Mekkora kosszal jár egy redőny felszerelése?

2019-08-15
Csancsa árnyékolástechnika

Nagy általánosságban kijelenthető, hogy minden kültéri árnyékoló felszerelése kisebb- nagyobb kosszal jár együtt mind a lakásban, mind a lakáson kívül. Erről sokan hajlamosak megfeledkezni, még többen azonban már a telepítés előtt szeretnék tudni, hogy pontosan mire számíthatnak ezen a téren, hiszen az esetek jelentős többségében a forgalmazók és a telepítést végző szakemberek erről nem szoktak beszélni, sőt mi több, gyakran nem is szeretnek beszélni.

Mekkora kosszal jár egy redőny felszerelése?

Ez nem meglepő, hiszen tipikusan olyan témáról van szó az árnyékolástechnika világában, amiről kis túlzással lehetetlen előre pontos tájékoztatást adni, hiszen mindez legalább annyira függ a szakemberektől, mint a környezeti tényezőktől. Ennek ellenére mégis megpróbálunk most átfogó választ adni erre a kérdésre, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy mivel számolhat az ember egy redőny felszerelésekor!

Minden redőny felszerelése kosszal jár

Ezt kis túlzással egyfajta alapvetésként jelenthetjük ki, hiszen ahol valamit szerelnek, csavaroznak, fúrnak és faragnak, ott elengedhetetlen, hogy legalább egy kis por keletkezzen. Hogy mégis milyen koszról beszélünk ebben az esetben? Amennyiben a felmérés precízen lezajlott, és valóban a nyílászáróhoz, hovatovább a falszerkezethez illeszkedő árnyékolóról beszélünk, akkor rendszerint kívül és belül egyaránt csak minimális fa- vagy műanyagforgács hullik le, amikor a rögzítési pontoknál, de még inkább a gurtni bevezetésénél fúrni kell egy kicsit. Ehhez minimális por társul, amit egy nedves törlőkendővel is egyszerűen el lehetne tüntetni a mennyiség tekintetében.

Más kérdés, hogy mi van akkor, ha nem megfelelő munkavégzés zajlik, esetleg a helytelen felmérésből kifolyólag a felszereléskor a falat is meg kell vésni? Ilyenkor természetesen sokkal több kosz keletkezik, mint normál esetében, éppen ezért érdemes gyakorlott forgalmazót választani, aki garantáltan tapasztalt felmérőket, illetve ügyes kezű szerelőket küld majd ki a helyszínre a legmagasabb szintű precizitás miatt. Egy ilyen felállás esetén a koszolás mértéke is elhanyagolható, hiszen minél kevesebbet kell fúrni vagy igazítani az árnyékolón, annál előbb kész a munka is.

A minőségi munkához a takarítás is hozzátartozik

A minőségi munkavégzés nemcsak arról szól, hogy a redőnyöket megfelelően beállítva, sértetlenül telepítik a szakemberek, lévén a takarítás szintén az ő dolguk lesz. Nyilván ezt nem úgy kell elképzelni, hogy egy átfúrt gurtni után felporszívózzák majd az egész házat, hiszen a keletkező por mértéke ilyenkor elhanyagolható, de amennyiben keletkezik némi fa- vagy műanyag forgács, esetleg némi faltörmelék, azt az árnyékoló felszerelése után a szerelőknek el kell takarítani maguk után. Ez egyrészt nem megerőltető, másrészt a minőség egyfajta kivetülése is egyben, hiszen a telepített termék úgy kerül átadásra, hogy önmaga mellett közvetlen környezete egyaránt csábító lesz.

Mekkora kosszal jár egy redőny felszerelése?

Nyilvánvalóan fontos figyelembe venni, hogy átmenetileg biztosan kosz és káosz lesz majd a szerelés alatt álló redőnyök körül, hiszen a szakemberek előpakolják a szerszámokat, de a csomagolás, a szállításkor használt kiegészítők, vagy az árnyékolóhoz kapcsolódó alkatrészek is szem előtt lesznek még. Aggodalomra azonban semmi ok, ezeket a szerelőknek maguknak kell beépíteniük és eltűntetniük, hogy mi végül kizárólag az árnyékoló teljesítményét élvezhessük majd, ne a keletkezett hulladék vagy kosz miatt idegeskedjünk.

Fontos különbséget tenni a redőnyök között

Egyáltalán nem mindegy ugyanakkor, hogy milyen redőnyről beszélünk, ha koszolásról van szó. A fentiekben ugyanis nagy általánosságban a legnépszerűbb típusokról, avagy a külső tokos, gurtnival mozgatható megoldásokról beszéltünk, és bár az alumínium, valamint a műanyag között ezen a téren nincs különbség, a tokszerkezet vagy a mozgathatóság kapcsán azonban érdemes kiemelni néhány fontos dolgot!

Amennyiben például motorizált redőnyről van szó, tehát nincs szükség a gurtni befúrására, az esetek jelentős többségében semmiféle kosz nem keletkezik, hiszen ilyenkor a redőnyt csak rögzítjük a nyílászáróhoz a megfelelő biztonsági csavarokkal, majd a redőnymotort bekötjük a korábban kialakított elektromos vezetékhez. A munkaterület tehát gyakorlatilag tiszta tud maradni.

Lényeges kiemelni továbbá a vakolható redőnyöket is! Esetükben általában nem kell figyelni a koszra, hiszen telepítésekor jellemzően az adott ingatlant még nem használják életvitelszerűen, ergo hátravan a külső-belső kialakítás, így a fenti válaszadáskor a problematikát inkább a külső tokos redőnyökre kell koncentrálni.

Minél több az extra, annál nagyobb a „kosz”

Evidens képlet, és rögtön el is magyarázzuk, hogy miért! Bár alapvetően túl sok extra nem kérhető egy redőnyhöz, ellenben például egy elektromos alumínium felszerelése külső tokos kivitelezés mellett hiába nem jár piszokkal, ha szeretnénk automatizáltatni, ott máris több munkafolyamatra, fúrásra-faragásra, érzékelők beszerelésére és egyebekre lesz szükség. Bár a gyakorlott szakemberek ebben az esetben is a precizitásra törekednek, ellenben sokkal több rizikófaktor lesz, mint egy egyszerű távirányítós vagy gurtnis kialakítás esetén.

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák