Külső vagy belső árnyékolót válasszunk otthonunkra?

2018-10-18
Csancsa árnyékolástechnika

Egy frissen épülő, vagy egy felújítás alatt álló lakás esetében előbb vagy utóbb előkerül a nagy kérdés: milyen árnyékoló is kerüljön az ablakokra? Ebből nagyon sokan nem csinálnak triviális problémát, ezáltal megelégszenek egy sötétítőfüggönnyel, és csak hónapok múlva, esetleg egy hidegebb vagy melegebb időszak után döbbennek rá arra, hogy mekkora hibát követtek el. Nem véletlenül, a sötétítőfüggöny ugyanis nem árnyékoló, hiszen gyakorlatilag csak arra jó, hogy megóvja magánéletünket a kíváncsi tekintetektől a nap 24 órájában, de a lakás hőszabályozásában alig játszik szerepet.

Ha szeretnénk a betekintés elleni védelem mellett pozitívan befolyásolni otthonunk hőszabályozását, ezáltal spórolni például a hűtési- vagy fűtési költségeinken, vagy csak szimplán egy divatosabb és praktikusabb megoldásra vágynánk a snassz sötétítőfüggönyöknél, akkor egy árnyékolóra lesz szükségünk. Ezzel azonban még mindig nem adtunk választ a nagy kérdés: külső vagy belső árnyékoló kerüljön-e a nyílászárókra?

Miért előnyös egy külső árnyékoló?

Amennyiben a belső esztétika nem a legfontosabb, és az ár szempontjából is megtehetjük, hogy többet költünk, akkor a külső árnyékoló biztosan jó választás lesz. Ezen a téren hazánkban a redőny és a zsaluzia jelenleg a két piacvezető megoldás, ami nem véletlen, hiszen mindkét termék páratlanul modern megjelenéssel, maximális színezhetőséggel, könnyed elérhetőséggel, mindemellett pedig kimagasló árnyékolási teljesítménnyel rendelkezik. Amiért érdemes lehet elgondolkodni egy ilyen eszköz beszerzésén, az leginkább a nyílászárók hőszigetelési teljesítményének növelése, hiszen mind a zsaluzia, mind a redőny már odakint felfogja a napsugarakat, vagyis sokkal előbb, minthogy elérnék az ablakot, esetleg a lakás belső helyiségeit, ezzel kifejtve melegítő hatásukat, ami nyáron otthonunk túlhevüléséhez vezethet. Ez a tulajdonság télen is nagyon előnyös, amikor a hideg levegőt tartják távol az ablakoktól és az ajtóktól, de pozitívum még velük kapcsolatban, hogy képesek megtámogatni otthonunk megjelenését, sőt extra hangszigeteléssel és vagyonvédelemmel is kecsegtetnek.

Miért előnyös egy belső árnyékoló?

A belső árnyékolók leginkább két dolog miatt kedveltek az emberek között! Az egyik az áruk, hiszen többségük töredékébe kerül egy kültéri megoldásnak, míg a másik a megjelenésük, hiszen képesek magasabb szintre emelni otthonunk belső megjelenését, miközben ugyanolyan hatékonyan távol tartják a kíváncsi tekinteteket. Szintén képesek nagy szerepet játszani otthonunk hőszabályozásában, azonban legyen szó akár rolettáról, reluxáról vagy éppen szalagfüggönyről, mindegyik csak a lakáson belül fogja meg a forró napsugarakat, ami azt jelenti, hogy ezen a téren nem olyan hatékonyak, mint a külső megoldások. Speciális alapanyagaik jóvoltából azonban lényegesen jobb hatást fejtenek ki egy egyszerű sötétítőfüggönynél, miközben mindegyikükre, de főként a szalagfüggönyre és a reluxára igaz, hogy a fényszabályozás tekintetében is egészen sok lehetőséggel kecsegtetnek, a nyitás és a zárás mellett a forgatható lamellák miatt ugyanis kellemes félárnyék érhető el velük – méghozzá többféle fokozatban. Száz százalékos fényzárásra ugyan egyik sem képes, de áruk, megjelenésük és teljesítményük miatt így is sokan kedvelik őket.

Most akkor melyiket is válasszam?

Erre a kérdésre nem lehet egyértelmű választ adni! A leginkább ugyanis a nyílászárók és a lakás fekvése, az ablaknyílások kialakítása befolyásolja ezt a döntést, de nyilvánvalóan sokat számít az is, hogy mennyi pénzt szeretnénk kiadni ebből a célból. Egy teljes lakás minden nyílászárójára ugyanis a jó minőségű kültéri árnyékoló nem olcsó mulatság, de hosszabb távon mégis több tekintetben megtérül, azonban hiába szeretnénk redőnyt tetetni otthonunkra, ha vagy az ablaknyílások vagy maguk a nyílászárók nem alkalmasak a fogadásukra. Ez utóbbi természetesen nagyon ritka eset, többségében ugyanis az árcédula és az emberek ízlése, valamint az igények döntik el, hogy belső vagy külső árnyékoló kerüljön az ablakokra.

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák