Jobban árnyékolnak a sötétebb színű napellenzők?

2018-08-17
Csancsa árnyékolástechnika

Ha kültéri vászon árnyékolót szeretnénk magunknak, az egyik legjobb választás a napellenző, mely nemcsak képes hasznossá tenni a nagyobb kiülőket és teraszokat a nyári melegekben, csinos megjelenésével még otthonunkat is feldobhatja. Sajnos azonban a napellenzők kapcsán még mindig rengeteg a tévhit, aminek az oka főként az, hogy a hétköznapi életben nem túl elterjedt ez az árnyékoló típus, tehát mindenki látott már, mindenki ismeri őket, de ha valaki a saját kertjébe szeretne egyet, akkor a legtöbb kérdésre vagy nem tudja a választ, vagy valamilyen téves információ áll a rendelkezésére. Ebben a kategóriában az egyik legáltalánosabb tévhit jellemzően a színekhez kapcsolódik!

Nem számít a szín!

A napellenzőket sok helyen a legszínesebb árnyékolóknak hívják, aminek az oka nem más, minthogy vásznuk a szivárvány szinte minden árnyalatában pompázhat, sőt mi több, egy terméken egyszerre akár több árnyalat is képviseltetheti magát a legkülönfélébb mintázatokkal. A választás tehát gyakran nem könnyű, lévén figyelembe kell venni otthonunk homlokzatát, a környezetet, a kerti bútorokat, a nyílászárók színét, de az sem árt, ha a saját ízlésünkre is hallgatunk. Hogy elfelejtettük megemlíteni az árnyalat világos és sötét jellemzőjének fontosságát?

Nem felejtettük el, egyszerűen ez a közhiedelemmel ellentétben nem számít! Tapasztalataink igazolják ugyanis, hogy egy fehér színű napellenző ugyanolyan kellemes árnyékot ad, mint egy sötétkék megoldás, tehát az árnyékolás minőségére, a ponyva alatt uralkodó hőmérsékletre egyáltalán nincs hatással a szín. Ennek az oka, hogy a napsugarakat nem a színekkel fogja fel a ponyva, hanem a mikroszkopikus méretekkel rendelkező, és egyébként a tartósság miatt impregnált fonalszálakkal, melyek páratlan sűrűséggel kerültek összefonásra, és olyan anyagból készültek, hogy a napsugarak festéssel és festés nélkül sem tudnak áthatolni rajtuk.

Napellenző alatt is le lehet barnulni!

Pontosabban a napsugarak minimális áthatolása minden napellenzőnél megfigyelhető, de nem szabad elfeledkezni a környező objektumokról és tereptárgyakról visszaverődő UV sugarakról sem, melyek ugyanúgy bejuthatnak az árnyékoló alá. Ezek miatt tévhit az is, hogy egy napellenző alatt nem lehet barnulni! A ponyva ugyan megszűri a káros UV sugarak jelentős részét, de bőrünk más irányból éppen eleget kap ahhoz, hogy habár az leégéshez ne vezessen, ellenben egy kis egészséges nyári barnaságot biztosítson bőrünknek.

Emiatt nevezik a napellenzőt sokan biztonságos szoláriumnak, hiszen alatta a legnagyobb kánikula idején is nyugodtan hűsölhetünk, mert nem vár ránk kellemetlen bőrégés, ellenben egy kis barnulás már igen. Ez a helyzet abban az esetben is, ha például egy fa lombja alatt pihenünk meg a nyári időszakban, hiszen a levelek felfogják a káros sugarakat, de a környezetből visszapattanva éppen elegendő érkezik legyengült formában ahhoz, hogy lebarnuljunk.

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák