Miért biztonságosabb az alumínium redőny a műanyagnál?

2021-08-26
Csancsa árnyékolástechnika

Az árnyékolástechnikai kiegészítők kiválasztásakor az emberek többségének biztosan nem az az elsődleges szempontja, hogy ezzel tegye biztonságosabbá az otthonát, hiszen erre megvannak a piacon a specializált termékek, azonban így sem lehet elmenni szó nélkül amellett, hogy példának okáért bizonyos árnyékolók ezen a téren is kiváló tulajdonságokkal rendelkeznek.

Ezt a tulajdonságot bizonyos gyártók gyakran kihangsúlyozzák, mások nem fordítanak rá akkora figyelmet, de például a redőnyök, azon belül is az alumíniumból készült típusok kifejezetten nagy hatásfokkal képesek segíteni otthonunk vagyonbiztonságának megőrzésében. Hogy miért, illetve mitől jobbak ezen a téren az alumínium redőnyök? Ennek jártunk utána az alábbiakban!

A nyílászáró a házak egyik legsebezhetőbb pontja

Mielőtt azonban rátérnénk a konkrétumokra, érdemes tisztázni egy nagyon fontos kérdéskört, miszerint a nyílászárók a házak legsebezhetőbb pontjaiként tarthatók számon. Az illetéktelen behatolók számára az üvegfelületek a legegyszerűbben áthatolhatók, legyen szó akár csendesebb, precízebb behatolásra specializált eszközökről, akár olyan brutális módszerekről, mint a komplett üveg betörése.

Miért biztonságosabb az alumínium redőny a műanyagnál?

Bármelyik módszerrel is akar próbálkozni egy besurranó, a nyílászáróra szerelt redőnyök képesek alaposan keresztülhúzni a számításaikat, hiszen összefüggő réteget képeznek, melyeken rendkívül nehéz gyorsan, de még inkább halkan áthatolni. Amennyiben tehát az ingatlan olyan környezetben található, ahol nem lehet hangoskodni a lebukás veszélye miatt, a besurranókat a redőnyök puszta látványa is könnyedén elriaszthatja, hiszen sok esetben lehetetlen gyorsan és csendesen megszabadulni tőlük.

Az alumínium redőny biztonságosabb a műanyagnál

Itt jutottunk el azonban arra a pontra, hogy érintsünk egy kényesebb témát, hiszen redőny és redőny között óriási különbségek lehetnek a vagyonbiztonság szempontjából. Konkrétan arról van itt szó, hogy az alumíniumból, tehát könnyűfémből készült típusok sokkal hatékonyabban képesek távoltartani otthonunktól a behatolókat, mint a műanyagok, aminek alapvetően két oka van.

Feltolás elleni védelem

Az első a feltolás elleni védelem hiánya. Az alumínium redőnyök jellemzően rendelkeznek egy speciális laprugóval, mely azt a célt szolgálja, hogy a komplett palástot ne lehessen csak egyszerűen megragadni vagy megfeszíteni az aljánál, és gyakorlatilag visszatolni a redőnyszekrénybe. Vannak ugyan alternatív megoldások, például különféle zárral ellátott csipeszek a műanyag redőnyökhöz, melyek ezt a célt szolgálják, de a gyárilag alkalmazott alumínium megoldásoknál jobb alternatívát aligha találhatunk.

Masszívabb alapanyag

A feltolás elleni védelem azonban önmagában csak a penge egyik éle, az alumínium redőnyök kapcsán nagyon lényeges kiemelni azt is, hogy egy sokkal masszívabb, alapvetően tartósabb anyagról van szó. Eleve a fém merevebb és erősebb, de az üregeikbe töltött hőszigetelő anyag tovább erősíti ezeket a tulajdonságokat. Mivel egy fémfelület megkezdéséhez speciális szerszámokra van szükség minden esetben, és lehetetlenség halkan kárt tenni egy ilyen típusú árnyékolóban, ezért a besurranók általában mindig meghátrálnak, ha egy leeresztett alumínium redőnyön kell áthatolniuk.

A motorizált alumínium redőny a legbiztonságosabb

Persze ne feledjük el, hogy a tolvajok sem ma jöttek a falvédőről, így komplett eszköztárral, speciális mozdulatokkal és egyebekkel rendelkeznek ahhoz, hogy egy hagyományos laprugós feltolás gátló szerkezet már ne okozzon nekik problémát. Azonban garantáltan még nekik sincs semmilyen eszközük a motorizált alumínium redőnyökre, melyek a biztonság tekintetében a legmagasabb szintet szolgálják jelenleg az árnyékolástechnika világában.

Adja magát a kérdés, hogy miért? Ennek az oka az elektromotorban keresendő, egészen pontosan a benne elhelyezett fékszerkezetben, mely minden esetben, sőt minden állásban képes megfékezni a redőnypalástot úgy, hogy azt csak óriási hangzavar és hatalmas károkozás mellett lehet eltávolítani a nyílászáró elől. Emiatt a motoros redőnyöket jellemzően mindig a legbiztonságosabb alternatívaként említik a szakirodalmakban.

Az okos funkciók is hasznosak lehetnek a vagyonvédelemben

Az utóbbi években életünk minden területén megjelentek az okos funkciók, és mivel mára a redőnyök között is teljesen elfogadottá vált a motorizálás, ezért talán nem meglepő, hogy a különféle okos funkciók az árnyékolástechnika világában is megjelentek. Ennek fényében ma már egyre többször kell úgynevezett okosredőnyökről beszélnünk, melyek az alapvető kényelmi funkciók mellett hozzájárulhatnak otthonunk biztonságához is.

Példának okáért egy ilyen intelligens árnyékoló csatlakoztatható egy okosotthon rendszeréhez, hovatovább önmagában egy biztonsági szisztémához is, így a beállított protokoll részeként még akkor is képes biztonságot nyújtani a lakás számára, ha esetleg mi éppen akkor nem tartózkodunk otthon. Lássunk egy konkrét esetet!

A motorizált okosredőnyt csatlakoztattuk a ház biztonsági szisztémájához. Ilyen esetekben nagyon egyszerűen beállíthatjuk már – a megfelelő háttérrendszer esetén –, hogy amennyiben illetéktelen behatolás történt, illetve valaki belépett az udvarunkba, akkor a többi okos kiegészítő, így például a zárak és kamerák mellett a redőnyök is azonnal aktiválják magukat, és szorosan lezárják a nyílászárókat.

Természetesen nemcsak a behatoláshoz kapcsolódó vagyonvédelmet érdemes kiemelni az okos redőnyök kapcsán. Sajnálatos módon ma már gyakran olyan heves viharok csaphatnak le lokálisan egyik pillanatról a másikra a nyári szezonban, amire nehéz felkészülni. Ha nyitva hagytuk volna az ablakot, vagy egyszerűen szeretnénk megóvni az ablakokat a nagyméretű jégtől, egyetlen érzékelővel, esetleg a távoli hozzáférés biztosításával garantálhatjuk, hogy heves időjárási jelenségek esetén a redőny vagy automatikusan cselekedjen, és leengedjen, vagy mi adjuk ki neki a szükséges parancsokat akár a munkahelyünkről is.
Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák