.

Minden évben van vénasszonyok nyara

Az első és legfontosabb dolog ebben a témában részben az éghajlatváltozáshoz, részben a Kárpát-medence kontinentális jellegének sajátosságaihoz köthető. Általában minden ősszel találkozhatunk például hosszabb-rövidebb ideig olyan időszakokkal, amit a köznyelvben csak így ismerünk: vénasszonyok nyara. Ez egy teljesen normális, megszokott állapot hazánk időjárásának tekintetében, aminek részeként gyakran hetekig olyan meleg az időjárás napközben, mint nyáron, és bár a rövidebb nappalok miatt ez már kevésbé érezhető, ellenben panelházakban vagy tetőterekben még mindig okozhat kellemetlenségeket a lakók számára.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy sokszor még ősszel is fontos lehet egy jó minőségű kültéri árnyékoló annak érdekében, hogy távol tartsuk vele otthonunktól a napsugarakat, melyek mellett általános, komfortszintű árnyékolásra is szükség lehet – például a televízió vagy a monitor jobb láthatóságának érdekében. Ezen túlmenően ma már sajnálatos módon számolnunk kell az éghajlatváltozással együtt járó tényezőkkel is, hiszen a prognózisok szerint a nyári időszak és a nagy meleg a jövőben az őszi szezonba egyaránt átnyúlik majd, aminek a hatását manapság is egyre többször érezhetjük a saját bőrünkön.

Esténként segít a nyílászárók szigetelésében

Természetesen az ősz nemcsak a meleg, hanem a hideg évszakkal is határos, ami annyit tesz, hogy a folyamatosan rövidülő nappalok után egyre hosszabb, sőt egyre hűvösebb éjszakák következnek, így októberben már rendszerint beköszöntenek az első fagyok is. Amíg azonban a hőmérsékletek odakint nem közelítik meg a vízválasztó 0 Celsius fokot, addig a háztartások többségében igyekeznek kihúzni a fűtési szezont, amennyire csak lehet. Bár meglepően hangozhat, de egy jó kültéri árnyékoló ebben is óriási segítséget nyújthat!

Így támogatja otthonunkat ősszel egy minőségi kültéri árnyékoló

Mivel korábban sötétedik odakint, általában már este 7-8 óra magasságában lehúzhatjuk a redőnyöket, a zsaluziákat pedig összezárhatjuk, melyek ilyenkor egy extra légréteget képeznek a nyílászárók előtt. Ez egy jelentős segítség a lakás hőszigetelésében, hiszen a napközben a kellemes napsugárzással begyűjtött meleg nehezebben távozik el az ablakok üvegfelületén keresztül, melyek a hőhíd tekintetében a legnehezebben kivédhető problémák minden egyes lakóházban. Ha kellemes az ősz, a fűtési szezon kezdését ezzel a megoldással akár hetekkel is kitolhatjuk, akkora segítséget nyújt a benti meleg megtartásában egy kültéri árnyékoló.

Természetesen ehhez fontos a palást és a lamellák dinamikus használata, amiben jelentős segítséget nyújthat a motorizálás és az automatizálás. Ilyenkor szenzorok érzékelik odakint az időjárás változását, ezáltal például beállítható, hogy amint lemegy odakint a Nap, az árnyékolók azonnal, önműködő formában lezárjanak, mely jelentősen csökkentheti a belső hőveszteséget.

Támogatja a magánélet védelmét is

Mint fentebb már említettük, az ősz beköszöntével együtt elkezdenek rövidülni a nappalok, vagyis sokkal előbb és sokkal tovább van sötét, így reggelente, a munkába és iskolába készülődve, esténként pedig a mindennapi teendők végzése során egyaránt szükség van a benti villanyok felkapcsolására. Bár sokakat nem zavar, ha az utcáról betekintést kapnak az emberek egy család mindennapjaiba, azonban rengetegen mindent megtesznek azért, hogy függönyökkel vagy éppen árnyékolókkal kizárják otthonukból a kíváncsi tekinteteket.

Hogy mennyire „sok az egyben” megoldás egy kültéri árnyékoló, azt jól mutatja, hogy a redőnyök és a zsaluziák egyaránt képesek arra, hogy teljes zárás esetén maximálisan kizárják otthonunkból a kíváncsi tekinteteket, vagyis az utca embere még akkor sem lát be a lakásba, ha fel van kapcsolva minden lámpa. Sőt mi több, a zsaluzia a forgatható lamellák révén mindezt akár még teljes zárás nélkül is képes elérni, így sokáig élvezhetjük a szürkületből származó fényeket is.

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák